Иновации

Нов метод за смяна на тазобедрена става в ИСУЛ

09-04-2024 11:29
Двете жени, които бяха оперирани мини инвазивно чрез директен преден достъп, ще бъдат изписани утре, съобщиха от болницатаНов метод за смяна на тазобедрена става в ИСУЛ
Clinica.bg

press@clinica.bg
Нов метод за смяна на тазобедрена става се прилага вече в ИСУЛ. Двете жени, които бяха оперирани в петък от съвместен българо-хърватски екип, ще бъдат изписани утре. Интервенциите бяха извършени мини инвазивно чрез директен преден достъп, който вече ще се прилага рутинно в Клиниката по ортопедия на болницата, съобщиха оттам. Още в понеделник бяха по същия начин бяха осъществени нови две операции на жени.
Oперациите в петък на бяха извършени от съвместен екип между проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" и проф. Марио Старешинич, началник на ортопедичната клиника в Университетската болница „Меркур", Загреб. 

Пациентките – на 63 г. и на 68 г.

бяха оперирани мини инвазивно чрез директен преден достъп за ставно ендопротезиране, който бе използван за първи път в ИСУЛ, но вече става част от рутинната хирургична практика на Клиниката по ортопедия и травматология. В понеделник 8 април по същия метод бяха извършени нови две операции – на жени на 54 г. и на 81 г., които вече са раздвижени и се възстановяват успешно.

 

При мини инвазивните операции

 

 с директен преден достъп по време на интервенцията хирургът "влиза" от предната страна на ставата, между мускулите, като по този начин не ги уврежда. Това осигурява по-добър резултат и бързо възстановяване на пациентите.

„Този метод при смяна на тазобедрена става има редица предимства, между които бързото възстановяване на пациентите след операция, което е особено важно, когато става дума за възрастни хора. 

 

Колкото по-скоро ги изправим на крака,

 

 толкова по-малки са рисковете за тях. Очаквам след около 10 дни първите две дами, които оперирахме с проф. Старешинич, да нямат проблеми с придвижването. При стандартна операция този процес би отнел един месец", обясни проф. Кинов.

Проф. Марио Старешинич, с когото български ортопед заедно осъществи първите две смени на тазобедрена става с използване на директен преден достъп, е специалистът, въвел иновативния метод в Хърватия.

Операциите бяха част от практическата програма на приключилата в събота Международната конференция по ревизионно протезиране на тазобедрената става.


Дете започна да чува след генна терапия

Дете започна да чува след генна терапия

То бе с вродена глухота поради слухова невропатия, новият подход бе приложен за пръв път в университетската болница в Кеймбридж
Институт по иновативна медицина в МУ-София

Институт по иновативна медицина в МУ-София

Откриването му е одобрено с решение на Министерския съвет, в него ще се провеждат фундаментални и приложни научни изследвания
ЕМА препоръча осем нови лекарства

ЕМА препоръча осем нови лекарства

Сред тях са медикаменти за лечение на хемофилия, резистентна хипертония, рак и др.
Стентираха торакоабдоминална аневризма

Стентираха торакоабдоминална аневризма

С прилагането на модерния метод - модифициран от хирурга ендографт, във ВМА спасиха 71-годишна пациентка
Имплантираха пулмонална клапа

Имплантираха пулмонална клапа

Интервенцията бе извършена в Националната кардиологична болница за първи път в страната тази седмица
Нова терапия в борбата с Алцхаймер и у нас

Нова терапия в борбата с Алцхаймер и у нас

Апаратът за транскраниалната пулсова стимулация елиминира симптомите и подобрява качеството на живот на засегнатите от болестта
Нигерия с ваксина срещу менингит 5 в 1

Нигерия с ваксина срещу менингит 5 в 1

Това е първата държава в света, която ще приложи новия препарат, съобщиха от СЗО
Двустранни трансплантации на бял дроб с робот

Двустранни трансплантации на бял дроб с робот

В Испания планират да извършат 15 до края на следващата година, медик от Австрия обаче е скептичен
Пирогов с апарат за рефлукс при деца

Пирогов с апарат за рефлукс при деца

Той е златен стандарт в медицината, с него ще могат да се лекуват и подрастващите от Балканите и Източна Европа, казаха от болницата
Плащат още 34 нови лекарства

Плащат още 34 нови лекарства

Те са от 29 INN, реимбурсацията им за пациентите ще стане поетапно през годината
1 2 3 4 5 ... 39 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ