Парламент

Промени в системата обеща д-р Дечев

18-07-2018 16:36
Най-добрият начин за контрол е да въвлечем в него пациентите, смята бъдещият управител на здравната каса
Снимка: Ангел Желев
Промени в системата обеща д-р Дечев
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Промени в контрола, начина на финансиране на лекарствата и медицинските дейности, както и в пакета на здравната каса обеща бъдещият управител на фонда д-р Дечо Дечев. Това стана по време на изслушването му от депутатите в ресорната парламентарна комисия днес. Кандидатурата му за шеф на здравната каса получи подкрепата на депутатите от всички парламентарни групи почти без дебати. Гласуването на кандидатурата му в зала ще бъде в петък.

Промени в работата на касата на всички нива предложи д-р Дечев в представянето на концепцията си за развитие на здравната каса.

 

Лекарствата


„НЗОК има задължение да спазва задължително заложени параметри, спазвайки приходна и разходна част, тя трябва да намери баланса между осигурените лица, изпълнителните на медицинска помощ, институции. По една или друга причина във времето различни лобита нарушиха тези принципи и сега има сериозни проблеми. Сферата, в която трябва да се вземат спешни мерки са лекарствата", категоричен беше д-р Дечев. Той обясни, че заради неефикасната политика в момента разходите за медикаменти на касата в извънболничната и болничната помощ са толкова, колкото и за самата медицинска дейност на клиниките. Няма друга такава държава в света, съотношението лекарства:дейност трябва да е едно към пет, каза д-р Дечев. За да се преодолеят тези диспропорции, той предлага да се въведат еднакви терапии за медикаментозно лечение и в болниците на базата на международни признати ръководства, които да плаща касата. Ако някой пациент иска по-скъпо лечение за онкологично заболяване например, ще трябва да си доплати. Аналогична система той предлага и за медицинските изделия. Съдбата на най-скъпите терапии - за редките диагнози, засега обаче не е ясно дали ще останат в НЗОК или ще отидат в МЗ.


Лечението в чужбина


Промяна в реда и организацията при изпращане за български граждани за лечение в чужбина също са нужни, категоричен беше д-р Дечев. Според него по-ефективно от това да ходят пациентите ни в други държави, ще е да идват чуждите специалисти тук.

В „Св. Ив. Рилски" имаме опит с този механизъм и така установихме, че не само разходите за лечение са многократно по-малки, но чуждият опит се предава и на нашите медицински специалисти, обясни той. Според него в момента голяма част от разходите за лечение в чужбина остават за печалба на клиниките, за логистика и дори за хонорари на лобисти. Освен това той иска вместо три институции, както е в момента – НЗОК, Фонда за деца и Комисията за лечение в чужбина в МЗ, само една да отговаря за тази дейност.


Контролът


Нов подход е нужен и в контрола, категоричен беше д-р Дечев. Според него след създаването на ИАМО, здравната каса се е лишила от възможност за реален контрол. Това обаче може да се преодолее с оптимизирането на състава на касата, вливане на потенциала на ИАМО в него, както и персоналът да се групира в по-малък на брой регионални каси. Това би повишило ефективността без да се увеличават разходите, смята д-р Дечев. Той настоява в НЗОК да се създаде и аналитично звено.

Ключово за подобряването на контрола според него обаче е въвличането на самите пациенти в него. „Това може да става, когато те получават всеки месец или на три месеца информация за заплатените дейности и лекарства. Ако има несъответствия с извършените услуги, те ще могат да подават сигнал в НЗОК", казва д-р Дечев.


Пакетът на касата


Според бъдещия управител на касата трябва да се види детайлно и пакетът на касата. Да се направи реално остойностяване на медицинските дейности и да се прецени какво е финансирането, с което се разполага в момента. Възможност за покриване на разликите пък трябва да се търси от допълнителното осигуряване – идея, върху която отдавна се мисли в сектора и която е залегнала в програмите и на повечето политически партии. Конкретните текстове и мерки за реализиране на промените той обеща да даде в рамките на три месеца.


Политическата подкрепа


Не кандидатствам за стола, а, за да приложа концепция, знаете, че понякога експертните предложения се разминават с политическите, без политическа подкрепа няма какво да правя на този пост, каза още д-р Дечев. Той допълни, че предложенията му са наистина трудни, но с г-жа Жени Начева вече два пъти са преминавали през подобни изпитания и са успели да променят системата. Ако имаме подкрепа, можем да се справим и сега, категоричен беше той.

Нашата подкрепа сме я заявили с направената кандидатура, ще дам думата на здравното министерство, за да каже дали подкрепя идеите, каза в отговор д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Имала съм честта да работим назад в годините с д-р Дечев, да преодоляваме редица предизвикателства, сег имаме уникалния шанс да работим като експертен екип, за който са ясни проблемите в системата, с ваше съдействие, както и с това на съсловните организации ще се справим, категорична беше и тя. Така с летящ старт кандидатурата на д-р Дечев бе одобрена от депутатите в здравната комисия и поема към пленарна зала, където ще бъде гласувана в петък.


Затягат кранчето на фармаиндустрията

Затягат кранчето на фармаиндустрията

В цял свят компаниите стимулират предподсването на по-скъпите терапии, каза д-р Дечо Дечев
Д-р Дечев познава проблемите и ще ги реши

Д-р Дечев познава проблемите и ще ги реши

Готов съм с новия здравен модел, подготвил съм социологическо изследване, за да видя какво е отношението на българските граждани, каза Кирил Ананиев
Призовавам д-р Дечев да търси надпартиен консенсус

Призовавам д-р Дечев да търси надпартиен консенсус

Ако до един месец не започнете да управлявате НЗОК, бъдете сигурен, че тя ще започне да ви управлява, каза Хасан Адемов
Избраха д-р Дечев за шеф на НЗОК

Избраха д-р Дечев за шеф на НЗОК

Новият управител обеща касата да приключи 2019 без дефицит, ако се приемат промените му
Гласуват д-р Дечев окончателно

Гласуват д-р Дечев окончателно

Новият управител на касата вече обеща сериозни промени в НЗОК

Пожелаваме успех на д-р Дечев

Пожелаваме успех на д-р Дечев

Може да разчита на пълната ни подкрепа, защото идеите му за промени са разумни, каза Георги Колев

Депутатите изслушват д-р Дечев

Депутатите изслушват д-р Дечев

Очаква се кандидатурата му да бъде гласувана в зала до края на седмицата

Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК

Прокарват се решения извън финансовите възможности на НЗОК

Здравната система е изправена пред нови промени. В навечерието сме на избора на нов управител на единствената финансираща институция в сектора – НЗОК, и на новия здравен модел, който министър Кирил Ананиев обеща да сподели през лятото. Коя е посоката, по която да поемем, попитахме проф. Григор Димитров.
Избират шеф на здравната каса

Избират шеф на здравната каса

Д-р Дечо Дечев е единствената кандидатура за трудния пост

Болниците без право на печалба по НЗОК

Болниците без право на печалба по НЗОК

Въпреки летния сезон, динамиката в здравеопазването не спада. Броени дни ни делят от избора на нов управител на НЗОК, започва подготовката на бюджета за здраве за 2019 г., а здравният министър Кирил Ананиев обеща да представи и нов модел за развитието на системата. Каква е гледната точка на синдикатите по тези теми, попитахме д-р Иван Кокалов.

Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ