българската коледа

НЗОК ни ограничава в лечението на децата

02-12-2022 07:10
Българинът е отзивчив и това го доказват даренията, с които се купува и доставя на болниците отлична апаратура, казва д-р Йовка ТиховаНЗОК ни ограничава в лечението на децата
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Преди броени дни бе даден официален старт на новата кампания на "Българската Коледа". Инициативата, която обръща вниманието ни към онези малки деца, които още от ранна възраст водят битката за живота и здраве то си. А най-малките сред тях са недоносените бебета. Как кампанията подпомага грижата за тях, попитахме д-р Йовка Тихова. Тя е началник на Отделението по неонатология в МБАЛ – Добрич.
- Д-р Тихова, каква е заболеваемостта на децата в Отделението по неонатология в МБАЛ – Добрич, което Вие ръководите, и какво е съотношението на новородените със заболяване и недоносените бебета?

- Нашето Отделение по неонатология е единственото в цялата област. Обслужваме и децата от родилните отделения в Балчик и Каварна. Годишно при нас преминават около 800 бебета, като през 2021-ва имаше известен спад, бяха 740. Въпреки, че има известен спад в раждаемостта, има увеличение в патологията. Лекуваме все по-тежко болни, които се раждат при нас. Те има нужда от интензивно лечение и дихателна вентилация. Статистиката показва, че тези, които имат необходимост от нея са два-три пъти повече от тези в предходните години. Положението е доста сериозно. Това са предимно големи, доносени бебета, а не само малки и родени недоносени.

- Как си обяснявате увеличеният ръст в патологията при новородените в последните години?

- От една страна тя се дължи на социално-икономическите фактори. Много от бременностите не са проследявани. Бъдещите майки не са посещавали женска консултация. От друга страна, все повече стават непълнолетните и малолетните родилки, както и по-възрастните първескини, които искат бебета. От патологиите най-често се среща дихателната недостатъчност по различни причини, дали поради недостиг на сърфактант или поради майчино-фетални инфекции. Патологии има и при преждевременно родените бебенца, които имат нужда от нашата подкрепа, за да могат да преживеят и растат здрави.

- Какви редки заболявания се наблюдават сред новородените, за които се грижат лекарите в Отделението по неонатология в МБАЛ – Добрич?

- За наша радост при нас няма много случаи на редки заболявания. Те са по-скоро изключение. Миналата година имахме пет случая. Това са най-вече аномалии в храносмилателната система, като три от децата бяха изпратени за операции в „Пирогов", а две бяха приведени за лечение в Клиниката по детска хирургия в УМБАЛ „Света Марина" във Варна. Имаме и три с роени кардиопатии, които бяха изпратени за спешно лечение в Националната кардиологична болница в София.

- Редките заболявания имат ли връзка с начина на живот на родителите или с все по-късните бременности?

- Не мога да направя такава колерация, защото се случват и при силно желани и проследявани при лекар бременности, както и обратното. Най-тъжното е, когато една бременност е не само проследявана, но са направени и много изследвания, но се случи такъв проблем. Причината е, че не всички пренатални изследвания, които се правят могат да гарантират раждането на едно абсолютно здраво детенце.

- Добре финансирани или недофинансирани са диагностиката и лечението на новородените. Какви грижи за тези деца са все още в недостиг и с какво би могла да помогне „Българската Коледа"?

- От тази година има едно ограничение в неонатологията, което създава проблеми. Има изискване от страна на Националната здравноосигурителна каса да лекуваме само до 35% недоносени бебета без да бъде съобразено какъв е регионът, каква е патологията, какви са бременностите, какво е малцинството. По този начин касата и поставя при неблагоприятни условия. Ние не получаваме пари за реално изработените пътеки, ако със случаите са превишили споменатите 35 на сто. Ако в НЗОК вземат под влияние какви са регионите, какви са патологиите, процентът ще е съвсем различен. излиза, че не би трябвало да лекуваме децата, които превишават посоченото ограничение. Ние обаче не можем да направим това. Лекуваме ги и това е за сметка на болницата, за тях не получаваме пари от здравната каса. Това допълнително ни ощетява. При този дефицит на неонатолози, как си мислят някои, че можем да привлечем млади хора при нас?! Ето, че вече втора година нямаме нито един специализант. Никой не иска да специализира неонатология, защото младите колеги не виждат бъдеще за себе си в тази специалност. Това е много жалко. Лично аз съм се опитвала да привлека млади хора. Обяснявам им, колко е хубаво да виждаш много скоро позитивния резултат в мъничкия пациент за разлика от някоя баба с диабет. Казвам им, какво огромно удовлетворение носи това, такова удовлетворение, каквото нито парите, нито нищо друго на света не може да ти донесе. Всички обаче ми отказват. Младите хора подхождат по друг начин в избора на специалност. Сякаш за тях финансовите доходи за по-важни. При тези техни нагласи да имаме и ограничения от НЗОК е ясно, защо нямаме специализанти по неонатология. Убедена съм, че е така не само при нас, но и на други места в страната. Дори във Варна, университетски град, положението не е много по-добро. Неонатолози има в София, Пловдив и Стара Загора. Навсякъде другаде положението е плачевно. Не знам какво бъдеще ни очаква при това положение.

- Вие от години участвате в кампанията Българската Коледа, каква е равносметката ви?

- Много сме благодарни на Българската Коледа, която ни помага с висококачествена апаратура, за да можем да си вършим работата и да лекуваме дечицата. В България има една изключително порочна практика, тази с обществените поръчки, макар и тя да е законна и да се налага да я спазваме. Имаме злополучен опит с обявяване на обществена поръчка за монитори, които по спецификация отговаряха за новородени и недоносени бебета. На практика се оказа, че те не могат да измерват пулса на деца под 1,5 кг., което ги прави неприложими при такива малки бебета. Много е опасно, когато пулсът му не може да бъде отчетен или го отчита грешно, а това може да се окаже фатално. За сравнение само ще кажа, че всичко каквото сме получили от Българската Коледа е високо качество. преди няколко години получихме реанимационна маса, която ни служи успешно и досега. През 2021-ва получихме респиратор към един транспортен кувьоз. С него работим с удоволствие – високотехнологичен, лесен за обработка и работа при транспортни условия на недоносени бебета. Имаме и билирубинометър, с който измерваме по безкръвен начин жълтеницата при новородените и недоносените деца. Тази година получихме много висококачествен инкубатор за интензивни грижи. Няма нещо, което да сме получили от Българската Коледа и да не ни служи и да не е в помощ за здравето и живота на новородените недоносени бебета. Затова сме много благодарни на всички, които са се включили в тази инициатива.

- Приоритет ли е детското здравеопазване за държавата?

- Детското здравеопазване е приоритет, но не и неонаталното. За децата бе направено много, но не и за новородените. Напротив при тях тръгнахме назад. Клиничните пътеки за деца бяха увеличени, но неонаталните бяха намалени, налагат ни и санкции, както вече поясних. Това е мое лично мнение, с което не бих искала да ангажирам болницата.

- Каква апаратура е необходима на лечебното заведение, която би могла да се осигури от „Българската Коледа", за да се подобри дейността на Неонатологичното отделение и която болницата не може да осигури със собствени средства?

- Чудесно е, че Българската Коледа ни помага, много ни помага. надявам се тя да откликне и да ни достави неонатален респиратор. То е скъп, болницата не може да си го позволи. Ние имаме два респиратора, много са стари, амортизирани са и често се нуждаят от ремонт. Когато лекарят разполага с отлична техника, не се притеснява, че тя може да се повреди, да спре да работи и самият той работи на високо ниво.

- Вие от години участвате в кампанията Българската Коледа, каква е равносметката ви?

- В повечето от случаите, каквото сме поискали от Българската Коледа сме го получили. Предоставената техника е с отлично качество и високо технологична. Удоволствие е да се работи с нея и да покажем на родителите, че за тяхното дете правим това, което се прави в цял свят.

- Отзивчив ли е българинът към подобни кампании и достатъчно известно ли е, че те са целогодишни, а не само около Рождество Христово?

- Българинът е отзивчив и това го доказват даренията, с които се купува и доставя на болниците отлична апаратура. Хората обаче са по-щедри в началото на дадена кампания, когато тя се обяви, особено по празниците. Преди време имахме такава кампания на местно ниво. Дни след обявяването й събрахме половината сума. За събирането на останалата сума ни трябваше близо година. Хората си мислят, че и доставката на апаратура, и скъпото лечение на дечица е задължение на държавата. Затова и от милосърдие отварят кесиите най-вече по Коледа.

 

 

Как да помогнем

 

Каузата „Българската Коледа" може да бъде подкрепена:

 

Чрез изпращане на SMS на кратък номер 1117 за А1, Vivacom и Yettel. С всеки SMS дарявате 1 лев на дете в беда.

 

Чрез обаждане на номер 09001117 за фиксирани абонати на Vivacom и А1. С всяко обаждане помагате с 1 лев на дете в беда.

 

С банков превод на:

Получател: БНТ, за „Българската Коледа"

IBAN: BG13UBBS80023300186210

BIC код: UBBSBGSF

Банка: Обединена българска банка.

 

С превод по интернет с банкова карта или чрез ePay.bg.

Повече информация за благотворителната инициатива, реда за кандидатстване, както и начините, по които могат да бъдат правени дарения, са посочени на сайта www.bgkoleda.bg


Българската Коледа в подкрепа на детската хирургия

Българската Коледа в подкрепа на детската хирургия

Президентът Румен Радев даде старт на новото 21-во поред издание, то е под наслов „Дари надежда на дете в беда"
Българската Коледа събра 3.5 млн. лв.

Българската Коледа събра 3.5 млн. лв.

В новия НРД трябва да се заложи ръст на недофинансираните педиатрични клинични пътеки, каза здравният министър д-р Асен Меджидиев
Честита Нова Година!

Честита Нова Година!

С леко сърце да я приветстваме, да приемем всички хубави изненади, които ни е подготвила и нека да сбъдне мечтите ни
София ограничи фойерверките за Нова година

София ограничи фойерверките за Нова година

Те ще могат да се ползват 8 часа в празничната нощ, защото безконтролната употреба е вредна за здравето

Да оцелееш напук на болестта

Да оцелееш напук на болестта

8-годишната Ванеса Борисова страда от три тежки заболявания, „Българската Коледа" е шансът й да радва още родителите си
Над 2.7 млн. събра Българската Коледа

Над 2.7 млн. събра Българската Коледа

Двадесетото издание на благотворителната инициатива под патронажа на президента на България продължава

Мечтата да прегърнеш мама

Мечтата да прегърнеш мама

Петгодишният Симеон Мирославов е засегнат от аутизъм, „Българската Коледа" му помага да придобие умения
Държавата да поеме генетичните изследвания

Държавата да поеме генетичните изследвания

Не всички родители могат да си ги позволят, а някои струват хиляди, казва доц. Чайка Петрова, част от "Българската Коледа"
Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Нека то донесе светлина в душите и дните ни, бъдете здрави, весели и щастливи!
Да отворим душите си за любовта

Да отворим душите си за любовта

Коледа идва и отново се суетим около подаръците, трапезите и елхата. Какво обаче е духовното измерение на Рождество Христово, попитахме Тивериополския епископ Тихон.
1 2 3 4 5 ... 8 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че правителството ще спре ненужното увеличение на болници и легла, както обеща?

Ноември 2023 Предишен Следващ