Браво

МЗ отказа разрешение за Казичене

21-07-2022 18:06
Няма база за сравнение между новите дейности на петте болници и тази на "Сърце и мозък", казват от ведомствотоМЗ отказа разрешение за Казичене
Clinica.bg

press@clinica.bg
Обвинения към министърa на здравеопазването проф. Асена Сербезова за разкриването на нови структури в пет лечебни заведения за сметка на МБАЛ „Сърце и мозък" отправиха оттам по-рано днес. Публикуване позицията на Министерството на здравеопазването.
Днес, 21 юли, министърът на здравеопазване проф. Асена Сербезова подписа отказ за извършването на нови медицински дейности на Многопрофилна болница за активно лечение „Сърце и мозък" на адрес: с. Казичене, район „Панчарево".

 

Заявлението от МБАЛ „Сърце и мозък"

 

е постъпило в Министерството на здравеопазването на 31 май 2021 г. В него е посочено, че новите медицински дейности ще бъдат по 26 медицински специалности в 28 структури, от които 19 структури с общо 550 нови легла. Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров възлага на Изпълнителна агенция „Медицински надзор" извършването на комплексна оценка относно искането за разрешаване на нови медицински дейности на нов адрес в с. Казичене, Столична община  Произнасянето от страна на здравния министър тогава е трябвало да стане през месец септември 2021 г., но това не се е случило, което се приема за мълчалив отказ.

 

При встъпването в длъжност на настоящия

 

кабинет в края на месец декември 2021 г. Министерството на здравеопазването е изискало допълнителна информация от НЗОК и ИАМН по отношение на необходимите средства за заплащане на заявените дейности, обема на заявените нови медицински дейности и становище относно тяхната потребност. В резултат на това ИАМН е събрала актуална информация за дейността на лечебните заведения на територията на областта за периода 2019-2021 г. и е извършила допълнителен анализ и комплексна оценка. Те показват, че заявените от МБАЛ „Сърце и мозък" нови медицински дейности превишават установените потребности на населението.

 

Поради постъпили сигнали и засилен медиен

 

интерес към темата министърът на здравеопазването проф. Сербезова разпореди на Инспектора на МЗ да извърши проверка на процедурата по издаване на разрешение за извършването на медицински дейности на МБАЛ „Сърце и мозък" на територията на Столична община, с. Казичене. Искането на МБАЛ „Сърце и мозък" и действията на Министерството на здравеопазването в тази посока бяха обект на изслушване на проф. Сербезова в Комисията по здравеопазване на Народното събрание на 10 март тази година.

 

По отношение на процедурата Министерството

 

на здравеопазването вече е сезирало компетентните органи. В допълнение, последната заповед за разрешаване на нова медицинска дейност на адреса на болницата в гр. Бургас – роботизирана хирургия чрез ендоскопска роботизирана система за хирургия, съдова хирургия и урология, е издадена преди два месеца от министър Асена Сербезова. Също така настоящият министър е издала и актуалното в момента разрешение за осъществяване на лечебна дейност на МБАЛ „Сърце и мозък".

Изнесената в медиите информация, че по ускорена процедура на определени лечебни заведения са издавани заповеди за нови дейности от страна на министър Сербезова, не отговаря на истината.

 

В потвърждение прилагаме информация

 

за посочените лечебни заведения и издадените от здравния министър заповеди за разрешените в тях дейности:

1. На МБАЛ „Света Анна", гр. София е разрешено преструктуриране по 4 съществуващи в лечебното заведение медицински специалности в 4 структури.

2. На УМБАЛ „Софиямед" са разрешени по 3 нови за лечебното заведение медицински специалности в 3 структури.

3. На УМБАЛ „Софиямед" са разрешени по 2 медицински специалности, които не са нови за лечебното заведение, в 2 съществуващи структури, на които се повишава нивото на компетентност.

4. На УМБАЛ „Пълмед", гр. Пловдив са разрешени по 7 медицински специалности, от които 3 нови за лечебното заведение специалности в 3 нови структури с легла, една нова структура без легла, а на 3 структури с легла по съществуващи в лечебното заведение медицински специалности се повишава нивото на компетентност.

5. На МБАЛ „Бургасмед", гр. Бургас са разрешени по 5 нови за лечебното заведение медицински специалности в 3 нови структури и 2 нови дейности към съществуващи отделения.

6. На МБАЛ „Света София", гр. София са разрешени по 2 нови за лечебното заведение медицински специалности и 13 съществуващи в лечебното заведение медицински специалности в 4 нови структури, и 11 с преструктуриране, от които 8 структури повишават ниво на компетентност.

Всички тези заповеди са издадени на база постъпили в периода от месец декември 2021 г. до месец април 2022 г. заявления и паралел с процедурата за МБАЛ „Сърце и мозък" не може да бъде направен.


Построяването на частна детска болница е опасно

Построяването на частна детска болница е опасно

"Търговска лига" се занимава с производство и търговия на медикаменти и медицински изделия, което предполага конфликт на интереси, казва доц. Боряна Аврамова

Няма значение дали детската болница ще е частна

Няма значение дали детската болница ще е частна

Законът не го забранява, по-важно е дали НЗОК има необходимост да закупи такива дейности, казва д-р Иван Маджаров
Служебният министър да не обслужва частни интереси

Служебният министър да не обслужва частни интереси

Споделяме мнението на проф. Иван Литвиненко, че делегирането на Националната детска болница в частни ръце е бягство от отговорност на държавата, казват от "За истинска детска болница"

Ст. Загора отвори врати за „Сърце и мозък

Ст. Загора отвори врати за „Сърце и мозък"

Според общинарите в новата мегаболница ще дойдат да работят лекари и сестри от цялата страна
Детската болница не може да е проект на един човек

Детската болница не може да е проект на един човек

Самите понятия „частна" и „национална" са напълно противоречащи си и няма как да бъдат обединени в едно, казва проф. Христо Шивачев

От детска болница винаги е имало нужда

От детска болница винаги е имало нужда

Хубаво е да се разшири сектора, да се постигнат максимално добри условия за децата, казва министър Асен Меджидиев
Детската болница трябва да е държавна

Детската болница трябва да е държавна

Делегирането й в частни ръце казва – не ни интересува, спасявайте се, категоричен е проф. Иван Литвиненко

Няма потребност от нови болници

Няма потребност от нови болници

Ако някой иска, нека да инвестира в структури за палиативни грижи и долекуване или в публично-частно партньорство, казва проф. Златица Петрова

ТЛ иска да строи Детска болница в София

ТЛ иска да строи Детска болница в София

Собствениците на „Сърце и Мозък" вече са входирали документите в МЗ и чакат разрешение от здравния министър Асен Меджидиев за „Мама и аз"

Аналогии в роенето на болници

Аналогии в роенето на болници

Преди 12 години бумът на инвазивните кардиологии доведе до ненужни хоспитализации, които държавата заедно с лекарите ограничиха, сега обаче първата сякаш отсъства

1 2 3 4 5 ... 6 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Октомври 2022 Предишен Следващ