Иновации

Надежда в лечението на глиобластом

12-09-2022 15:35
Обещаващи данни дава проучване, извършено в университета в Тел Авив, новият метод включва елиминиране на определен вид клетки, които се намират около тумораНадежда в лечението на глиобластом
Clinica.bg

press@clinica.bg
Обещаващи резултати в лечението на глиобластома, дава проучване на изследователи в университета в Тел Авив. В него те представят нов метод за елиминиране на изключително смъртносния рак на мозъка, съобщава Medical express.
Революционно проучване e извършено в университета в Тел Авив. Резултатите от него са на база откритите от изследователите два критични механизма в мозъка, които поддържат оцеляването и растежа на тумора. Единият от тях предпазва раковите клетки от имунната система, а другият доставя необходимата „енергия" за бърз растеж на тумора. Изследователите установяват, че и двата механизма се контролират от мозъчни клетки наречени астроцити, а в тяхно отсъствие раковите клетки умират.

 

Проучването е ръководено от

 

студентката д-р Рита Перелройзен, под ръководството на д-р Лиор Майо от Училището по биомедицина и изследване на рака „Шмунис" и Училището по неврология „Сагол", в сътрудничество с проф. Ейтан Рупин от Националния институт по здравеопазване (NIH) в САЩ. е публикувана в списание Brain и е подчертана със специален коментар.

Глиобластомът е изключително агресивен и инвазивен рак на мозъка, за който не съществува известно ефективно лечение, oбясняват изследователите. По думите им раковите клетки са силно резистентни към всички известни терапии и, за съжаление, продължителността на живота на пациентите не се е увеличила значително през последните 50 години. Те смятат, че откритията им предоставят обещаваща основа за разработването на ефективни лекарства за лечение на глиобластом и други видове мозъчни тумори.

 

„Тук се справихме с предизвикателството

 

на глиобластома от нов ъгъл. Вместо да се съсредоточим върху тумора, ние се съсредоточихме върху поддържащата го микросреда, тоест тъканта, която заобикаля туморните клетки", казва д-р Майо.

По-конкретно учените са изследвали астроцитите. Те представляват основен клас мозъчни клетки, които поддържат нормалната мозъчна функции. Открити преди около 200 години, те носят името си заради тяхната звездоподобна форма. Изследванията на учените, както и на други техни колеги през последното десетилетие разкриват допълнителни функции на тези клетки, а именно да облекчават или влошават мозъчните заболявания.

 

Изследователите използват животински модел,

 

в който елиминират активните астроцити около тумора. В присъствието на астроцити ракът убива всички животни с глиобластомни тумори в рамките на 4-5 седмици. Прилагайки новия метод за специфично унищожаване на астроцитите близо до тумора, обаче учените установяват впечатляваш резултат - ракът изчезва в рамките на дни и всички лекувани животни оцеляват. Освен това, дори след прекратяване на лечението, повечето животни са живи. „При липса на астроцити, туморът бързо изчезва и в повечето случаи няма рецидив – което показва, че астроцитите са от съществено значение за прогресията и оцеляването на тумора", каза д-р Майо.

Учените изследват как астроцитите се трансформира от клетки, които поддържат нормалната мозъчна дейност в такива, които поддържат растежа на злокачествен тумор.

 

Изследователите откриват, че астроцитите

 

променят способността на имунните клетки да атакуват тумора както пряко, така и индиректно – като по този начин защитават тумора и улесняват растежа му. Отделно астроцитите поддържат глиобластома чрез осигуряване на достъп до енергия - чрез производството и преноса на холестерол към туморните клетки. Накратко астроцитите, заобикалящи тумора, увеличават производството на холестерол и го доставят на раковите клетки. Следователно учените предполагат, че тъй като туморът зависи от този холестерол като основен източник на енергия, елиминирането на този запас ще доведе до „гладуване" на тумора.

 

На база на тези данни те елиминират достъпа

 

до холестерола, произвеждан от астроцитите и така туморът до "гладува" само за няколко дни. Тези забележителни резултати са получени както при животински модели, така и при проби от глиобластом, взети от хора. „Тази работа хвърля нова светлина върху ролята на кръвно-мозъчната бариера при лечението на мозъчни заболявания. Нашите открития предполагат, че поне в конкретния случай на глиобластом кръвно-мозъчната бариера може да бъде от полза за бъдещи лечения, тъй като генерира уникална уязвимост - зависимостта на тумора от произвеждания в мозъка холестерол. Смятаме, че тази слабост може да се превърне в уникална терапевтична възможност.", казва още д-р Майо. Той се надява тези открития да послужат основа за разработването на ефективни лечения този толкова смъртоносен рак на мозъка и други видове мозъчни тумори.


Оперираха момиче с две матки

Оперираха момиче с две матки

Минимално инвазивната интервенция е извършена в Майчин дом, възстановена е анатомията и функционалността на женските органи, съобщиха от болницата
Ново лекарство за отслабване в Aнглия

Ново лекарство за отслабване в Aнглия

То е Mounjaro на Eli Lilly's и продажбата му вече започва, с приоритет са пациентите по линия на Националната здравна служба
Нов лазер оперира гласни връзки

Нов лазер оперира гласни връзки

Системата е уникална за страната и бе успешно инсталирана в УМБАЛ „Св. Марина" във Варна, съобщиха оттам
Мъск имплантира първи чип в мозъка

Мъск имплантира първи чип в мозъка

Той е поставен в областта, която планира движенията и трябва да интерпретира невронната активност на човека
ЕМА одобри три нови лекарства

ЕМА одобри три нови лекарства

Те са за лечение на усложнения от инфекции, за намаляване на неутропенията при химиотерапия и за шизофрения
МУ-Варна с лазерен център за роговична хирургия

МУ-Варна с лазерен център за роговична хирургия

Лекарите вече ще коригират зрение с последно поколение апаратура
Глухо момче вече чува след нова терапия

Глухо момче вече чува след нова терапия

Тя е генна и е приложена на 11-годишно дете в Детската болница във Филаделфия в САЩ
3D черен дроб помага при онкооперации

3D черен дроб помага при онкооперации

Моделите са разработени от хирурзи, по тях те ще планират предварително подхода си за сложна операция на рак
Ново изследване открива болест на сърцето у нас

Ново изследване открива болест на сърцето у нас

Процедурата е световен стандарт и трябва да стане рутинно за страната ни, казват от Аджибадем Сити Клиник Токуда, където се прави
Поставиха пейсмейкър от ново поколение

Поставиха пейсмейкър от ново поколение

Той притежава концептуално нова, изключително физиологична система за оптимизиране на сърдечната честота по време на натоварване, съобщиха от Александровска болница
1 2 3 4 5 ... 37 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Февруари 2024 Предишен Следващ