позиция

И все пак тя се върти

29-03-2023 11:15
Въпреки опитите за натиск, clinica.bg ще продължава да заявява смело своята позиция и да дава трибуна на различни гледни точкиИ все пак тя се върти
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Свободата на словото в България или по-скоро недостатъчността й, става все по-актуална тема. На 28 март „Амнести Интернешънъл" публикува годишния си доклад за състоянието на правата на човека по света.

В него се посочва, че в България влошаването на свободата на изразяване се задълбочава, налице е липса на редакционна независимост в медиите, а случаите на тормоз и неправомерни съдебни дела срещу журналисти в страната ни са чести.

За съжаление съм съгласна с всички тези констатации

и мога да дам конкретен пример. За шест месеца – от края на септември миналата година досега, срещу здравния сайт clinica.bg и лично срещу мен, в качеството ми на негов главен редактор, в публичното пространство бяха тиражирани публикации с обидно съдържание и бяха заведени три граждански иска от страна на хора, заемащи ръководни длъжности в МБАЛ „Сърце и мозък" и „Търговска лига". Причина за тях се оказа не публикуването на неверни факти в медията, а гледната ми точка върху здравната система и по-точно тезата, която защитавам от години - че болничният пазар у нас е прекалено раздут, което влошава, а не подобрява качеството на здравните грижи, оскъпява ги и всичко това не е в полза на обществото, а на шепа частни инвеститори.


Clinica.bg бе създадена през 2016 г. като свободна медия,


която не само да отразява, но и да коментира здравната система, показвайки различни гледни точки в нея, да има смелостта и най-важното – възможността, да го прави. Мисля, че изминалите седем години са безспорно доказателство за осъществяването на тези намерения. За това време екипът на clinica.bg успя да постави във фокуса на общественото внимание редица значими теми, сред които:

- Разрастването на болничния пазар и потребностите на обществото

- Доплащането и (не-)достъпността на здравните грижи

- Кадровият дефицит в здравеопазването

- Комплексността и качеството на лечение в сферата на онкологията и ССЗ

- Лошото състояние на донорството и трансплантациите

- Нормативните вратички във финансирането на лекарствата с обществени средства

- Каква трябва да е Националната детска болница – частна или обществена


Някои от тях – макар и малко, доведоха до реални промени,


но всички без изключение провокираха дебат. Той бе по-широк – сред цялото общество, или по-тесен – ограничен в рамките на заинтересованото съсловие, но винаги в него присъстваха различни гледни точки. Това никога не стана повод за завеждане на дело срещу медията и участниците в този задочен дебат или поне така беше досега.


Повдигането на съдебни искове срещу мен


и дори срещу мои събеседници за това, че мислим различно от една заинтересована страна е необяснимо. Или поне е необяснимо да се случва в началото на 21 век в демократична държава, каквато се предполага, че е България. Ако подобен иск се бе появил през тъмните векове на Средновековието, когато Инквизицията е заплашвала с клада всеки, който е смятал, че Земята се върти около Слънцето, а не обратното, нямаше да се учудя. Щях да го приема за „нормално" дори, ако се бе случило в не толкова далечното минало на Тоталитаризма, когато на почит бяха особен вид смъртоносни "български чадъри"* . Но ние живеем сега, във времето на Демокрацията, когато неспособността да приемеш, че е възможно хората да мислят различно от теб, е неразбираема. Вероятно тя показва наличието на остатъчни поражения от миналото, вероятно е доказателство за пост-тоталитарен синдром, който отшумява бавно и трудно – точно като постковида.


По-важното за мен е, че Истината винаги побеждава.


Или поне това говори Историята, защото вече всички знаем, че в центъра на Слънчевата система не седи Земята. Вярвам, че макар и бавно, болните части на обществото ни ще оздравеят и един ден то ще се окаже пълно с повече достойни личности, които без страх могат да споделят своята гледна точка. А дотогава, въпреки оказвания натиск, clinica.bg и аз, в качеството си на журналист и свободен човек, ще продължаваме да заявяваме смело своята позиция и да даваме трибуна на различни гледни точки. Защото сме уверени: "И все пак тя се върти"**.
----------------
* - Счита се, че емигриралият български писател-дисидент и журналист в BBC Георги Марков е атакуван с подобно оръжие на 7 септември 1978 г. в Лондон, на моста „Ватерло". (Източник "Уикипедия".)
** - Това е крилатата фраза, която се смята, че Галилео Галилей е произнесъл, принуден да се отрече пред Светата инквизиция от своето убеждение, че Земята се върти около Слънцето, а не обратното.


Опитът да се използват две болни деца за реклама е грозен

Опитът да се използват две болни деца за реклама е грозен

Отправяме апел за колегиални и етични взаимотоношения между всички, работещи в сферата на детското здравеопазване, казват от Българската педиатрична асоциация
ИАМН проверява сигнала за „Мама и аз

ИАМН проверява сигнала за „Мама и аз"

Причината е, че от Педиатрията в София разобличиха лечебното заведение, че разпространява невярна информация за състоянието на две деца

Уличиха

Уличиха "Мама и аз" в невярна информация

Налага се да изясним фактите, защото се направиха некоректни внушения и твърдения, които са далеч от истината, казват от Детската болница „Проф. Иван Митев"
Частната кардиология се изнася от МУ-Плевен

Частната кардиология се изнася от МУ-Плевен

Договорът изтече в началото на годината, но лечебното заведение оспорваше напускането си в съда

И с болниците сме обратно на ЕС

И с болниците сме обратно на ЕС

В повечето държави леглата намаляват, у нас те не спират да се увеличават, показват данните на Евростат

МУ-Плевен прекрати договора си със СБАЛК

МУ-Плевен прекрати договора си със СБАЛК

Инвазивната кардиология трябва да освободи държавните имоти, които заема, но не иска, затова спорът стигна до областната управа и съда

Засега без

Засега без "Мама и аз" и в Бургас

Местният парламент не събра необходимото мнозинство от 34 гласа, за да бъде одобрено предложението за новото разширение
Онкоболниците ни - двойно повече

Онкоболниците ни - двойно повече

В същото време комплексно лечение няма, липсва взаимодействие между медиците, няма и палиативни грижи, отбелязаха властите

Педиатричните легла ни стигат, но няма качество

Педиатричните легла ни стигат, но няма качество

Част от този капацитет е в малки болници с местно значение, които са с изчерпващи се възможности за предоставяне на комплексни грижи, смятат властите

54 болници са поискали да разширят дейността си

54 болници са поискали да разширят дейността си

Здравното министерство е разрешило на 31, останалите чакат отговор, има и две заявки за нови лечебни заведения

1 2 3 4 5 ... 11 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Февруари 2024 Предишен Следващ