интервю

Отново ще сме свидетели на тупане на топката и чакане на избори

21-11-2019 07:00
Парите ще продължат да потъват в нереформираната здравна система, казва адв. Андрей ДамяновОтново ще сме свидетели на тупане на топката и чакане на избори
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
През 2020 г. здравната каса ще разполага с 400 млн. лв. повече, в сравнение с тази година. Започнаха и преговорите за НРД, които ще определят правилата, по които ще работят лекарите и дейностите, които ще се покриват от осигурителната институция. Ще помогнат ли допълнителните пари за по-доброто лечение на пациентите, попитахме адв. Андрей Дамянов. Той е зам.-председател на Националната пациентска организация и член на Надзорния съвт на НЗОК.
- Адв. Дамянов, увеличението на бюджета на здравната каса с 400 млн. лв. ще доведе ли до по-добро лечение на пациентите?

 

- Със сигурност едно увеличение от близо 400 млн. лв. би допринесло поне за повишаване броя на услугите и лекарствените средства, които здравната каса може да покрие за българския пациент. За съжаление обаче тези допълнителни средства ще влязат в една нереформирана система и просто повече пари ще изтекат от нея. Ние затова като български граждани и като пациенти сме с много смесени чувства. От една страна е добре, че има увеличение и бюджетът става над 4.7 млрд. лв., но притеснението ни е, че голяма част от тях ще потънат в нереформираната здравна система.

- Чуха се някои от исканията на лекарите. Какво е мнението Ви за въвеждането на такса и за децата?

- Не можем да приемем подобно нещо и основанието ни е много просто. Разбираме нуждата на лекарите да си осигурят малко по-висок ресурс, но това показва дефектите на здравната ни система, която принуждава медиците да търсят начини да събират пари от пациентите под формата на допълнително заплащане. Ако бъде допуснато да се въведе такса от 1 лв., това означава, че близо 60 млн. лв. ще бъдат иззети от българските граждани. Редно е най-накрая да се осъзнае, че въпросът не е в това левче. Въпросът е, че държавата трябва да поеме отговорността си за грижата за подрастващите – за децата и юношите, защото това е бъдещето. Това са бъдещите данъкоплатци, това са хората, които впоследствие ще изкарат парите за пенсиите на своите родители.

- Да разбирам ли, че нямате нищо против да се въведе такава такса, ако държавата я плаща?

- Ако държавата я плаща, тя отново ще е от нашите пари. Въпросът е дали е необходима такава такса, при положение, ще личните лекари си получават някаква форма на реимбурсиране за всеки пациент, така че аз не виждам много голямо основание в това искане.

- Какви са исканията на Вашата пациентска организация за НРД 2020?

- Нашите искания са отвъд НРД, отвъд този бюджет, отвъд исканията на лекарите. Нашите искания винаги са били тежка, сериозна и системна реформа в сферата на здравеопазването. Ние искаме визия за сектора с хоризонт не по-малко от 10 години напред. Да стане най-накрая тази прословута дигитализация, да има по-сериозен контрол, защото тогава с по-малко средства ще има далеч по-ефективно разходване и далеч повече дейности ще се покриват. Ние държим повече на това, отколкото на НРД 2020. Разбира се интересува ни в рамковия договор да залегнат повече права за пациентите, но ние се противопоставяме например на вдигането на цените на клиничните пътеки. Да, има такива, които са подценени, но има и други, които са надценени. Ако започват да се вдигат цените на всички, без някаква смислена аргументация, без да е ясно за какво точно става въпрос, е безсмислено да се прави това упражнение по една проста причина – тези клинични пътеки за България представляват сериозен проблем в здравеопазването. Те могат да служат за някакъв ориентир, но реално само пречат. При нас има множество случаи, при които човек влиза с една диагноза, но реално го лекуват по две и повече клинични пътеки, само и само да се вземат едни пари. Това е нашето истинско притеснение, защото какво става – влязъл е човек с едно заболяване в болницата, прилагат му се няколко клинични пътеки с идеята уж да го задържат, за да го наблюдават. В здравното досие след това излиза, че е лекуван от някакво заболяване, каквото той не е имал и просто болницата е усвоила едни пари. И тук вече се получават течовете. Ние точно това искаме да отпадне, а диагностиката да бъде на индивидуален принцип. Да, може да има някакви правила за конкретното заболяване, какво би струвало, но то не бива да е по тертипа на сегашните клинични пътеки. Дори ако вземем само един пример за човек, който има конкретно заболяване, след като бъде приложена точно определена клинична пътека, може да се окаже, че тя не е достатъчна, защото той не се е излекувал през тези 5 дни, които са предвидени. Или му е бил достатъчен само един ден и той си отива след това вкъщи, но болницата е взела пари като за цяла клинична пътека. Затова ние искаме клиничната пътека да бъде редуцирана, премахната като начин за диагностика и като начин за остойностяване.

- От БЛС имат намерение да поискат намаляване на обемите на хоспитализациите. Това добре ли е, според Вас?

- Озадачен съм от това искане на БЛС. Ние много отдавна алармираме, че в действителност това е един от големите проблеми на здравеопазването у нас. В момента в България имаме т. нар. болнично лечение, т. е. за щяло и нещяло пациентът се вкарва в болницата, за да се лекува от какво ли не. В действителност обаче ако погледнем държавите, които са на запад от нас, говоря за Германия, Франция, Австрия, броят на хоспитализациите е на много по-ниско ниво. Ние имаме два, три пъти повече хоспитализации, отколкото в тези страни. Така че ние приветстваме такъв тип искане, но сме озадачени, че лекарите го предлагат, след като те са хората, които вкарват в болница под натиска на мениджърите си.

- В България пациентът плаща на ръка близо 50% от лечението. Как да се намали този процент?

- Ще дам един пример точно в тази посока. Миналата година мои познати, баща и син, единият чупи рамо, другият – крак. Бащата живее в България и се осигурява тук, синът живее и се осигурява в Австрия. Разликите са следните. Тук бащата влезе в болница и доплати близо 4 000 лв. за консумативи – пирони, винтове и т. н. Синът в Австрия плати само и единствено такса в размер на 10 евро. Нищо друго. Всички разходи по лечението му бяха поети от тяхната здравна каса. Ето разликата. Ние към това се стремим. Искаме най-накрая тази Конституция да влезе в сила и хората, които плащат редовно здравните си осигуровки, да могат да ползват т. нар. универсален модел. В момента, в който аз като добросъвестен платец на здравните си вноски, вляза да ме лекуват, трябва да доплащам само потребителска такса за обработка на документи и нищо повече. Всичко останало трябва да покрива здравната ни система.

- Вие сте представител на пациентските организации в Надзорния съвет на НЗОК, затова да попитам медицинските изделия за хората с увреждания трябва ли да преминат към касата?

- Това е един въпрос, който в интерес на истината сме го поставяли нееднократно, но той е по-скоро в сферата на доктрината за здравеопазването. Държавата първо трябваше да го обсъди доктринално. Давам пример отново с Австрия. Миналата година те обединиха социалното и здравното си министерства в едно, т. е. австрийците осъзнаха, че социалните и здравните дейности са взаимно свързани. Няма как, когато един човек е пострадал от някакво заболяване и е инвалидизиран, това да е въпрос само на социалните работници. Така че те направиха именно тази стъпка. Да, от една страна това би било добре за България, но първо би трябвало да бъде преведено в законодателството, а не на парче, механично от социалното министерство да се прехвърлят едни плащания към здравната каса. И съм сигурен, че парите, които биха дошли от бюджета за такъв тип плащания, ще бъдат далеч по-малко от тези, които са отделяни досега от социалното министерство. Така че на този етап ние не подкрепяме такъв тип плащания за медицински изделия, които по принцип в момента са прерогатив на социалното министерство.

- Какво показва работата на новата структура, която пое дейността на Фонда за лечение на деца?

- Това, което сме разглеждали като постъпили писма на Надзорен съвет, не е налагало ние да вземаме решения за лечението на деца. Те се вземат от екипа в касата. В началото имаше някакви неуредици, но към момента до мен поне не е стигал някой драстичен случай да има отказ за лечение.

- Какво очаквате да се промени в здравеопазването през следващата година?

- За съжаление моето лично мнение, а не като представител на пациентските организации, е, че и догодина ще бъдем свидетели на тупане на топката и чакане на избори. Просто това е твърде тежък сегмент и не вярвам политиците да тръгнат точно в година преди избори да правят каквито и да било сериозни стъпки за промени в здравеопазването. Струва ми се, че това би било автогол при една грешка, а рисковете за грешки в здравната система са твърде много.

- Все пак беше предложен вариант за реформа, вие кой модел бихте подкрепили?

- За съжаление бихме подкрепили този модел, който е по-финансово оправдан. В тази връзка отново ще посоча примери. Колкото повече каси има в една страна, толкова по-скъпо е здравеопазването. В Швейцария има над 2200 здравни каси, там е най-скъпото здравеопазване в Европа. В Германия има 16 каси, стремежът е да станат по-малко. В Чехия бяха четири, стремежът е да стане една. Изводите се налагат от само себе си. Ние подкрепяме този модел, който е финансово по-ефективен.

- Надграждащият модел с втори и трети стълб на допълнително здравно осигуряване, ли?

- Да, по-скоро в тази посока. Това е нещо, което би сработило. Но да направим на чист конкурентен принцип множество здравни каси на население, което има около 3 млн. души активно работещи, може би не е най-добрата идея. За нас най-важното нещо е да се засили контрола. Знаем, че реформа няма да има в пълния смисъл на думата, но на този етап трябва да се въведе н. нар. електронизация на здравеопазването – въвеждане на електронен здравен картон, въвеждане на прословутата електронна рецепта, така че когато един пациент реши да види какво му се е случвало, независимо в кое лечебно заведение е бил, независимо при кой лекар е бил, това да бъде отразявано в неговата партида. По този начин ще бъдат пресечени в голяма степан нарушенията в харчовете на касата, когато са свързани с мними медицински процедури. Такива, които са написани, че са извършени, а всъщност не са направени.


Времето е за пионерски проекти

Времето е за пионерски проекти

Ако човек няма много вътрешна енергия и иска по-бързо да печели, е по-добре да отиде в Западна Европа, казва доц. Красимир Минкин
Всички ваксини са безопасни и действат

Всички ваксини са безопасни и действат

Заразените с коронавируса SARS-CoV-2 нарастват с всеки изминал ден. Каква е защитата от ваксините и можем ли изцяло да им се доверим, възможно ли е да минем само с първа доза заради дефицита им и след колко време можем да излезем от пандемията. Това попитахме проф. Ива Христова.
5G е фантастика, която днес става реалност

5G е фантастика, която днес става реалност

Да бъде наложен мораториум върху изграждането на 5G мрежата у нас поискаха граждани. Имат ли основания притесненията на хората, попитахме проф. Мишел Израел. Той е университетски преподавател и създател на Лабораторията по измерване и изследване на физическите фактори на работната и околната среда в НЦОЗА.
Необходима е мотивация за трансплантационните екипи

Необходима е мотивация за трансплантационните екипи

Парламентът прие изменения в Закона за донорството и трансплатациите, с които у нас вече е разрешено кръстосаното донорство. Ще помогне ли тази поправка, попитахме доц. Красимир Янев. Той е ръководител на Катедрата по урология на МУ-София и завеждащ направление „Лапароскопска урология" в УМБАЛ „Александровска".
Приемаме пациенти в по-тежко състояние, заради изолацията

Приемаме пациенти в по-тежко състояние, заради изолацията

Проф. Радослав Радев получи тази година една от наградите „Варна" по повод 24 май. Той е отличен за цялостен принос в научно-изследователската, преподавателската и лечебната дейност. Попитахме го какво се крие зад този приз? Той оглавява Клиниката по гръдна хирургия в „Света Марина" и е шеф на РК на БЛС във Варна.
„Индекс на болниците

„Индекс на болниците" ни дава база за анализ и преценка

Данните в новия „Индекс на болниците" в областта на акушерството и гинекологията показват спад на раждаемостта и през 2019 г. В същото време се увеличава броят на ражданията чрез Цезарово сечение и на недоносените бебета. Какво стои зад цифрите, попитахме д-р Гергана Коларова, директор на Първа САГБАЛ „Св. София".

Самостоятелни практики на сестри има навсякъде в ЕС

Самостоятелни практики на сестри има навсякъде в ЕС

Парламентарната здравна комисия прие на първо четене поправки в Закона за лечебните заведения, които позволяват на специалистите по здравни грижи да откриват самостоятелни практики. Трябва ли да се даде такава възможност на медицински сестри, акушерки и лекарски асистенти, попитахме Милка Василева, председател на БАСЗГ.
Е-системата ще стартира до края на годината

Е-системата ще стартира до края на годината

Комисията по здравеопазване в парламента гласува корекции в 8 закона, като поправките ще бъдат гледани в зала тази седмица. Какво се цели с новите правила и ще повишат ли те контрола в системата, попитахме д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия и на ПГ на ГЕРБ.
Засега бюджетите на болниците не са увеличени

Засега бюджетите на болниците не са увеличени

Новият рамков договор за 2020 г. влезе в сила от 1-ви януари, като в него са увеличени цените на над 200 клинични пътеки, средно с 14%. Има ли ръст при бюджетите на общинските лечебни заведения, попитахме д-р Иван Иванов, управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица.
Искаме работещ механизъм за 2-та лева за аптеките

Искаме работещ механизъм за 2-та лева за аптеките

Министерски съвет одобри преди Коледа промени в няколко здравни закона и те вече влязоха за обсъждане в парламента. Какво е мнението на Българския фармацевтичен съюз за новите предложения в сферата на лекарствата, попитахме проф. Илко Гетов, председател на съсловната организация.
1 2 3 4 5 ... 6 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ