Меню
интервю

„Индекс на болниците" ни дава база за анализ и преценка

16-03-2020 07:00
Борим се отношението към пациентите да бъде много близо до идеалното, казва д-р Коларова, директор на I-ва АГ болница „Св. София“„Индекс на болниците
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Данните в новия „Индекс на болниците" в областта на акушерството и гинекологията показват спад на раждаемостта и през 2019 г. В същото време се увеличава броят на ражданията чрез Цезарово сечение и на недоносените бебета. Какво стои зад цифрите, какво е качеството на медицинските услуги в тази област, кои са необходимите промени, гарантиращи добро лечение и ефективно изразходване на публичния ресурс, попитахме д-р Гергана Коларова, директор на Първа САГБАЛ „Св. София".
- Д-р Коларова, какво е мнението Ви за „Индекс на болниците"? Каква е ползата от него?

 

- Безкрайно съм доволна, че съществува такъв „Индекс на болниците". Той ни дава ясна информация за това, къде се намираме, в сравнение с останалите АГ-болници. Дава ни основа за една добра преценка и за анализ. Силно се надявам, че ще продължи да съществува във времето напред, защото е изключително полезен за всички нас.

- Данните показват, че в някои болници ражданията са 30-40, т. е. не отговарят на изискванията на Стандарта по акушерство и гинекология. Това не крие ли рискове?

- Вероятно има болници, в които ражданията са дори по-малко от 30-40. За да бъдем коректни, трябва да кажа, че в момента нямаме утвърден стандарт по акушерство и гинекология, разработват се гайдлайни по всички специалности от съответните дружества. Вече е на финала и нашият. Естествено, че когато в една болница се раждат по-малко на брой деца, има известни рискове и те опират до това, че лекарите започват да губят опит. Нещата трябва да бъдат оценени много добре, защото ако пациентите са здравноосигурени, но нямат възможността да пътуват до център, който да ги обхване за подобна услуга, означава, че трябва да съществуват и такива болници. Друг е въпросът това до колко е икономически издържано и пресметнато. Тук нещата опират до цялостна политика, какво да бъде здравеопазването в България.

- Непрекъснато се увеличава процентът на секцио, който през 2019 г. достига 47.35 на сто от всички раждания. Това нормално ли е?

- Нормално е нормалното раждане, ако мога да си позволя такава игра на думи. Цезаровото сечение би трябвало да бъде прецизирано от лекари и да се прави само по медицински показания. Тогава, когато успеем да овладеем емоцията на една бременна жена, би трябвало да можем да я убедим да роди по нормален път, но има ситуации, когато това е невъзможно. От друга гледна точка, жените започват да раждат все по-късно, когато вече имат някакви придружаващи заболявания и това налага да се направи Цезарово сечение. Тогава процентът се качва.

- Трябва ли да се ограничи раждането със секцио чрез образователни кампании за младите жени?

- Да и те трябва да бъдат насочени точно към тези бъдещи майки, които твърде рано взимат решение да раждат чрез Цезарово сечение. Имаме пациентки, които на втория месец след забременяването вече са категорични, че ще раждат по този начин и няма сила, която да ги накара да променят това свое виждане. Един такъв „цезаризъм" обаче ни отдалечава от медицината. Такова залитане не бива да се допуска и аз съм убедена, че чрез поредица от кампании и повече говорене по тази тема, би помогнало да избегнем усложненията, които следват едно Цезарово сечение.

- Какви са те?

- Най-чести са урологичните инфекции. Може да има допълнителни усложнения, които са свързани с локални кръвоизливи в малкия таз, хематоми и други инфекции.

- Смъртността при бебетата намалява на 0.52%. Къде сме ние, в сравнение с другите страни от ЕС?

- В статистиката се вземат предвид данните за смъртността на децата от 0 до 1-годишна възраст. За съжаление, ние не сме в много добра позиция в тази класация, но причината не винаги е в периода на раждане. Тук се включва и пренаталната детска смъртност, която настъпва преди раждането, по време на раждането и 48 часа след него. Това е времето, в което ние като акушер-гинеколози имаме по-голямо отношение. Разбира се, някои заболявания след това, до навършване на 1 година, също носят своите причини от периода на бременността. Смъртността по последни данни на Евростат за 2018 г. е 5.8 на 1000 деца в България, а в Европейския съюз е 3.4 на 1000. Не е похвално това място, но нека не забравяме, че факторът възраст и тук има много голямо значение. При жените, които забременяват инвитро на една възраст, която не е показана в гайдлайните за тази дейност и при която се нарушават правилата, също водят до увеличаване на перинаталната смъртност при новородените.

- Продължава да се увеличава и броят на недоносените бебета – 13.37% миналата година. Какви са причините за това?

- Причините са подобни на тези, които вече споменах. От друга страна все по-често се връщаме към методи, които бяхме забравили. Имам предвид т. нар. серклаж, когато се прави редукция на дължината на шийката на матката. Причина за това са страховете от развитие на карцином на маточната шийка или диагностициран такъв в ранен стадий. За съжаление, понякога се прави такава редукция, без консултирането на тези пациентки да е медицински коректно. И това може да доведе до преждевременни раждания. Има и инфекции на половата система, които по много причини не са лекувани по медицински изисквания.

- Отчита се и висок процент родени с усложнения бебета – над 19 000. Реална ли е тази цифра или е завишена, заради по-високата цена на клиничната пътека?

- Вероятно такава спекулация има някъде, но самият факт, че се е увеличил процентът на недоносените бебета, категорично говори, че повечето раждания ще бъдат с усложнения. Тези две неща са тясно свързани. Напредналата възраст на жените, които раждат, също е от изключително голямо значение. Рискови са и жените, които забременяват инвитро. Голям процент от тях са с близнаци, дори с тризнаци, а многоплодната бременност е рискова и там рядко се постига доносеност. Тези раждания почти винаги завършват като преждевременни. В някои от случаите децата са добре, но при други има някакви страдания, по-трудно се адаптират и това отнема ресурс.

- Повишиха цените на раждането и на още няколко АГ-пътеки в новото НРД. С колко ще се увеличат приходите на Вашата болница?

- Конкретна цифра сега не мога да кажа, защото при всяка една болница, която е спешна, с 24-часови дежурства, е трудно да се предвиди с колко ще се увеличат приходите. Да не забравяме обаче, че и разходите растат. Да не говорим, че това е единственият работещ механизъм, с който бихме могли да коригираме заплатите на специалистите по здравни грижи, на лекарите и на целия персонал в болницата.

- Вие успяхте ли да вдигнете възнагражденията на медиците?

- Категорично да. За четвърта поредна година внимателно си правим разчетите и с покачването на минималната работна заплата увеличаваме и останалите възнаграждения, така че те са достигнали това ниво, което е желано от всички нас. Препоръчано от Министерство на здравеопазването, разписано със съответните заповеди и пак ще кажа – силно желано от всички нас.

- Каква е равносметката на "Св. София" за миналата година?

- В момента се довършва отчетът за медицинската дейност. Като управител искам да кажа, че годината беше успешна за болницата както от финансова гледна точка, така и като постижения в медицината. Всички раждания при нас са 2297. Наистина, раждаемостта спада, но навсякъде е така и ние не можем да останем встрани от тази тенденция. Болницата няма просрочени задължения. Всичко се плаща навреме. Беше на печалба още на деветмесечието, в края на 2019 г., а също и през януари 2020 г. Сега, предвид епидемиологичната обстановка, ще видим колко време ще продължи това наше финансово благополучие, защото се запасяваме с медицински изделия, които са ни изключотелно необходими, тъй като най-важната ни цел е да запазим здравето на нашите бременни жени, родилки и бебета. А също и на персонала, разбира се.

- Какви ограничителни мерки сте взели заради опасността от COVID-19?

- Вече и в София има случаи на коронавирус и мерките, които сме взели са тези, които са ни разписали министърът на здравеопазването и РЗИ. Не се допуска свиждане в болницата, в това число и във ВИП-стаите. Правим предписаната дезинфекция на болницата по три пъти на смяна, апелираме за висока лична хигиена - често миене на ръцете, почистване с препарати, въобще всичко, което е необходимо. Подсилили сме охраната на болницата.

- Какво бихте искали още да се промени в нормативната база, за да се подобри работата в родилните отделения?

- До вчера живеехме свободно. Можеше да се пътува от град на град и жената да избере мястото, където я удовлетворяват условията и са най-добрите и качествени специалисти. По отношение на нашата болница аз не искам нищо повече. Искам да работя с тези хора в нея. С наши средства подобряваме обстановката вътре, всеки ден се борим отношението към пациентите да бъде по-близо до идеалното, защото смятам, че понякога дори да не си в ситуацията да живееш в 5-звезден хотел, по-важно е отношението, което те кара да отидеш да се лекуваш или да родиш на определено място.

- А имате ли достатъчно персонал?

- Като навсякъде имаме проблеми с персонала. Специалистите по здравни грижи са на сериозна възраст и това са големите ми страхове. Към момента се справяме, но смятам, че трябва да се вземат някакви мерки като държавна политика в тази област. Защото в един момент освен сестрите и акушерките, и лекарите ще се окажат недостатъчно.


Времето е за пионерски проекти

Времето е за пионерски проекти

Ако човек няма много вътрешна енергия и иска по-бързо да печели, е по-добре да отиде в Западна Европа, казва доц. Красимир Минкин
Всички ваксини са безопасни и действат

Всички ваксини са безопасни и действат

Заразените с коронавируса SARS-CoV-2 нарастват с всеки изминал ден. Каква е защитата от ваксините и можем ли изцяло да им се доверим, възможно ли е да минем само с първа доза заради дефицита им и след колко време можем да излезем от пандемията. Това попитахме проф. Ива Христова.
5G е фантастика, която днес става реалност

5G е фантастика, която днес става реалност

Да бъде наложен мораториум върху изграждането на 5G мрежата у нас поискаха граждани. Имат ли основания притесненията на хората, попитахме проф. Мишел Израел. Той е университетски преподавател и създател на Лабораторията по измерване и изследване на физическите фактори на работната и околната среда в НЦОЗА.
Необходима е мотивация за трансплантационните екипи

Необходима е мотивация за трансплантационните екипи

Парламентът прие изменения в Закона за донорството и трансплатациите, с които у нас вече е разрешено кръстосаното донорство. Ще помогне ли тази поправка, попитахме доц. Красимир Янев. Той е ръководител на Катедрата по урология на МУ-София и завеждащ направление „Лапароскопска урология" в УМБАЛ „Александровска".
Приемаме пациенти в по-тежко състояние, заради изолацията

Приемаме пациенти в по-тежко състояние, заради изолацията

Проф. Радослав Радев получи тази година една от наградите „Варна" по повод 24 май. Той е отличен за цялостен принос в научно-изследователската, преподавателската и лечебната дейност. Попитахме го какво се крие зад този приз? Той оглавява Клиниката по гръдна хирургия в „Света Марина" и е шеф на РК на БЛС във Варна.
Самостоятелни практики на сестри има навсякъде в ЕС

Самостоятелни практики на сестри има навсякъде в ЕС

Парламентарната здравна комисия прие на първо четене поправки в Закона за лечебните заведения, които позволяват на специалистите по здравни грижи да откриват самостоятелни практики. Трябва ли да се даде такава възможност на медицински сестри, акушерки и лекарски асистенти, попитахме Милка Василева, председател на БАСЗГ.
Е-системата ще стартира до края на годината

Е-системата ще стартира до края на годината

Комисията по здравеопазване в парламента гласува корекции в 8 закона, като поправките ще бъдат гледани в зала тази седмица. Какво се цели с новите правила и ще повишат ли те контрола в системата, попитахме д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия и на ПГ на ГЕРБ.
Засега бюджетите на болниците не са увеличени

Засега бюджетите на болниците не са увеличени

Новият рамков договор за 2020 г. влезе в сила от 1-ви януари, като в него са увеличени цените на над 200 клинични пътеки, средно с 14%. Има ли ръст при бюджетите на общинските лечебни заведения, попитахме д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица.
Искаме работещ механизъм за 2-та лева за аптеките

Искаме работещ механизъм за 2-та лева за аптеките

Министерски съвет одобри преди Коледа промени в няколко здравни закона и те вече влязоха за обсъждане в парламента. Какво е мнението на Българския фармацевтичен съюз за новите предложения в сферата на лекарствата, попитахме проф. Илко Гетов, председател на съсловната организация.
Има шанс за реформа в психиатричната помощ

Има шанс за реформа в психиатричната помощ

Пожарът в столичния психодиспансер постави на фокус проблемите в психиатричната помощ. Готова ли е националната стратегия в тази област, попитахме д-р Цветеслава Гълъбова. Тя е директор на Държавната психиатрична болница "Св. Ив. Рилски" в Нови Искър.
1 2 3 4 5 ... 6 »
открийте болница
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ