позиция

Не сме искали нови легла

21-07-2022 14:52
Разрешението ни е единствено и само за преструктуриране на част от вече съществуващите в болницата за активно лечение, казват от УМБАЛ „Св. Анна"Не сме искали нови легла
Clinica.bg

press@clinica.bg

Обвинения за получено право от МЗ за разкриване на нови структури в пет болници отправиха от МБАЛ „Сърце и мозък" по-рано през деня. Една от тях беше университетска болница „Света Анна" в София. Публикуваме техния отговор.

В изявлението на МБАЛ „Сърце и мозък" се съдържа обвинение спрямо Министерството на здравеопазването (МЗ) и университетска болница „Света Анна" – София за получено разрешение за нови дейности. В публикацията се твърди, че същото е било отказано на болница „Сърце и мозък". Определяме това твърдение като, меко казано, невярно със следните факти:

Университетска болница „Света Анна" – София в искането си до МЗ, не е поискала разкриване на нито едно ново болнично легло. Нашето искане е било единствено и само за преструктуриране на част от вече съществуващите легла за активно лечение.


В същото време, искането на "Сърце и мозък"


до МЗ е за разкриване на над 500 нови болнични легла на територията на град София.

Очевидно е, че не може да се прави никаква връзка между исканията на двете болници. Те са различни по същността си. Не може да се търси паралел в решенията на МЗ по два съвсем различни въпроса.

Университетска болница „Света Анна" – София разполага с 514 легла за активно лечение и този брой не е променян от 2020 година до момента.

Всички тези факти могат да бъдат установени и потвърдени от всички заинтересовани лица и компетентни органи.


В заключение заявяваме следното:


Университетска болница „Света Анна" – София е структуроопределяща държавна болница със 140-годишна история, през която ежегодно преминават над 45 000 пациенти от София и цялата страна. Подчертаваме, че университетска болница „Света Анна" – София се занимава именно с медицина!

В дейността си, освен високотехнологични и уникални за България медицински дейности, болницата изпълнява безотказна спешна помощ, натоварена е със социални функции и дейности, осигуряващи държавните политики в сферата на здравеопазването. Всичко това са ангажименти и разбирания за медицинската професия, много различни от бизнес-плановете на други болници. Правим го заради убедеността си, че това е мисията на една болница и работещите в нея хора!


Самото поставяне на университетска болница


„Света Анна" – София на една плоскост с хора и структури, станали символ на търговския интерес в здравеопазването, за нас е обидно и недопустимо. Ние нямаме нужда от протекции, за да докажем необходимостта от съществуването и развитието си в рамките на установените изисквания и правила и не приемаме името на болницата да се намесва в спорове за търговски или бизнес- интереси.


Построяването на частна детска болница е опасно

Построяването на частна детска болница е опасно

"Търговска лига" се занимава с производство и търговия на медикаменти и медицински изделия, което предполага конфликт на интереси, казва доц. Боряна Аврамова

Няма значение дали детската болница ще е частна

Няма значение дали детската болница ще е частна

Законът не го забранява, по-важно е дали НЗОК има необходимост да закупи такива дейности, казва д-р Иван Маджаров
Служебният министър да не обслужва частни интереси

Служебният министър да не обслужва частни интереси

Споделяме мнението на проф. Иван Литвиненко, че делегирането на Националната детска болница в частни ръце е бягство от отговорност на държавата, казват от "За истинска детска болница"

Ст. Загора отвори врати за „Сърце и мозък

Ст. Загора отвори врати за „Сърце и мозък"

Според общинарите в новата мегаболница ще дойдат да работят лекари и сестри от цялата страна
Детската болница не може да е проект на един човек

Детската болница не може да е проект на един човек

Самите понятия „частна" и „национална" са напълно противоречащи си и няма как да бъдат обединени в едно, казва проф. Христо Шивачев

От детска болница винаги е имало нужда

От детска болница винаги е имало нужда

Хубаво е да се разшири сектора, да се постигнат максимално добри условия за децата, казва министър Асен Меджидиев
Детската болница трябва да е държавна

Детската болница трябва да е държавна

Делегирането й в частни ръце казва – не ни интересува, спасявайте се, категоричен е проф. Иван Литвиненко

Няма потребност от нови болници

Няма потребност от нови болници

Ако някой иска, нека да инвестира в структури за палиативни грижи и долекуване или в публично-частно партньорство, казва проф. Златица Петрова

ТЛ иска да строи Детска болница в София

ТЛ иска да строи Детска болница в София

Собствениците на „Сърце и Мозък" вече са входирали документите в МЗ и чакат разрешение от здравния министър Асен Меджидиев за „Мама и аз"

Аналогии в роенето на болници

Аналогии в роенето на болници

Преди 12 години бумът на инвазивните кардиологии доведе до ненужни хоспитализации, които държавата заедно с лекарите ограничиха, сега обаче първата сякаш отсъства

1 2 3 4 5 ... 6 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Октомври 2022 Предишен Следващ