Общество

Имам една мечта... детска болница

21-07-2017 08:10
Нека президентът Румен Радев да посвети „Българската Kоледа" на тази кауза, предлага д-р Стоян Лазаров
Снимка: Стандарт
Имам една мечта... детска болница
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Имам една мечта... детска болница. Тази идея съвсем скоро бе сложена на дневен ред от Инициативен комитет в лицето на проф. Владимир Пилософ и родители на болни малчугани, а по-късно бе подкрепена от здравния министър проф. Николай Петров. Зад нея обаче от години седят десетки лекари, които прекарват безсънни нощи в опит да спасят живота на стотици български деца. Един от тях е д-р Стоян Лазаров, началник на единствената Клиника по детска кардиохирургия в страната, която е и част от Националната кардиологична болница (НКБ). Той има предложение към силните хора на деня как мечтата може да стане факт. Разбира се, пътят минава през обединените усилия на всички нас – българското общество.

Създаването на Национална детска болница едва ли има нужда от мотивация. И все пак случаят на 4-годишния малчуган, чийто живот спасиха специалистите от три болници преди две седмици, го доказва и за последните неверници.

„По-миналият петък направихме нещо, което 90% от европейските и световните клиники не са в състояние да извършат толкова бързо и качествено, при това с усилията на мултидисциплинарен екип", казва гордо д-р Стоян Лазаров.

Денят е четвъртък – ден преди протеста на медиците срещу насилието над тях, когато в диагностично консултативния кабинет на НКБ влиза малко момиченце на четири години и половина. Води го леля му, защото от няколко дена има проблеми – коремчето го боли, спи му се непрекъснато, не се храни, дори е започнало да посинява. Детето е на гости на баба си, а родителите му работят в Англия. При поредния преглед в извънболничната помощ обаче медиците открили сърдечен шум и препоръчали да се направи консултация и със специалистите от НКБ.


Когато колегата кардиолог слага трансдюсера върху детето, веднага казва

– вие незабавно трябва да го оставите тук, защото виждам един огромен тумор в сърцето, който запушва пътя на кръвта към белия дроб", разказва д-р Лазаров. Това дава и началото на близо 24-часовите усилия на лекарите да спасят живота му. Веднага се събира екип от специалисти, правят всички образни изследвания, които могат да се извършат. При тях откриват още един тумор – в корема на детето. Той е два пъти по-голям от този в сърцето му и притиска важни структури в организма му.

„Детето е спяло на лявата страна, защото само така малко кръв се е процеждала покрай тумора и е отивала до белия дроб", обяснява д-р Лазаров. Той незабавно вика на помощ доц. Христо Шивачев от Пирогов и проф. Искра Христозова от Детската онкохематология.

„В 10 ч. в петък екипът беше сформиран, първо оперирахме тумора в сърцето, той се оказа, че е 12 на 6 сантиметра и идва от корема", разказва д-р Лазаров. Два часа по-късно без да спират машината сърце-бял дроб в залата влиза и екипът от Пирогов, за да отворят корема и отстранят и другия тумор. Той се оказва ще по-голям - 17 на 12 сантиметра. За по-малко от 24 часа специалистите свършват всичко и привеждат детето в реанимация. Освен това пращат пробите, за да продължи лечението му по-нататък в детската онкохематология.


Междувременно родителите на детето веднага си дошли от Англия

и застанали пред кабинета на д-р Лазаров. Когато той им казал, че сега е време някой да дойде и да го набие, защото обикновено в страната ни се случва така с лекарите, които си вършат работата, не го разбрали. Вместо това заявили, че искат момиченцето им да се лекува и занапред в България, защото са видели бързината, с която се действа у нас, както и добрите резултати. В Англия понякога се чака с месеци за лекар.

„Така че, медицината се случва и у нас, но трябва да има хора, които да я направят. Доц. Шивачев от Пирогов, проф. Христозова, целият наш екип зарязаха всичко, защото тогава това дете беше най-важното. Но, ако всико се случваше в една детска болница, щеше да ни спести маса усилия", добавя специалистът и отваря болната тема.

Защото няма друга „бяла" държава без национална детска болница. У нас обаче лечението на малчуганите е разпръснато в поне четири-пет болници само в София. Сред тях са Пирогов, НКБ, „Александровска", Педиатрията, Онкохематологията. „Майчин дом" и др. Ако един родител има нужда от комплексно лечение на детето си, няма как да го получи по лесния начин - дали от болния или от лекарите, обиколките и в двата случая са гарантирани. А често забавянето е фатално. 


Сега, когато говорим дали да дадем милард и половина за осем „Грипен"-а 

бих казал следното – нека купим едно колело на самолетите по-малко, което струва около 50 млн. лв., и да направим една детска болница", смее се д-р Лазров. Но предложенията му по въпроса не остават само в сферата на шегата, защото от години мисли по темата. И работещи идеи определено не му липсват.

„Има една прекрасна инициатива – „Българската Коледа", но като че ли малко се разпиляваме. Нека тази година новият президент Румен Радев да каже – събираме пари за детска болница, със събраните дарения да започнем строежът й", предлага д-р Лазаров. И допълва: „Тогава съм сигурен, че министър-председателят също ще отпусне пари, както и че партиите ще дадат средства от субсидията си, и хората с възможности също".


В мечтите си той е стигнал и по-надалеч 

Вече е измислил дори къде може да се построи болницата и как да се спестят пари от плана за нея. „Давам предложение болницата да се направи в двора на НКБ, който е чудесен в това отношение – близко е до метрото, част от екипите ни ще се преместят там, както и останалите колеги от Пирогов и другите лечебни заведения. Написал съм и едно писмо до КРИБ на Кирил Домусчиев, че те могат да подарят един проект за самата болница, защото имат архитекти", казва специалистът. Опитът му досега показва, че бизнесът не бяга от подобни инициативи.

„След мое участие по телевизията, „Минстрой", проф. Вълканов и съпругата му събраха пари и ни подариха най-модерната операционната лампа. Казаха ми, че винаги мога да разчитам на тях, но аз искам да разчитам на всички хора, които имат средства и трябва да ги дадат и за децата, а не само за голф колички", категоричен е д-р Лазаров. Според него е крайно време държавата да поеме ангажимента си и да не дава пари само за възрастните, а и за малчуганите.

„Цялата ни медицина е фокусирана при възрастните, а децата са оставени на самоиздръжка, това го няма никъде по света", възмущава се той. И с право, защото малките пациенти са огромно количество дори при него. Само за една година през операционните на НКБ минават над 300 деца. За последните 30 години броят им е около 15 000, други 61 000 са лекувани консервативно. Въпреки липсата на детска болница досега, той е оптимист, че тя може да се построи, защото времето доказа, че, когато поиска, властта може да работи за доброто и на обществото.


Направихме нова лаборатория с подкрепата на министри от различни партии

– Десислава Атанасова, Таня Андреева, Мирослав Ненков", дава пример д-р Лазаров. В болницата обаче имат нужда от още помощ. „Реконструирахме амбулаторен блок, сега над него има възможност за нов операционен блок, защото ни трябват две хубави зали, да вкараме рентген и да оперираме заедно с кардиолозите. За осъществяването са ни нужни 3 млн. лв., така ще имаме напълно завършен модерен комплекс за детска кардиохирургия", обяснява той. Въпреки увеличението на цените на клиничните пътеки, пак има недофинансирани дейности, които връзват ръцете на лекарите.

„До 18 хил. лв. стигат пътеките ни, но има нужда от повече средства за децата с липсваща половина на сърцето. Една такава интервенция ни коства 60-90 хил. лв.", допълва д-р Лазаров. Ядосва се и че за децата не се плащат изкуствени сърца, само за възрастните. А заради всички тези неуредици продължават да страдат пациентите, които просто не получават лечение. В същото време на Световния конгрес по детска кардиология и детска сърдечна хирургия София беше избрана за място на провеждане на следващия през 2019 г. А това е своеобразен сертификат за качество на този клон на медицината в България, признава д-р Лазаров.
Да се надяваме, че този път създаването на детска болница наистина ще стане кауза... и на властта. Екипът на Clinica.bg също иска да вярва в това.


330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

Толкова са подадени към момента по настоящото издание на кампанията, съобщиха от президентството
3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

Днес президентът Румен Радев се срещна с партньорите на благотворителната инициатива
Честита Нова Година!

Честита Нова Година!

Нека 2024 г. бъде пълна със здраве, щастие, нови вдъхновения, сбъднати мечти и успехи!
2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

Кампанията продължава целогодишно, тя е в подкрепа на детската хирургия, напомнят от президентството
Обърнете се към книгите

Обърнете се към книгите

Измина една година с предизвикателства и в личен, и в обществен план. Каква диагноза може да й бъде поставена, как да бъде описана с една дума, какво не ни достига, научихме ли уроците си от нея и с какъв багаж да влезем в 2024-та, попитахме Тео Буковски.
 Една необичайна мечта

Една необичайна мечта

„Българската Коледа" помогна за рехабилитацията на 14-годишния ни син, казва бащата на Шабан Семов
Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Чрез „Българската Коледа" имаме едни от най-добрите и модерни апарати, които са от изключително значение за работата ни, казва д-р Димитър Печилков
Непознатият вкус на сладоледа

Непознатият вкус на сладоледа

11-годишната Михаела Везиева страда от рядко заболяване, което по необходимост я прави веганка, „Българската Коледа" й помага тя да порасне
Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Да отворим сърцата си за чудото – за това, че Бог се роди, нека то отново ни вдъхне вяра, надежда и любов!
Носете винаги Младенеца в сърцата си

Носете винаги Младенеца в сърцата си

Рождество Христово не се измерва с богати трапези, то е увенчаване на очакванията и сбъдване на надеждите, казва архимандрит Никанор
1 2 3 4 5 ... 30 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Февруари 2024 Предишен Следващ