Интервю

Всички ваксини са безопасни и действат

18-03-2021 07:00
Дори да сме имунизирани, трябва да сме с маска, защото е възможно да пренесем заразата, казва проф. Ива ХристоваВсички ваксини са безопасни и действат
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Заразените с коронавируса SARS-CoV-2 нарастват с всеки изминал ден. В същото време ваксинирането с продукта на Астра Зенека към момента е спряно временно до произнасянето на Европейската агенция по лекарствата след няколко неблагоприятни случаи. Каква е защитата от ваксините и можем ли изцяло да им се доверим, възможно ли е да минем само с първа доза заради дефицита им и след колко време можем да излезем от пандемията. Това попитахме проф. Ива Христова. Тя е заметник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
- Проф. Христова, много се дискутира ефектът от трите вида ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата, с които се провежда ваксинацията в Европейския съюз. Доколко те защитават от коронавирусната инфекция?

- Имунитетът започва да реагира две-три седмици след първата игла при двудозовите ваксини, които се прилагат в момента. Въпрос на експерименти е в коя седмица втората игла ще бъде от най-голяма полза. Целта й е тя да направи имунитета по-силен и по-активен, както и да го задържи по-дълго във времето. Ако тя се сложи в по-кратък период от първата, според предписанията, насложеният вече имунитет може твърде много да се стимулира. Ако се изчака твърде дълго, той започва да спада и не реагира така добре. Ваксините с информационна РНК, каквито са тези на Пфайзер/ Байонтех и на Модерна, са с революционно нова платформа. При тях втората доза се поставя съответно на третата или четвъртата седмица. Така се получава най-добрият ефект. Оптималният вариант за eвентуално отлагане на втората доза е 3 – 7 дни след предписаната дата. Пациентът не бива да има остро инфекциозно заболяване към момента на ваксинирането. Това важи и за първата, и за втората игла. Такива състояния преминават за 3 – 5 дни. При Астра Зенека интервалът е доста по-широк – между 4 и 12 седмици, но и ваксината е по-различна.

- Защо в България втората игла от Астра Зенека е определена за поставяне в 10-та седмица?

- Най-добрият ефект при нея е между 8-та и 12-та седмица. Това е доказано експериментално. Препоръката на производителите е да се поставя към края. Затова при нас се прие средното между 8-та и 12-та седмица, т.е. на 10-та. За ваксината на Пфайзер/ Байонтех фирмата дава защита 95%, на Модерна – 94,5%, а на Астра Зенека – около 80 на сто, като при по-младите той е по-висок, както е и по-висок при по-голям интервал между двете дози. И трите ваксини предпазват от тежко протичане на КОВИД-19 и смъртен изход.

- Възможно ли е при създадения недостиг на ваксини на континента да се направи компромис само с една доза и ще има ли ефект от нея?

- Разработената ваксина на Янсен е с една доза и е сходна с тази на Астра Зенека. Практикуваните три досега също могат да минат с една игла, но няма да се постигне процентът на имунна защита, обявен от производителя, а малко по-нисък. Янсен изпитваше и с втора игла, но явно е преценено, че процентите  по-добра защита не са особено значими и могат да се лишат от тях, за да бъде по-лесна дистрибуцията. Имаше публикации дори, че тази на Пфайзер / Байонтех дава защита до 92% дори само с една доза. Не бива да забравяме обаче, че когато има бустерна, втора доза, имунитетът ще продължи по-дълго време, тъй като така имунната система ще работи по-добре. Повечето ваксини за други заболявания, прилагани сега са с реимунизации в определен период.

- Може ли да се ползва първа доза от една ваксина и втора от друга?

- На теория е възможно, защото те не са чак толкова различни една от друга дори да са от различни типове. Проучвания показват, че и така се повишават антителата и се постига клетъчен имунитет. Въпросът е, че няма широки клинични проучвания, както се правят, например на 40 000 души, които да докажат точно каква е ефективността на една такава комбинация. Може обаче да се прави, практикувано е върху неголям брой хора, за което има научни съобщения.

- Редица страни временно стопираха ваксинациите с продукта на Астра Зенека, някои потребители вече се страхуват от нея. Можем ли да й се доверим?

- Ваксината на Астра Зенека не е опасна, можем да й се доверим напълно. Разследванията на всички случаи на неблагополучия, а такива има и при другите ваксини, не показват връзка с ваксинирането. Процесите са паралелни. И Световната здравна организация заявява, че тя е безвредна, а Европейската агенция по лекарствата й е дала разрешение. Тя няма връзка със смъртните случаи. Само в Европа от Астра Зенека са приложени 17 млн. дози. Ако имаше нещо, свързано с нея, неблагоприятните случаи щяха да са много повече и да се забележат. Предварителните резултати, които имаме за починалата жена в България са, че смъртта няма нищо общо с ваксинирането. Ако обаче има сигнал, обичайна практика е то да се спре с конкретната партида до излизането и изясняването на резултатите. След това ваксинирането се възстановява. Очаквам до седмица и при нас това да се случи и ваксинациите да продължат. Трябва да бързаме, защото епидемията е в разгара си. Много хора са покосени от болестта, тя вече протича тежко и при младите. Има и смъртни изходи, които не са редки.

- Възможно ли е човек на третата седмица след първа доза да се зарази и може ли PCR-ът му да даде положителен резултат от повишените антитела?

- Третата седмица е точно границата, от която вече започваме да придобиваме приличен имунитет, за да не изкараме тежко заболяването. Това е и смисълът на ваксинирането. По-рядко ще се разболяваме, а ако това стане, ще е по-леко. Не е възможно обаче антителата от ваксината да бъдат сгрешени с положителния резултат от PCR теста. Щом той е позитивен, значи човекът се е заразил, но заболяването ще протече по-леко.

- С какво се обясняват високи стойности на заболеваемост вече и при младите хора при това с тежко протичане?

- С британския вариант, който вече е в над 80% от случаите. Това, което можем да направим е да побързаме с ваксинирането, за да спрем разпостранението на вируса и възможността той да мутира и бяга пред нас. Случаите ще нарастват още известно време. До месец ще дойдат над 400 000 дози, което много ще помогне. Всеки обаче трябва да се пази, докато ваксината дойде до него, а и след това.

- Ясно ли е какъв вариант е коронавирусът при завърналите се наши сънародници от Занзибар?

- Все още не е. Секвенирането изисква време - не по-малко от седмица.

- Вашите предположения какви са?

- Една част от тях вероятно ще са с южноафриканския, който се разпространява много лесно. Изпуснем ли обаче този дух от бутилката, трудно ще го овладеем.

- Преди ден френските здравни служби съобщиха за нов, тамошен вариант, кото обаче не е по-заразен от традиционния. Как да си обясним, че едни варианти са повече, а други по-малко прилепчиви към човека?

- Вирусът мутира непрекъснато. Генерират се много варианти. От тях много малка част будят безпокойство. В същото време се появяват стотици други, които нямат съществено епидемиологично значение. Норамлно е навсякъде да се откриват някакви нови, които да не са така опасни. Първоначално беше британският, към тази мутация се добави бразилският и южноафриканският, които създават проблеми, тъй като дават по-тежко протичане на заболяването.

- Означава ли това, че новите мутации ще направят ваксините безсилни?

- Категорично не. Ваксините ще действат, още повече, че фирмите могат да реагират с промени във ваксиналния конструкт в рамките на месец. При това няма да е нужно клинично изпитване, тъй като ваксината е същата. Към момента това още не се е наложило.

- Кога можем да видим опашката на пандемията, какъв процент от населението трябва да бъде ваксинирано, за да си отиде тя?

- Много трудно е да се прогнозира. Вероятно ще трябва да изтърпим малко повече от година, дори година и половина, преди да я отпратим. Следва да имаме 70% от населението с ваксини и преболедували в рамките на шест месеца, за да се създаде колективен имунитет. Трябва да се знае, че преболедвалите по-отдавна също могат да възприемат коронавируса. Това е непрекъснат процес на промяна на вируса и нашата защита, за който е много трудно да се каже кога ние, хората, ще вземем превес. Напърво време можем да се надяваме поне на едно балансиране на силите, за да не се разраства пандемията. Добре ще е дори да успяваме да го държим под контрол.

- Средно колко месеца трае имунитетът на преболдувалите КОВИД-19?

- Имунитетът не трябва да се свързва само с нивата на антителата след преболедуване. Той е подвеждащ. Те се задържат няколко месеца, но това не значи, че след това нямаме защита. Клетките, които са произвели тези антитела, имат спомена за и при нова инфекция с коронавируса те много бързо се активизират и изработват специфични антитела. Така вирусът бива блокиран още в самото начало преди колонията му да е станала твърде голяма, за да не може организмът да се справи с нея.

- Сезонно ли ще трябва да си слагаме ваксините занапред срещу SARS-CoV-2?

- Очаква се в еволюцията си коронавирусът да се превърне в сезонно заболяване, протичащо доста по-леко, отколкото сега. За него, според мен, в бъдеще време дори няма да има нужда от ваксина. И в момента имаме няколко коронавируса, от които си боледуваме, но за имунизация не мислим. Освен MERS и SARS-1 има и други, от които открай време се разболяваме, наричайки състоянието настинка. Това са, всъщност, острите респираторни заболявания. Тях си ги изкарваме за два – три дни без въобще да не ни пречат. Очаква се след време така да притиснем и този коронавирус, че и той да стане сезонен.

- Докато обаче се случи това, трябва ли всяка година ваксината да бъде от същия тип, от който сме си я слагали в предходната?

- Не, това не е необходимо. И сега се приема, че дори две дози могат да бъдат от различни видове.

- Смятате ли, че предвижданите мерки – затваряне на училищата, фитнесите, заведенията отново ще постигнат очаквания ефект при положение, че британският вариант е по-силно заразен?

- Да, определено ефект ще има. Ситуацията ще се успокои. Важното е, че лекарите ще могат да вземат глътка въздух, защото виждаме, че лечебните заведения на места нямат вече легла. Важно е и това, че въпреки ограниченията, хората трябва да спазват мерките. Заповедите, сами по себе си, не постигат ефект, ако не помогнем всички ние. Добре е, че наближава лятото, надеждата е тогава да се намалят нивата на заболеваемост. Жалкото е, че миналата година, през летния сезон не успяхме да постигнем много по-малко случаи. Ако това се беше случило, щяхме да имаме много по-лека зима. Впрочем, това важи не само за нашата, но и за другите страни. Да се надяваме, че сега сме по-мъдри и с повече дози ваксини да успеем в идните месеци.

- Със същата строгост ли трябва да спазват мерките и ваксинираните, за които се предполага, че са създали добър имунен отговор?

- Мерките са задължителни за всички и ваксинираните трябва да ги спазват със същата строгост и прецизност. Важно е да се знае, че дори те могат да пренасят вируса. Той стои у тях, не им създава проблем, но могат да го предават. Осен това, ваксината не пази на 100%, някаква част от хората се разболяват. Сега е пикът на епидемията. Длъжни сме да излизаме с добре прилепнала маска, да сме на дистанция един от друг минимум 1,5 метър, защото иначе дори маската няма да ни спаси. Важно е и да не се събираме в големи групи и на места, където има много хора. Всички имаме желание за социален живот, но ако той ще ни струва разболяване и излизане от строя за поне две- три седмици по-добре да си направим сметката, дали си струва да го проведем. Напоследък мислим за заразяването с коронавируса като за битовите кражби: Влязли в къщата на съседа, обрали го, а ние си мислим, че у нас няма да влязат. Не е така. Рискът е постоянен, трябва да се пазим да не се разболеем.

- Коя маска защитава най-добре?

- Сложената правилно маска защитава най-добре. По-високият клас дават между 95 и 99% защита. Важно е да се знае, че те предпазват максимално човека, който ги носи, но не и отсрещния. Тоест те не могат да спрат напълно отделяните аерозоли, защото на тях има клапа, която улеснява дишането. Клапата предпазва от вдишване на вируса, в редица държави с много случаи на КОВИД-19 носенето на такива изделия от по-висок клас е препоръчително. Не бива да се забравя, че последната мутацията формира доста по-добро проникване на вируса и му дава предимство. Затова и през последния месец процентът на заболелите скочи. Британският вариант създава по-висок вирусен товар и засяга по-младите хора, които са и по-социални. Ето защо, хората трябва да са отговорни и внимателни към себе си и към околните чрез спазване на мерките.


Времето е за пионерски проекти

Времето е за пионерски проекти

Ако човек няма много вътрешна енергия и иска по-бързо да печели, е по-добре да отиде в Западна Европа, казва доц. Красимир Минкин
5G е фантастика, която днес става реалност

5G е фантастика, която днес става реалност

Да бъде наложен мораториум върху изграждането на 5G мрежата у нас поискаха граждани. Имат ли основания притесненията на хората, попитахме проф. Мишел Израел. Той е университетски преподавател и създател на Лабораторията по измерване и изследване на физическите фактори на работната и околната среда в НЦОЗА.
Необходима е мотивация за трансплантационните екипи

Необходима е мотивация за трансплантационните екипи

Парламентът прие изменения в Закона за донорството и трансплатациите, с които у нас вече е разрешено кръстосаното донорство. Ще помогне ли тази поправка, попитахме доц. Красимир Янев. Той е ръководител на Катедрата по урология на МУ-София и завеждащ направление „Лапароскопска урология" в УМБАЛ „Александровска".
Приемаме пациенти в по-тежко състояние, заради изолацията

Приемаме пациенти в по-тежко състояние, заради изолацията

Проф. Радослав Радев получи тази година една от наградите „Варна" по повод 24 май. Той е отличен за цялостен принос в научно-изследователската, преподавателската и лечебната дейност. Попитахме го какво се крие зад този приз? Той оглавява Клиниката по гръдна хирургия в „Света Марина" и е шеф на РК на БЛС във Варна.
„Индекс на болниците

„Индекс на болниците" ни дава база за анализ и преценка

Данните в новия „Индекс на болниците" в областта на акушерството и гинекологията показват спад на раждаемостта и през 2019 г. В същото време се увеличава броят на ражданията чрез Цезарово сечение и на недоносените бебета. Какво стои зад цифрите, попитахме д-р Гергана Коларова, директор на Първа САГБАЛ „Св. София".

Самостоятелни практики на сестри има навсякъде в ЕС

Самостоятелни практики на сестри има навсякъде в ЕС

Парламентарната здравна комисия прие на първо четене поправки в Закона за лечебните заведения, които позволяват на специалистите по здравни грижи да откриват самостоятелни практики. Трябва ли да се даде такава възможност на медицински сестри, акушерки и лекарски асистенти, попитахме Милка Василева, председател на БАСЗГ.
Е-системата ще стартира до края на годината

Е-системата ще стартира до края на годината

Комисията по здравеопазване в парламента гласува корекции в 8 закона, като поправките ще бъдат гледани в зала тази седмица. Какво се цели с новите правила и ще повишат ли те контрола в системата, попитахме д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия и на ПГ на ГЕРБ.
Засега бюджетите на болниците не са увеличени

Засега бюджетите на болниците не са увеличени

Новият рамков договор за 2020 г. влезе в сила от 1-ви януари, като в него са увеличени цените на над 200 клинични пътеки, средно с 14%. Има ли ръст при бюджетите на общинските лечебни заведения, попитахме д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица.
Искаме работещ механизъм за 2-та лева за аптеките

Искаме работещ механизъм за 2-та лева за аптеките

Министерски съвет одобри преди Коледа промени в няколко здравни закона и те вече влязоха за обсъждане в парламента. Какво е мнението на Българския фармацевтичен съюз за новите предложения в сферата на лекарствата, попитахме проф. Илко Гетов, председател на съсловната организация.
Има шанс за реформа в психиатричната помощ

Има шанс за реформа в психиатричната помощ

Пожарът в столичния психодиспансер постави на фокус проблемите в психиатричната помощ. Готова ли е националната стратегия в тази област, попитахме д-р Цветеслава Гълъбова. Тя е директор на Държавната психиатрична болница "Св. Ив. Рилски" в Нови Искър.
1 2 3 4 5 ... 6 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли проблеми с изписването на антибиотици изцяло чрез електронни рецепти?

Април 2024 Предишен Следващ