Позиция

Опитът да се използват две болни деца за реклама е грозен

07-07-2023 14:55
Отправяме апел за колегиални и етични взаимотоношения между всички, работещи в сферата на детското здравеопазване, казват от Българската педиатрична асоциация Опитът да се използват две болни деца за реклама е грозен
Clinica.bg

press@clinica.bg
Тази седмица в публичното пространство се появи информация, че две деца са транспортирани за лечение от Педиатрията в София в "Мама и аз" в Плевен, поради невъзможност да им бъдат предоставени необходимите грижи. Твърденията обаче оспориха от Националната детска болница "Проф. Иван Митев", а Изпълнителна агенция „Медицински одит" започна проверка по случая. Публикуваме позицията по темата на Българската педиатрична асоциация.
Относно случая с платена рекламна публикация на частна болница под заглавие „Две деца в критично състояние изпратиха за лечение в Плевен от софийската детската болница „Проф. д-р Иван Митев", БПА отправя апел за колегиални и етични взаимотоношения между всички, работещи в сферата на детското здравеопазване. От Асоциацията определяме опитът да се използват две болни деца за реклама като грозен и неетичен.

 

Ето и позицията на ръководството 

 

на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев" по повод поредна изопачена и некоректна информация в някои медии, касаеща очевиден опит за реклама на частна болница:

Във връзка с рекламни публикации на частна болница под заглавие „Две деца в критично състояние изпратиха за лечение в Плевен от детската болница „проф.д-р Иван Митев в София", се налага да изясним фактите, защото материалът е пълен с некоректни внушения и с твърдения, които са далеч от истината.

 

Твърдения на рекламодателя: 

 

„Специализирана линейка и екип от клиниката за майчино и детско здраве ,Мама и Аз' пътува до столицата, за да поеме за лечение в Плевен две деца в животозастрашаващо състояние".

Фактите: Твърдението не отговаря на обективната истина. Двете деца не са транспортирани в животозастрашаващо състояние. Децата са били стабилни, на спонтанно дишане без нужда от кислородотерапия или друг вид подпомагане на жизнените функции. Нещо повече – за всеки специалист, на когото поне веднъж се е налагало да транспортира деца в критично състояние следва да е ясно, че няма как в една линейка един екип – лекар и сестра, да полага адекватни грижи за повече от един критичен пациент, още по-малко в кърмаческа възраст.

 

Превеждането на децата в Плевен се 

 

наложи не, за да бъдат спасявани, а за да получат специфични сестрински грижи, които родителите нямат възможност да им предоставят в домашни условия – хранене през сонда/гастростома, тоалет и аспирация, а също така и поради високата натовареност на Клиниката ни с реално критично болни новородени от цялата страна.

Твърдения на рекламодателя: „Поради невъзможността да им бъдат предоставени необходимите интензивно наблюдение и грижи и с аргумента, че те вече са надскочили възрастта за неонатология от там се обръщат за съдействие към колегите си в Плевен. Те създават организация и в спешен порядък децата са транспортирани и настанени в интензивното детско отделение на ,Мама и Аз'..."

 

Фактите: Клиниката по неонатология 

 

на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев" е с трето ниво на компетентност и на всички неонатолози и акушер-гинеколози в страната е ясно, че в нея постъпват най-тежките случаи на новородени деца от цяла България. Никой от екипа на болницата ни никога не е заявявал, че не могат да бъдат предоставени необходимите интензивно лечение и грижи за децата. Още по-абсурден аргумент е надхвърлянето на неонаталната възраст от 28 дни след раждането. От цитирание пациенти – момче и момиче – момченцето е лекувано в Клиниката ни по неонатология почти четири месеца – в периода 09.03.2023г. – 26.06.2023г. Момиченцето е било на лечение в същата структура в периода 02.05.2023г. – 26.06.2023г. Нашите специалисти са положили всички необходими грижи за лечението им в критичния за тях период.

 

Не става ясно и за какъв спешен 

 

порядък и организация претендира рекламодателят след като за трансфера на децата се знаеше 4 дни по-рано, а непосредствено преди транспорта ръководителят на екипа от плевенската болница имаше време за кафе и общи разговори в администрацията на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев".

Твърдения на рекламодателя: „Децата са диагностицирани с хипоксично-исхемична енцефалопатия – увреждане на мозъчната функция поради намален приток на кислород към мозъка, и с атрезия на хранопровода – състояние, при което хранопроводът не се свързва със стомаха, а „завършва сляпо" и погълнатата храна не може да достигне до стомаха на детето".

 

Фактите: Посочените диагнози на 

 

децата са правилни, но рекламодателят не уточнява, че неговите екипи нямат принос в това отношение, тъй като пациентите са диагностично уточнени много преди транспортирането им до Плевен и лекувани по следния начин:

Момченцето постъпва в Клиниката по неонатология на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев" за интензивно лечение след оперативна корекция на тежка вродена малформация – атрезия на хранопровода, извършена в УМБАЛСМ „Пирогов". Поради невъзможност на родителите да полагат специфични грижи в дома им – аспирация, хранене през сонда/гастростомата и тоалет, е задействана административна процедура по настаняването му в Дом за медико-социални грижи за деца (ДМСГД), гр. Плевен.

 

Момиченцето е родено с тежка 

 

перинатална асфиксия и хипоксично-исхемична енцефалопатия трета степен, с необратими мозъчни увреждания. Храни се през сонда и е на антиконвулсивна терапия. Диагностиката и лечението и на това дете започват от родилното отделение и продължават в максимално разширени параметри в Клиниката по неонатология на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев".

 

И двете деца, преди транспортирането 

 

им в Плевен – в болницата, която си е поръчала тази некоректна реклама, бяха в напълно стабилно състояние, на спонтанно дишане, без нужда от кислородотерапия.

Твърдения на рекламодателя: „Богатият клиничен опит на плевенските педиатри, високотехнологичната апаратура с най-модерни възможности за поддържане и съхраняване на живота на децата прави ,Мама и Аз' единственото място в страната, където може да бъде предоставена адекватна интензивна, дългосрочна и безплатна грижа за деца с подобни тежки диагнози."

 

Фактите: Според твърденията на 

 

частната болница в Плевен, до нейното появяване преди няколко месеца, в България не е имало място, в което на децата да се предоставя адекватна интензивна, дългосрочна и безплатна грижа. Никъде в рекламното съобщение не се цитира каква е високотехнологичната животоспасяваща апаратура, която съществува единствено на територията на частната структура в гр. Плевен. За числеността на екипа, неговите възможности и професионални умения също няма конкретика.

 

Екипът ни смята, че медийното отразяване на 

 

теми в ресор „Детско здравеопазване" не би трябвало да се профанизира до нивото на псевдоексклузивитет и претенции за уникалност и неповторимост на извършените медицински дейности. Особено когато тези претенции се базират на видоизменена фактология или откровена манипулация.

За нас най-важната цел остава подобреното здравословно състояние на пациентите ни и доверието на техните родители. Всичко това постигаме не със сензации, а с реално изпълнени високи стандарти на медицинската дейност и лично отношение към всяко семейство.


Асен Василев даде рецептата

Асен Василев даде рецептата

Подкрепям я, но не съм аз човека да искам оставката на здравния министър, каза Бойко Борисов

Изслушват шефа на Пирогов в парламента

Изслушват шефа на Пирогов в парламента

Това ще стане на извънредно заседание на Комисията по здравеопазване, пред която ще говори изпълнителният директор д-р Валентин Димитров
Пирогов ще съди здравния министър

Пирогов ще съди здравния министър

Иск срещу него ще заведе и уволнения директор на болницата д-р Валентин Димитров
Без изненади за бюджета на НЗОК

Без изненади за бюджета на НЗОК

От ГЕРБ предлагат отпадането на финансирането на нови болници и дейности, а от ИТН и БСП повече пари за зъбни протези

Варна няма нужда от още една болница

Варна няма нужда от още една болница

"Св. София" иска да открие ново лечебно заведение с 500 легла във Варна. Медици и власти там се оказаха единодушни - нужда от такава няма. В същото време НЗОК е дала друго мнение, къде е истината, попитахме проф. Радослав Радев.

Поискаха оставката на здравния министър

Поискаха оставката на здравния министър

Бюджетът не може да става заложник на никого, ако политиката на проф. Христо Хинков не е подкрепена, нека не прави циркове и се оттегли, призова Асен Василев
Помощник фармацевтите с правила за добра практика

Помощник фармацевтите с правила за добра практика

Те ще имат право да съветват хората, как да живеят здравословно и използват лекарствата без риск
Пирогов иска среща със здравния министър

Пирогов иска среща със здравния министър

Болницата се развива добре, не приемаме да научаваме за промени в ръководството от медиите, казват оттам
Решението за Пирогов е мое

Решението за Пирогов е мое

Длъжен съм да предприема мерки като министър, когато финансовата загуба на Пирогов е 31 408 000 и се е увеличила със 7 милиона в сравнение с миналата година, казва проф. Христо Хинков

Пирогов събаря правителства

Пирогов събаря правителства

Болницата не е нещо дребно, а е институция, има действащ документ, според който се правят назначенията, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов
1 2 3 4 5 ... 477 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да има нов здравен министър?

Декември 2023 Предишен Следващ