С последната кампания

Българската Коледа помогна на 517 деца

29-11-2022 15:41
Здравният министър д-р Асен Меджидиев се ангажира да говори с всички партии, за да бъде осигурено чрез държавния бюджет допълнително финансиране за детското здравеопазванеБългарската Коледа помогна на 517 деца
Clinica.bg

press@clinica.bg
Инициативата „Българската Коледа" е събрала рекордните над 3 млн. лв. през 2022 г. и е подпомогнала 517 български деца през изминалата година. Това съобщи президентът Румен Радев, който даде старт на новото 2-то юбилейно издание на кампанията в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново. На откриването присъства и здравният министър д-р Асен Меджидиев, който даде заявка, че ще положи усилия за осигуряване на допълнително финансиране за детското здравеопазване през държавния бюджет.
„Българската Коледа" е много повече от дарителска кампания. Тя ни дава вяра, че сме цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности. Тя е инвестиция в най-големия ни капитал – здравето на нашите деца. Тя е израз на надежда за бъдещето ни като общество и държава, защото успява да обедини хора с различни професии, образование и социално положение около една обществено значима кауза", заяви президентът Румен Радев, който обяви началото на 20-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа".

Тя се провежда под патронажа на държавния глава

и е в подкрепа на деца, нуждаещи се от диагностика, лечение и рехабилитация. Началото на тазгодишната кампания беше дадено в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново. В събитието участваха министърът на здравеопазването Асен Меджидиев, кметът и областният управител на Велико Търново Даниел Панов и Георги Гугучков и др.

 

Идеята за „Българската Коледа" възниква през

 

2003 година и вече 20-та година е символ на грижата за здравето на българските деца. Благодарение на активната подкрепа от цялото общество през 2022 година инициативата разполагаше с рекорден бюджет от 3 070 000 лева и успя да подпомогне 517 български деца с тежки хронични заболявания, а също така осигури съвременна високотехнологична медицинска апаратура за диагностика и съвременно лечение на 22 лечебни заведения. Кампания 2022/2023, която ще продължи през цялата 2023 г., ще бъде посветена на деца с редки генетични заболявания.

 

Държавният глава подчерта, че най-важното за

 

успеха на всяка дарителска инициатива е доверието в нея. Той изрази благодарност към българските лекари за спасените детски животи, грижите за децата, рационалното разпределение и оползотворяване на дарените средства в кампанията „Българската Коледа" и за повишаването на доверието в инициативата. Благодарение на нея все повече български лекари работят със съвременна, високотехнологична апаратура и разширяват възможностите да прилагат иновативни методи за диагностика и лечение. Здравният министър д-р Асен Меджидиев пък даде заявка, че ще положи усилия за повече средства за детско здравеопазване.

 

 „Екипът на Министерството на здравеопазването

 

полага целенасочени усилия за надграждане на постигнатото, за да гарантираме качествено, навременно и достъпно детско здравеопазване. Ще разговарям с всички парламентарни групи, за да бъде осигурено чрез държавния бюджет допълнително финансиране за детското здравеопазване", каза той.

Президентът Румен Радев обърна внимание и на това, че „МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов" е болница с повече от 150 годишна история и едно от водещите звена в българското здравеопазване, част от гръбнака на здравната ни система.

 

Той добави, че в лечебното заведение се полагат

 

грижи за хиляди български деца и открои водещите специалисти, работещи там, посветили живота си на най-хуманната професия. „Виждайки за пореден път българска болница с изключително професионален и сплотен, отдаден екип, съм убеден в бъдещето на инициативата „Българската Коледа" и на българското детско здравеопазване", посочи президентът и добави, че за да има българската нация бъдеще, именно за здравето на българските деца обществото и държавата следва да отделят все по-голямо внимание, средства и грижи.


330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

Толкова са подадени към момента по настоящото издание на кампанията, съобщиха от президентството
3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

Днес президентът Румен Радев се срещна с партньорите на благотворителната инициатива
Честита Нова Година!

Честита Нова Година!

Нека 2024 г. бъде пълна със здраве, щастие, нови вдъхновения, сбъднати мечти и успехи!
2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

Кампанията продължава целогодишно, тя е в подкрепа на детската хирургия, напомнят от президентството
Обърнете се към книгите

Обърнете се към книгите

Измина една година с предизвикателства и в личен, и в обществен план. Каква диагноза може да й бъде поставена, как да бъде описана с една дума, какво не ни достига, научихме ли уроците си от нея и с какъв багаж да влезем в 2024-та, попитахме Тео Буковски.
 Една необичайна мечта

Една необичайна мечта

„Българската Коледа" помогна за рехабилитацията на 14-годишния ни син, казва бащата на Шабан Семов
Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Чрез „Българската Коледа" имаме едни от най-добрите и модерни апарати, които са от изключително значение за работата ни, казва д-р Димитър Печилков
Непознатият вкус на сладоледа

Непознатият вкус на сладоледа

11-годишната Михаела Везиева страда от рядко заболяване, което по необходимост я прави веганка, „Българската Коледа" й помага тя да порасне
Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Да отворим сърцата си за чудото – за това, че Бог се роди, нека то отново ни вдъхне вяра, надежда и любов!
Носете винаги Младенеца в сърцата си

Носете винаги Младенеца в сърцата си

Рождество Христово не се измерва с богати трапези, то е увенчаване на очакванията и сбъдване на надеждите, казва архимандрит Никанор
1 2 3 4 5 ... 9 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ