Интервю

Нямаме промяна в оценката си за проф. Хинков

25-01-2024 06:30
МЗ години наред неглижира психичното здраве, а като всяка тема, и тази има нужда от силно лидерство, от някой, който да я „осинови" и да работи активно по нея, казва Деница СачеваНямаме промяна в оценката си за проф. Хинков
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Временна комисия за решаване на проблемите на психичноболните бе създадена в парламента. Миналата седмица се състоя нейното първо заседание. Защо в годините се стигна до толкова страшни картини в психиатричните болници, какви законодателни мерки са необходими, има ли механизъм, по който за 2024 г. да се увеличи лекарстводена и хранодена за тях. Това попитахме Деница Сачева. Тя е председател на новата комисия и депутат от ГЕРБ.
- Госпожо Сачева, от години сте запозната с тази тема – имаше ли нещо в изнесените данни пред Временната комисия, което беше ново?

- Действително, от много години говорим, че в състоянието на системата за лечението на психичноболните са натрупани много проблеми. Те са свързани както с нейното управление, така и с финансирането. Особен се откроява проблемът за липсата на достатъчно добра координация между отделните министерства, в т.ч. здравно, социално, образователно, правосъдно. Особено важно е образователното, защото проблемът със специалистите и острият им недостиг вече започва да става наистина застрашителен за бъдещето на здравната система. Факт е, че говорим по тези въпроси, но въпреки това за част от народните представители изнесените данни в доклада на омбудсмана за държавните психиатрии и разказаните случаи от колегите от националния превантивен механизъм бяха шокиращи. Човек не можеше да остане безразличен към това, което чува. Например, че един храноден е между 2 и 3 лева или че хората, отиващи на проверки в психиатриите, редовно носят храна, закупена с лични пари, за да могат да облекчат по някакъв начин състоянието на настанените там. Такова нещо е недопустимо в XXI век.

- Финансирането, контролът и нормативни празнини бяха сред основните посочени причини за състоянието с психиатричната помощ у нас, съгласна ли сте с тези изводи?

- Разбира се. В същото време се притеснявам, когато искаме да решаваме комплексни и натрупвани с години проблеми чрез магически заклинания и универсални решения. Например да казваме, дайте повече пари и нещата ще се оправят. В случая не е това начинът. Бяха изнесени и данни, че в общините редовно се натрупват като остатъци средства, предназначени за социални услуги и лечение на психичноболни хора. След като не са реализирани за такива дейности, биват разпределяни по други проекти. Ако някъде се правят такива икономии, проблемът е в управлението, не във финансирането. Искаме да съберем информация от всички заинтересовани институции, в т.ч. не само министерствата, но и от Националната здравноосигурителна каса, Националния център за опазване на общественото здраве и анализи, съсловни организации, медицинските университети, общините, както и от Министерството на финансите. Така ще се очертае истинската картина, ще дадем много конкретни предложения както по отношение на промени, свързани с правата на психичноболните, така и на начина на управление и финансиране на тази система.

- Защо според вас се допусна в годините да се стигне дотук, въпреки че проблемите бяха ясни?

- Трудно ми е да отговоря еднозначно. Както всяка тема, и тази има нужда от силно лидерство. От някой, който да я „осинови", да започне да работи активно по нея, дългосрочно и постепенно. Отново подчертавам, че тя е комплексна – свързани са здравеопазване, образование, социален сектор, правосъдие, финанси. Отношение към нея има и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Няма как тя да се самореши и самокоординира. Трябва да отбележим, че от доста години в Министерството на здравеопазването проблемите на общественото здраве са на заден план. Непрекъснато говорим в публичното пространство за болниците, клиничните пътеки, лекарствата, които са много важни теми и въпроси. Министерството обаче се казва на здравеопазването, защото би трябвало да се занимава с въпросите и проблемите на общественото здраве. Едва след това идва ред на въпросите на лечебното здравеопазване. Колкото по-голямо внимание се обърне на капацитета на МЗ да решава проблеми, свързани с общественото здраве, толкова по-добре е за нас, които живеем в България.

- Казахте, че целта е никой министър от тук нататък да не допусне да се неглижира сектора, това ще реши ли проблемите?

- Отново казвам, че е необходимо политическо лидерство по тази тема. Бих искала да направя паралел с проблема с отпадащите деца от образователната система. През 2017 г. преценихме, че този въпрос трябва да бъде решен със съвместните усилия на институциите. Създадохме механизъм под шапката на тогавашния вицепремиер. Резултатите не само бяха налице тогава, но дори сега този механизъм продължава да работи, както и да е инструмент за решаването на проблема. Със сигурност някой трябва да вземе лидерството по тази тема. Това може да бъде направено най-добре от Министерството на здравеопазването. Говорим за холистичен подход – да бъдат обединени всички отговорни институции. Темата за психичното здраве стои високо в международния дневен ред, защото е много сериозна и изключително важна в много аспекти. Психичното здраве се кооперира с въпроси, които ни тревожат непрекъснато – различните поколения, реализацията, климатичните промени и способността ни да приемаме по-голяма динамика и повече различия. Сега има много повече несигурност, отколкото преди десетилетия. Едва ли има човек, който да не е засегнат от тази тема. Неслучайно в България най-търсената специалност от години е психология. Това означава, че все повече млади хора осъзнават необходимостта от намиране на отговорите на въпросите, свързани с психичното здраве. Смятам, че тази тема е изключително неглижирана както по отношение на обществените аспекти, така и на състоянието на системата, което наистина шокиращо. Аз не бих искала България да продължава да бъде държава – обект на скандални доклади на международно ниво, включително да се говори за изтезания, наказания и че у нас има лечебни заведения – затвори. Спомняте ли си случая на болен, загинал при пожара в болницата в Ловеч, защото е бил завързан за леглото и не е успял да се спаси. Все абсурдни ситуации, които се класифицират като нечовешки условия. Това наистина е изключително страшно – да сме асоциирани с подобен вид практики. По тази тема виждам, че имаме пълен политически консенсус тя да бъде приоритетна. Имаме различия по отношение на начина, по който ще се решават проблемите. Първата важна стъпка обаче е да има сериозен и дългосрочен политически консенсус, който наистина да доведе до цялостна промяна в системата за здравни и социални психични грижи.

- Какви законодателни мерки са нужни според вас?

- Още е рано да коментирам конкретни решения. Знаем, че има работна група в Министерството на здравеопазването. Задачите й са свързани с промени в Закона за здравето. Има и много идеи за правата на психичноболните от специалисти от съдебната система – съдии, прокурори. Предстои да се срещнем с тях и те също да дадат предложения. Ще преценим кои могат да бъдат приети по-бързо така и да има реални резултати от работата на Временната комисия. Една от идеите е да има обществени защитници, които да защитават правата на психичноболните. Има конкретни виждания и по отношение на работата по деинституционализацията. Да се предлагат повече социални и здравни услуги в домашна среда, а не непременно да говорим, че всеки, който има проблем, трябва да бъде изведен от мястото, в което живее. Целите и въпросите са много, включително и въвеждане на по-силни механизми за съдебен контрол както на дейността на лечебните заведения, така и на местната власт.

- Спомена се, че МЗ ще предложи въвеждане на защитник на тези пациенти, както и за по-голям контрол от страна местните органи. Подкрепяте ли подобни идеи?

- За мен изключително важно е не просто да създадем нови структури, всяка да дърпа към себе си и да търси оправдание за несвършена работа в другата, а да намерим механизъм, по който може да се осигурява комплексна грижа. Тези проблеми изискват интегриран подход. Затова, нека първо да се запознаем с предложенията, които ще бъдат направени, а след това ще мога да коментирам в детайли.

- Има ли според вас механизъм, по който за 2024 г. може да се увеличи лекарстводена и хранодена поне двойно - на 5-6 или повече лева?

- Това е абсолютно задължително. Ще възложим да се направят необходимите разчети. Ще видим дали не е възможно още в рамките на настоящата календарна година и наличните резерви да се увеличи поне сумата за хранодните. Лекарстводен от порядъка на 70 стотинки и храноден от 2 лева едва ли могат да имат някаква полза за здравето на тези хора. Напротив, аз по-скоро смятам, че подобни стойности са животозастрашаващи, а не животоспасяващи.

- В какъв срок ще има конкретни резултати от действията на комисията и какви?

- Комисията е създадена със срок на действие шест месеца. Времето може би няма да стигне. От друга страна, ще положим максимални усилия в края на тези шест месеца да има конкретни предложения. Това ще бъде и моята отговорност, която нося като председател. Ако преценим, че извън тях има необходимост срокът за работа ни да бъде удължен, ще го направим. Във всички случаи ще предложим на Народното събрание много конкретни промени, които да бъдат разгледани. Междувременно, трябва да се говори повече по тази тема и ще направим така, че тя да не бъде повече отклонявана от политическия дневен ред докато не бъдат взети съществени, реални и ефективни решения.

- Оценката на ПГ на ГЕРБ за министър Хинков остава ли непроменена или ще поискате нов здравен министър на ротацията?

- Нямаме промяна в нашата политическа оценка. Що се отнася до промени при ротацията, не сме обсъждали още този въпрос. Казали сме ясно, че ще бъдат направени оценки на всички министри. Съответно, при ротацията, ще изразим становище по отделните ресори.

- В последните дни срещу „Пирогов" бяха отправени обвинения по отношение на това, че Даная не е спасена и дори бе поискана оставката на директора- Според Вас, това акция срещу болницата ли е или наистина има нарушения?

- Не бих искала да се ангажирам с тази тема. Не съм аз човекът, който трябва да говори за здравеопазване. Очевидно има комуникационен проблем и той трябва да бъде решен по някакъв начин. Явно има някакво напрежение. При всички положения институциите са тези, които категорично трябва да установят дали има или няма нарушение. Ако няма, лечебното заведение да бъде защитено. Ако има, да бъдат взети мерки, защото това може да продължи до безкрай. Колкото повече рушим доверието в здравната система, в българските лекари, колкото повече здравеопазването е арена за скандали, толкова по-зле ще бъде за всички. А то вече стана нарицателно за скандали, корупция, напрежение, неудовлетворени страсти. Чисто политически такова нещо не бива да се допуска. Крайно време е тази система да има начело някой, който ще може да я успокои, да въведе ред, да осигури доверие, нормална среда за работа на българските лекари. В същото време да осигури и достатъчно доверие и спокойствие в българските пациенти, че получават най-доброто.


Депутатите пак отварят Закона за здравето

Депутатите пак отварят Закона за здравето

Този път той ще подлежи на спешен ремонт заради пациентите с психични заболявания

Днес сменяме властта

Днес сменяме властта

Служебният кабинет поема щафетата от правителството на акад. Николай Денков
Д-р Кондева е по-скоро експерт на президента

Д-р Кондева е по-скоро експерт на президента

Тази седмица начело на България ще застане поредния служебен кабинет. Защо ПП-ДБ не хареса състава му, ако не е равно отдалечен от партиите, на кого е новият здравен министър и какво да очакваме, попитахме доц. Васил Пандов.

Д-р Галя Кондева поема МЗ

Д-р Галя Кондева поема МЗ

Бъдещият премиер Димитър Главчев спази намерението си да се опре на хора от сегашните министерства

Главчев казва кабинета утре

Главчев казва кабинета утре

След това президентът Румен Радев започва консултациите с партиите, държавният глава обсъжда и 9 юни за дата на избори 2 в 1

Димитър Главчев прие да е служебен премиер

Димитър Главчев прие да е служебен премиер

Няма да се меся в съставянето на правителство, но ще очаквам то да е политически неутрално, каза президентът Румен Радев
Радев започва да реди служебния кабинет

Радев започва да реди служебния кабинет

И от „Има такъв народ" върнаха на президента последния мандат за съставяне на редовно правителство 
ПП–ДБ върна втория мандат

ПП–ДБ върна втория мандат

Кирил Петков помоли за избори 2 в 1, Румен Радев предупреди, че ще направи всичкo възможно служебният кабинет да не прерасне в конституционна криза
Неуспешен опит за кабинет с първия мандат

Неуспешен опит за кабинет с първия мандат

Парламентът прие решението за това с 226 гласа за и един въздържал, след като Мария Габриел оттегли заявлението си за формиране на правителство

ГЕРБ се отказа да прави кабинет

ГЕРБ се отказа да прави кабинет

Мария-Габриел подаде заявление в парламента, че няма да бъде премиер, най-голямата политическа сила няма да подкрепи и правителство с друг мандат
1 2 3 4 5 ... 35 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли проблеми с изписването на антибиотици изцяло чрез електронни рецепти?

Април 2024 Предишен Следващ