Рискове

Хващаме гъбички от мокрите бански

20-07-2016 07:30
Хващаме гъбички от мокрите бански
Радостина
Радостина
Байчева
radost.baicheva@gmail.com
Мокрият бански най-често е основният причинител на гъбички в интимната област. Край водните басейни през лятото обаче ни дебнат и други инфекции. Как да ги разпознаваме и да се пазим от тях, попитахме доц. д-р Георги Пехливанов, началник отделение в Кожна клиника към Университетска Александровска Болница.
Лятото е любим сезон на повечето хора. Слънцето и забавленията на морския бряг или край басейна носят радост, но често крият и опасности. Гъбичките и различните бактериални инфекции са най-честите проблеми, с които се прибираме от почивката.
  Визитка

Доц. д-р Георги Пехливанов е началник отделение в Кожна клиника към Университетска Александровска Болница. Завършва медицина в Медицинския университет в София през 1979 г. Придобива специалност "Дерматология" през 1984 г., "Социална медицина" и "Обществено здраве" през 1996 г., магистратура и здравен мениджмънт през 2004 г. Специализирал е в Австрия, Унгария и Франция. Член е на Българското дерматологично дружество.

Оставането с мокър бански е отлична предпоставка за развитие на гъбична инфекция. Гъбичките, особено тези от вида кандида албиканс, обичат влажната среда и могат да се предават във водните басейни.

Гъбичните инфекции най-често се локализират в пред гениталната област, първо това се вижда в околополовите органи като червени, парещи и сърбящи площи. Могат да се разпространят и по-широко към корема и бедрата.

Най-сигурното средство да се предпазим от тях е добрата лична хигиена. Затова трябва да тръгваме към плажа поне с два чифта бански, които да сменяме след всяко мокрене. Не бива да оставяме плажното облекло да съхне върху нас, защото влагата и високата температура са отлична среда за гъбичките. „След мокрене, тялото трябва да е добре подсушено и облечено в сух бански докато продължаваме заниманията си край водата. При всеки нормален здрав човек гъбичките са естествени обитатели на кожата, но когато им се създаде подходяща влажна среда, това е напълно достатъчно за гъбична инфекция." - препоръчва доц. Пехливанов.

Заради замърсяването на Черноморието през последните 10-15 години изключително много са се разпространили у нас стрептококовите и стафилококови инфекции. Заразяването става още на самия плаж и води до развитие на дермити, фоликулити и генитални възпаления, които са по-редки при жените и повече срещани при мъжете.

Симптоми на бактериалните инфекции обикновено са гнойни пъпчици по цялото тяло. Най-често те са свързани с косъма – така наречените фоликулити.

От стафилококовите инфекции е по-трудно да се опазим дори ако сменяме банските. Те могат да проникнат в тялото ни от всяка незащитена част. Срещу това обаче частично помага намазването със слънцезащитните кремове, които създават допълнителна бариера пред инфекциите. Предпазващите продукти трябва да се прилагат през час и половина-два.

Летуването край басейна определено е по-безопасно по отношение на инфекциите, защото водата в тях се третира с препарати. Но ако се предозира хлорното съдържание, твърде вероятно е да се получи алергична реакция. Най-често тя се изразява в така нареченото хлорно акне или появата на младежки пъпки по цялото тяло. „Липсва контрол от страна на РЗИ-тата за това какви дизенфектантите се използват. Обикновено се работи с по-евтини препарати и се избягват по-скъпите, което води до поява на алергични обриви от хлора или другите съставки." - коментира доц. Пехливанов.

И при инфекции и при гъбички самолечението не е препоръчително. Трябва да се обърнем възможно най-бързо към специалист, а до тогава може да използваме успокояващи емулсии. Те обаче не трябва да съдържат антибиотици, кортикостероиди или противогъбични средства. Защото, ако причинителят на инфекцията се третира неправилно, това може да доведе до влошаване на състоянието. "Най-често едно неправилно лечение може да доведе до силно изразен контактен дерматит и съответно разширяване на зоните на инфекцията. Независимо дали последиците са тежки или не толкова, хората не бива да прибягват до самолечение. Най-малко защото това ще удължи последвалата терапия." - съветва още специалистът.


Премиерът да спре бетонирането на морето

Премиерът да спре бетонирането на морето

В новия план на Царево пясъчните плажове са завишени, а застрояването е двойно, казват от "Да защитим Корал"
Инфекциите идват до две седмици

Инфекциите идват до две седмици

Тази седмица започва училището, а с него идва и сезонът на инфекциите. Как да ги предпазим, попитахме д-р Валери Исаев.
Инфекции ловят по-често светлите жени

Инфекции ловят по-често светлите жени

Дискомфортът в интимната област е доста чест проблем при жените днес. Свикнали сме да поставяме всяко такова неразположение в графата гъбички без дори да се изследваме.
Морето заразява очите с конюнктивит

Морето заразява очите с конюнктивит

Зачервяване, сърбеж, секрет и замъглено виждане.
Две нови трансплантации в

Две нови трансплантации в "Александровска"

Двама мъже бяха трансплантирани успешно тази нощ в Александровска болница.
Лятото е сезонът на чревните инфекции

Лятото е сезонът на чревните инфекции

В разгара на лятото по традиция зачестяват инфекциозните заболявания.
Отпушват диализни фистули

Отпушват диализни фистули

Специалистите в кардиологичната клиника на „Александровска" стартираха инвазивна процедура за отпушване на диализни фистули, която е животоспасяваща и наподобява коронарография, съобщиха от болницата.
Отварят клиника за гръбначни заболявания

Отварят клиника за гръбначни заболявания

Днес ще отвори врати единствената по рода си в Европа клиника за гръбначни заболявания на бул. Джеймс Баучър 76 А в София. В нея ще се предлагат естествени и неинвазивни методи за лечение на заболяването сколиоза, което се свързва с изкривяване на гръбнака. Един от основателите на клиниката е доктор Майкъл Фарел, специалист по хиропрактика, дискова декомпресия и намаляване на сколиозата. Според него резултатите от нехирургичните методи за лечение на гръбначни заболявания, които ще бъдат прилагани в клиниката, са впечатляващи.
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ