Пазари

Кой колко получава в онкологията

28-03-2017 08:00
139 млн. лв. е дала здравната каса на болниците, два пъти повече за лекарства срещу ракКой колко получава в онкологията
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Броят на пациентите с онкологични заболявания, за чието лечение плаща здравната каса у нас вече не расте, той е около 33-34 хиляди души на година. За сметка на това разходите за онкология в страната се увеличават. Според сметките на здравната каса тези средства са едно от основните й пера, затова решихме да ви представим какви са те и къде основно oтиват.

Над 428 млн. лв. е дала здравната каса за онкология само в болничната помощ през изминалата година, показват официалните данни на фонда. Малко над 139 млн. лв. от тях са средствата за лъче- и химио- терапия в общо 66 клиники и онкодиспансера в страната, които лекуват рак по здравна каса. В сравнение с бюджета на НЗОК за болници, това означава, че всички разходи за един месец са били само за онкология. Два пъти повече - над 289 млн. лв., общественият фонд е платил за онкомедикаменти.

Разходите в отдените клиники за дейност са много различни, показват още данните на здравната каса. Най-малко средства за дейност по онкология е получила болница „Лозенец" – 570 лв., а най-много КОЦ „Пловдив" – 11.3 млн. лв. В ТОП 10 на болниците по средства от касата за онкологична дейност се нареждат само държавни и общински центрове като „Св. Марина", „Св. Георги", СБАЛО, общинските диспансери в Бургас, Шумен, Ст. Загора (виж. таблиците). Това е така, тъй като те са не само отдавна познати на пациентите, но и предоставят както химиотерапия, така и лъчелечение. За разлика от тях повечето частни клиники са специализирани предимно в медицинската онкология, изключение от правилото може би правят само „Унихоспитъл" и „Сити клиник". Въпреки че са на по-задните редици по приходи от НЗОК за дейност, някои от специализираните частни клиники са сред първите 10 по приходи за онкомедикаменти. Сред тях са МБАЛ „Сердика" с 18.3 млн. лв., МБАЛ „Надежда" с 13.2 млн. лв. и „Централ онкохоспитал" – 16.7 млн. лв. (виж таблиците).

Цифрите на касата показват, че разходите на касата за медикаменти за химиотерапия не само се увеличават с по 30-40 млн. лв. на година, но и са много различни в отделните клиники. Вариации има и в цените, по които касата плаща еднакви медикаменти на отделните болници. Основните призводители на лекарства, които акумулират най-голяма част от разходите на касата за онкомедикаменти в болничната помощ са три – Рош, Новартис и Амджен. Заради това на дневен ред отново е идеята за централизирано договаряне, което да прави самата каса. Дори това да се случи обаче, едва ли ще реши проблемите в онкологията, защото те са най-вече в липсата на контрол над клиниките и реална информация за ефекта от проведената терапия.

Точни данни какъв е бил резултатът от лечението и колко от болните хора са преодолели опасната диагноза у нас няма. Причината е, че не всички болници подават информация в раковия регистър, а мрежата за проследяване на пациентите се разруши. В страната липсват прецизни данни не само за обобщената заболеваемост, а и за ефекта от проведеното лечение при всеки пациент, както и за показателите на всяка болница. Без подобна информация пък никой специалист не може да каже дали проведените терапии са били достатъчно ефикасни, а разходите – ефективни.

Нарастващите разходи за онкология не са проблем само на нашата страна. Какви са очакванията в световен мащаб и как развитите държави обмислят да отговорят на предизвикателството, четете в следващите дни.

Топ 10 на болниците по приходи за онкодейност

 

КОЦ Пловдив - 11 337 980 лв.

СБАЛ по онкология - 9 486 856 лв.

УМБАЛ "Свети Георги" - 9 049 838 лв. 

МБАЛ "Света Марина" - 8 088 675 лв. 

КОЦ-Шумен - 7 439 745 лв. 

СБАЛХЗ - 6 670 790 лв.

КОЦ – Бургас 6 608 190 лв. 

КОЦ - Стара Загора 5 913 244 лв.

КОЦ - РУСЕ 5 761 980 лв.

УМБАЛ "Царица Йоанна" - 5 723 696 лв.

Данните са за 2016 г.
Източник: НЗОКТОП 10 на болниците по приходи за онколекарства

 

КОЦ Пловдив – 24.8 млн. лв.

„Св. Марина" – 23.6 млн. лв.

„Св. Георги" – 20 млн. лв.

МБАЛ „Сердика" – 18.3 млн. лв.

СБАЛХЗ – 16.8 млн. лв.

„Централ онкохоспитал" – 16.7 млн. лв.

СБАЛОЗ – 15.5 млн. лв.

КОЦ Бургас – 13.8 млн. лв.

МБАЛ „Надежда" – 13.2 млн. лв.

СБАЛО – 12.6 млн. лв.

Данните са за 2016 г.
Източник: НЗОК


Касата преполови парите за онколекарства

Касата преполови парите за онколекарства

За първите 4 месеца на годината фондът е платил 418 млн., затова компаниите ще настояват за допълнителни средства за медикаменти от 100 млн.
Две болници с диамантена награда за инсулти

Две болници с диамантена награда за инсулти

Те се връчват от Европейското организация по инсулт за извършване на висок брой тромболизи
Родените бебета в България намаляват

Родените бебета в България намаляват

През миналата година са се появили 57 197 деца, но 6070 от тях са проплакали в чужбина, показват официалните данни на НСИ
Касата с е-карта на болниците и медиците

Касата с е-карта на болниците и медиците

В нея ще има интерактивно предоставяне на информация за договорни партньори, брой легла, а с времето ще се надгражда

Болниците с рекордни приходи за април

Болниците с рекордни приходи за април

Здравната каса е платила на лечебните заведения 406 млн., бюджетът й за годината няма да издържи без алтернатива на лимитите
Обновяват фарма ръководството по пневмология

Обновяват фарма ръководството по пневмология

Актуализира се правната регламентация на терапевтичния подход при лечение на туберкулоза и белодробна болест, причинена от нетуберкулозни микобактерии
Още месец без износ на инсулин

Още месец без износ на инсулин

Здравният министър д-р Галя Кондева удължава срока на заповедта до 16 юни, съобщиха от МЗ

Гинеколог поема строежа на детска болница

Гинеколог поема строежа на детска болница

На мястото на Николай Борисов в държавната компания застава д-р Влатко Глигоров, съобщиха от здравното министерство

НЗОК иска да смени вида на лимитите

НЗОК иска да смени вида на лимитите

Заговори се за рестрикции в цените на КП, ние сме категорично против, казва д-р Неделчо Тотев
Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

Чака ни закриване на още високо-специализирани дейности

За по-малко от една година страната ни губи втора уникална и високотехнологична дейност, и то в педиатрията. Поводът е липсата на достатъчно сестри. Какво обаче седи зад него, защо се стигна дотук и какво ни чака, попитахме проф. Владимир Пилософ.

1 2 3 4 5 ... 582 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ