Коментари

Пожелаваме успех на д-р Дечев

19-07-2018 12:58
Може да разчита на пълната ни подкрепа, защото идеите му за промени са разумни, каза Георги Колев
Снимка: Ангел Желев
Пожелаваме успех на д-р Дечев
Clinica.bg

press@clinica.bg

Броени часове остават до приключването на избора на нов управител на здравната каса. В сряда народните представители от здравната комисия изслушаха идеите за промени на единствения кандидат за поста д-р Дечо Дечев. Доволни ли са от това, което чуха и ще го подкрепят ли и занапред, попитахме Георги Колев от „Обединени патриоти" и зам. председател на ресорната парламентарна комисия.

- Г-н Колев, чухме програмата на д-р Дечев за развитие на здравната каса, какви са впечатленията ви?

- Смятам, че той е подходил много професионално и сериозно по въпроса. Първо, дойде с ясна програма, която съвпада изцяло с тази на правителството в сектор здравеопазване. Второ – посочи недостатъците на системата и подчерта необходимостта от корекции в начина на финансиране, което ще доведе до по-добро заплащане за цялото лекарско съсловие. А както много пъти сме казвали, без това не може. Защото без да задоволим финансово лекарското съсловие, то ще избяга в чужбина. Така че тези неща нас ни удовлетворяват.

- Готови ли сте да подкрепите идеята за по-силното присъствие на допълнителното осигуряване в здравната система?

- Секторът трябва да е светъл, тези нерегламентирани плащания, които съществуват и в момента трябва да изчезнат. И сега има допълнително здравно осигуряване, но не се прилага, а много хора искат това да се случи. Ако има ясни регламенти, това ще доведе не само до спокойствие на тези, които могат да си направят допълнително здрaвно осигуряване , но и за тези, които не могат. Защото те ще получат допълнително финансиране от спестените средства в сектора. Както каза д-р Дечев, сега този гевгир, в който изтичат средствата заради неправилното им използване, трябва да бъде запушен. От друга страна трябва да се коригира начина на финансиране и прецизността на използването им. От трета страна, където са недофинансирани пътеките и специалистите буквално не искат да ги използват като тези за продължително лечение, трябва да бъдат дофинансирани. Знаете че хората след тежки операции или интервенции са оставени на произвола на съдбата. Отиват си у дома, там има неподготвени хора, които се грижат за тях. Това е тежко за семействата и здравната система, защото след това те се връщат в болниците и тогава ги приемат по по-скъпи пътеки за активно лечение. Получава се така, че секторът е тотално недоволен от здравната услуга - и в лицето на медицинските специалисти и на самите пациенти. Затова, ако се направят промените, които са в програмата, би било чудесно. Разбира се, поискахме уверение, че дискусията ще бъде отворена за предложения от съсловните организации, от пациентските организации. Смятам, че всички искат да се случат промените, но трябва да има кормчия, който да изведе този тежък кораб до взаимно доволство на пациенти и съсловни организации. Надявам се той да бъде д-р Дечев.

Ние направихме анализ на неговата работа, той е доказан специалист, икономическите показатели на управляваните от него дейности са добри. Правил е тежки реформи още в самото създаване на касата, тогава е имало сериозен икономически ефект, както и ползи за пациентите. Важно е да се постигне максимален лечебен ефект с минимални средства, за да могат да останат средства за европейски възнаграждения на лекарското съсловие и тук да останат тези, които са завършили с отличие, а не тройкаджиите.

- Мислите ли, че той ще успее да намери общ език със здравното министерство?

- Те са обречени да намерят, няма как. Тук това не е пожелателно, ние всички сме обречени да успеем и нямаме никакъв избор – и съсловни организации, и управляващи, и опозиция, нямаме никакъв друг шанс. Това, което виждаме в биографията на д-р Дечев и резултатите от първите дни – колко бързо излезе с конкретни предложения, е впечатляващо. Надявам се на бърза и твърда професионална ръка, която да постигне видими резултати за пациентите и медицинското съсловие. Защото никой не иска да чака.

- Кои реформи, които очакваме да чуем скоро от здравното министерство, ще получат подкрепата и на Обединени патриоти?

- Много пъти сме казвали, че в момента имаме министерство на болестолекуването, нямаме истинско министерство на здравеопазването. Докато ние не пренасочим по-голяма част от ресурса към превенция, ранно откриване на заболяванията, което е евтино за пациента и държавата, няма да успеем. Но тук има един момент, който д-р Дечев изрично подчерта - никъде в законодателството няма отговорността на пациента към здравето си. Това трябва да се промени, защото пациентът е небрежен към своето здраве, отивайки в болница в тежко състояние, той тежи и на себе си, и на системата, тогава парите не достигат. Парите ще достигат, ако хващаме болестите в ранен етап, затова трябва да има санкции за тази, които с пренебрежение се отнасят към своето здраве. Обществото не е виновно и това е един ракурс, към който трябва да насочим усилията си. Това би било основата на изграждането на истинското здравеопазване.

- Освен профилактиката, кои са другите идеи, които бихте подкрепили?

- Продължителното лечение, никъде нямаме ясно разписана стратегия какво да се направи, за да бъде пациентът обгрижен и да не тежи отново на системата за активно лечение, нито на своите близки. Тази принуда да бъде гледан от некомпетентни хора винаги води до неговото усложняване и връщането му в болница. И остава вътреболничният сектор – където са нужни контрол, мониторинг и ефективно разходване на средства. Сега пациентът се приема по клинична пътека, но е крайно време да мислим за него като за цялостен организъм. Защото пестейки средства за съпътстващите заболявания, не постигаме нужния ефект. Трябва да направим така, че той да бъде цялостно лекуван във всички болници и със съпътстващите му заболявания.

- Подкрепяте ли идеята за обособяване на базов пакет на касата, както и за базисна медикаментозна терапия в онкологията?

- Нека да видим тези идеи доразвити в детайли и тогава ще кажем, но това, което д-р Дечев предложи като начин на осигуряване и покриване на базов пакет – да. Приветстваме това, че той остава системата отворена, за да можем всички да участваме в корекциите с една ясна цел – пациентът да бъде максимално доволен, както и тези, които го лекуват , за да останат тук.

- Какво пожелавате оттук нататък на д-р Дечев?

- Успех, като има пълната ни подкрепа, защото това, което представи е разумно.


Затягат кранчето на фармаиндустрията

Затягат кранчето на фармаиндустрията

В цял свят компаниите стимулират предподсването на по-скъпите терапии, каза д-р Дечо Дечев
Д-р Дечев познава проблемите и ще ги реши

Д-р Дечев познава проблемите и ще ги реши

Готов съм с новия здравен модел, подготвил съм социологическо изследване, за да видя какво е отношението на българските граждани, каза Кирил Ананиев
Призовавам д-р Дечев да търси надпартиен консенсус

Призовавам д-р Дечев да търси надпартиен консенсус

Ако до един месец не започнете да управлявате НЗОК, бъдете сигурен, че тя ще започне да ви управлява, каза Хасан Адемов
Избраха д-р Дечев за шеф на НЗОК

Избраха д-р Дечев за шеф на НЗОК

Новият управител обеща касата да приключи 2019 без дефицит, ако се приемат промените му
Гласуват д-р Дечев окончателно

Гласуват д-р Дечев окончателно

Новият управител на касата вече обеща сериозни промени в НЗОК

Промени в системата обеща д-р Дечев

Промени в системата обеща д-р Дечев

Най-добрият начин за контрол е да въвлечем в него пациентите, смята бъдещият управител на здравната каса
Депутатите изслушват д-р Дечев

Депутатите изслушват д-р Дечев

Очаква се кандидатурата му да бъде гласувана в зала до края на седмицата

Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК

Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК

Здравната система е изправена пред нови промени. В навечерието сме на избора на нов управител на единствената финансираща институция в сектора – НЗОК, и на новия здравен модел, който министър Кирил Ананиев обеща да сподели през лятото. Коя е посоката, по която да поемем, попитахме проф. Григор Димитров.
Избират шеф на здравната каса

Избират шеф на здравната каса

Д-р Дечо Дечев е единствената кандидатура за трудния пост

Болниците без право на печалба по НЗОК

Болниците без право на печалба по НЗОК

Въпреки летния сезон, динамиката в здравеопазването не спада. Броени дни ни делят от избора на нов управител на НЗОК, започва подготовката на бюджета за здраве за 2019 г., а здравният министър Кирил Ананиев обеща да представи и нов модел за развитието на системата. Каква е гледната точка на синдикатите по тези теми, попитахме д-р Иван Кокалов.

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ