Жега

Внимание, код опасно горещо!

01-08-2016 11:15
БЧК ще разкрие пунктове с вода и мерене на кръвно, ако температурите се задържат високиВнимание, код опасно горещо!
Радостина
Радостина
Байчева
radost.baicheva@gmail.com
С края на юли и началото август идва най-горещата част от годината по правило. Продължителната жега освен, че е рай за отпускарите край морето, може да бъде опасна за здравето. Особено за малките деца, по-възрастните и хората с хронични заболявания, предупреждава д-р София Стоименова, главен секретар на Българския червен кръст.
Най-уязвими в горещите дни са пациентите със сърдечно-съдови заболявания. В условията на продължително високи температури е най-добре те да не предприемат чести и дълги излизания навън, съветва д-р Стоименова. Ако все пак е необходимо да напуснат дома или офиса си, то трябва да е по-възможност в по-хладните часове на деня. Освен това трябва да носят светли и леки дрехи по възможност от естествени материи като памука.

Дори да не излизате от къщи, трябва да се погрижите в жилището да е хладно. Добре е да проветрявате нощем или рано сутрин. За да предпазите помещенията от нагряване спускайте щорите и завесите. Ако имате климатик, не бива да прекалявате с охлаждането. Най-добре е да му зададете температура, която да се различава с до 4-5 градуса от външната, съветва още д-р Стоименова.

„По време на жегите не трябва да оставяме възрастните си близки без грижи, защото са особено уязвими. Особено ако са самотно живеещи, трябва да ги наглеждаме по-често и да им помагаме да се предпазят", категорична е още тя.

Независимо дали сте на работа или в къщи, в горещите дни е добре да се приемат много течности. Най-подходящи са охладената вода, чая и айряна. Категорично не се препоръчва консумацията на алкохол в жегите. Храните трябва да са леки, за да се избегне допълнителен дискомфорт на организма.

Ако ви се налага да сте често навън, бъдете внимателни. Дори да сте на сянка, това няма да ви предпази от топлинен удар. Симптоми за него са ускоряване на пулса, ниско кръвно, изтощение и гадене. Суха и зачервена кожа и болки в челото, съчетани с гадене и изтощение и виене на свят пък говорят за слънчев удар. И в двата случая най-важното е пострадалият да се постави в легнало положение. Охлаждане трябва да започне веднага, препоръчва д-р Стоименова. Един от най-лесните начини е чрез мокри кърпи на челото. Ако човекът не е изгубил съзнание, той трябва да пие вода. Добре е веднага да бъде потърсена лекарска помощ.

Когато температурите дни наред се задържат над 30 градуса, в зоната на опасно горещото, БЧК разкрива пунктове за раздаване на охладена вода. Там се мери кръвното, могат да се окажат и първа помощ при нужда. „И днес в страната и в София вероятно ще има такива пунктове. Все още обаче не е ясно къде ще бъдат те точно", съобщи още главният секретар на БЧК.


Учените да кажат за климатичните промени

Учените да кажат за климатичните промени

Настояваме БАН и НИМХ да оповестят публично своето становище за човешкото въздействие върху тях, казват общественици от редица сектори
Жегата – тихият убиец

Жегата – тихият убиец

Според британските експерти светът още не взема насериозно проблема с увеличаващите се топлинни вълни

Топлинният удар прилича на летен грип

Топлинният удар прилича на летен грип

Пийте повече айрян, сокове, вода, избягвайте спортуването в горещините и не яжте много, съветват специалистите

Горещите вълни на слънцето

Горещите вълни на слънцето

Близо 30% от населението на света живее в климатични условия, които водят до смъртоносно високи температури. Какво са "горещите въли" и как да се пазим от тях, съветват от НЦОЗА.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ