Искам думата

Родители, борете се за децата си!

26-09-2016 10:30
Отказваме да бъдем съучастници на неясни цели, казват от Родители, борете се за децата си!
Clinica.bg

press@clinica.bg
Това е рубриката, в която вие - пациенти и лекари, може да споделите всичко, което ви вълнува в здравеопазването. Днес даваме думата на екипа на "Спаси, дари на" във връзка с проблемите във Фонда за лечение на деца. След като доц. Анелия Буева подаде оставката си от Обществения съвет миналата седмица, от него се оттеглят и от "Спаси, дари на". Защо, вижте сами.
Скъпи приятели,

 

Изминаха 5 месеца от разстрела на фонда за лечение на деца. Положихме всички възможни усилия да намалим щетите и да спрем разпада на тази жизненоважна за децата ни институция: участвахме в работата на обществения съвет, борихме се за всяко дете, анализирахме подготвените промени в правилника и алармирахме до какви неблагополучия за децата ще доведат. Протестирахме.

Срещу това получихме:
- Нов правилник за дейността на фонда, който размива отговорността на директора и администрацията, добавя нови звена в работата му, което води до забавяне, натоварва родителите с допълнителни, често неизпълними задължения;
- Обезсмисляне на ролята на обществения съвет чрез несъобразяване с решенията му и демонстративната им подмяна;
- Лошо поддържане на електронния регистър;
- Стотици чакащи деца;
- Стремеж да бъдем противопоставени на родителите чрез откровени лъжи и манипулации;
- Привикване в ГДБОП на членове на съвета;
- Арогантно и надменно отношение от страна на МЗ и ЦФЛД.

Няма да участваме повече в това. Изтегляме представителя си в обществения съвет и няма да предлагаме следващ, докато на власт е настоящото ръководство на МЗ и ЦФЛД, защото присъствието ни там в настоящия момент не е от полза за децата. Не можем по никакъв начин да гарантираме на родителите, че решенията на обществения съвет ще бъдат изпълнени. Оставането ни там само би легитимирало хаоса, злонамереността и тоталната некомпетентност на онези, които превзеха фонда на 20 април.

Общественият съвет е превърнат в параван, зад който директорът Пилософ прави каквото си иска.
Стана практика съветът да гласува едно, а в протокола от заседанието да пише съвсем друго. При настояване протоколът да се коригира, той просто изчезва и повече не се представя за подпис. Това е причината да не е подписан нито един протокол от 20 април до днес.

Стана практика и на заседанията да се представят за разглеждане заявления буквално в насипно състояние - без становища, без оферти, със сгрешени диагнози, имена и входящи номера. Има и случай на подменени експертни становища – експертът е дал положително становище, но на съвета се представя като отрицателно.

Санкции, разбира се, няма. Изведнъж спряха проверките на инспектората към МЗ и на другите институции, които бяха ежедневие в последните 5 години. Не се сезират, въпреки десетките жалби от родители, протести и сигнали.

От тук до фактическото премахване на ОС крачката е къса и те ще я направят, защото е такава изначалната им цел – да няма граждански контрол върху дейността на фонда и родителите да бъдат максимално сплашени и послушни. Защо са им необходими сплашени родители е въпрос, на който всеки може сам да търси отговор.

Докато Петър Москов, Пенка Белева, Пламен Кенаров и Владимир Пилософ са в Министерство на здравеопазването и получават солидните си заплати от нашите данъци и от данъците на родителите на болни деца, отказваме да легитимираме погазването на всички правни и етични норми и да бъдем превръщани в съучастници на техните неясни цели.

Мили родители, горещо ви молим, не се страхувайте! Трябва да се страхуват онези, които пречат на навременното и успешно лечение на децата ви, не вие.
Изисквайте най-доброто за децата си, защото е ЗАДЪЛЖЕНИЕ на държавата да им го осигури! Пишете жалби. Съдете министерството и фонда. Протестирайте.
Борете се за децата си!
Ние сме с вас. Заедно сме, както винаги.

Доц. Буева, благодарим Ви! Благодарим за чудесната съвместна работа в полза на стотици малки победители.
Благодарим и за това, че разбихте разделителната линия „лекари-нелекари" – основна опорна точка на унищожителите на фонда.
Високо оценяваме Вашата принципна позиция и се надяваме все повече лекари да осъзнават, че разделителната линия е другаде, не с нас.


Идва ли краят на детската кардиохирургия

Идва ли краят на детската кардиохирургия

Докато здравните власти искат да съсредоточат лечението на малчуганите у нас, единствената клиника за сърдечни операции е в тежко състояние

Орисан да генерира проблеми

Орисан да генерира проблеми

Преминаването на Фонда за деца към здравната каса може да бъде решение само, ако се направи обмислено, смята Мария Чернева

Промените са в полза на болните деца

Промените са в полза на болните деца

Финансирането на лечението им от чуждестранни специалисти у нас ще повиши нивото на медицината в България, казва Пенка Георгиева

МЗ прави търгове на Фонда за деца

МЗ прави търгове на Фонда за деца

Викат чужди лекари у нас вместо да пращат хлапетата зад граница
Смениха съвета към Фонда за деца

Смениха съвета към Фонда за деца

Общественият орган напуска дългогодишният журналист от БНТ Мария Чернева

Във фонда кристализират всички нерешени проблеми

Във фонда кристализират всички нерешени проблеми

Джиросването му ще реши административен дерт, но ще увеличи напрежението за родителите и децата, казва Мария Чернева

Д-р Георги Деянов пое Фонда за деца

Д-р Георги Деянов пое Фонда за деца

Д-р Мариета Райкова е напуснала по лични причини, казаха от МЗ
Фондът за деца пак без директор

Фондът за деца пак без директор

Четвърти шеф си тръгва за две години от проветривия стол

Деца остават без преводачи в чуждите болници

Деца остават без преводачи в чуждите болници

Хонорарът ни е три-четири пъти по-нисък от европейския, а ЦФЛД не ни плаща, жалват се преводачи от Австрия
Пак върнаха делото срещу Павел Александров

Пак върнаха делото срещу Павел Александров

Обвинението е неясно поднесено и пълно с повторения, казва апелативният съд
1 2 3 4 5 ... 6 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ