Отпушват диализни фистули

30-05-2016 19:39
Стартираха животоспасяващата манипулация в кардиологията на Александровска болница Отпушват диализни фистули
Никол
Никол
Танкова
nikol.tankova@abv.bg
Специалистите в кардиологичната клиника на „Александровска" стартираха инвазивна процедура за отпушване на диализни фистули, която е животоспасяваща и наподобява коронарография, съобщиха от болницата.
Животоспасяващата процедура се извършва в рамките на един час от специалистите от кардиологичната клиника на „Александровска" болница. Манипулацията е достъпна по клинична пътека и се извършва под местна анестезия.

Пациентите с хронична бъбречна недостатъчност, които провеждат системно диализно лечение имат създаден траен съдов достъп, чрез оперативно конструирана артерио-венозна фистула (АВ-фистула) или имплантиран катетър. AВ-фистулата е най-често използвания достъп, чрез който подкожна артерия на ръката се свързва със съседна на нея вена. При болните с хронична бъбречна недостатъчност кръвта е с по-висока концентрация на отпадни продукти на обмяната, соли и електролити, които понякога запушват фистулата, водят до невъзможност за извършване на диализа и застрашават живота на пациента.

Клиниката по кардиология разполага с обучен персонал и най-модерното оборудване за бързото и прецизно изпълнение на процедурата с имплантиране на медикамент-излъчващ балони за третиране на фистулите, за да не се запушват отново. Артерио-венозната фистула (АВФ) е най-доброто решение за пациентите на хемодиализно лечение, тъй като дава най-малко усложнения и най-висока преживяемост, обясняват от Александровска болница.


Хващаме гъбички от мокрите бански

Хващаме гъбички от мокрите бански

Мокрият бански най-често е основният причинител на гъбички в интимната област.
Морето заразява очите с конюнктивит

Морето заразява очите с конюнктивит

Зачервяване, сърбеж, секрет и замъглено виждане.
Две нови трансплантации в

Две нови трансплантации в "Александровска"

Двама мъже бяха трансплантирани успешно тази нощ в Александровска болница.
Отварят клиника за гръбначни заболявания

Отварят клиника за гръбначни заболявания

Днес ще отвори врати единствената по рода си в Европа клиника за гръбначни заболявания на бул. Джеймс Баучър 76 А в София. В нея ще се предлагат естествени и неинвазивни методи за лечение на заболяването сколиоза, което се свързва с изкривяване на гръбнака. Един от основателите на клиниката е доктор Майкъл Фарел, специалист по хиропрактика, дискова декомпресия и намаляване на сколиозата. Според него резултатите от нехирургичните методи за лечение на гръбначни заболявания, които ще бъдат прилагани в клиниката, са впечатляващи.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ