коментар

Няма универсално решение за недостига на лекарства

17-11-2021 12:45
Първо е необходимо да се направи анализ за причините му – дали са производствени, маркетингови или от друг характер, казва проф. Асена СербезоваНяма универсално решение за недостига на лекарства
Clinica.bg

press@clinica.bg

Тази седмица у нас е налице първият списък, който обективно отразява дали има опасност от недостиг на лекарства за вътрешния пазар. Според данните в него липса е възможна да настъпи за 297 продукта, затова износът за тях е забранен до следващата актуализация на списъка, която ще настъпи в петък. Какво означава това и защо се появява недостиг на медикаменти попитахме проф. Асена Сербезова, председател на БФС и бивш директор на ИАЛ.

Фактът, че ИАЛ спря временно износът на 297 лекарствени продукта, означава, че е установен риск от недостиг – т.е. че наличните количества от тези лекарствени продукти са по-малко от 65% от необходимите количества за задоволяване на здравните потребности на населението за период от един месец. Тези количества се изчисляват на базата на ретроспективни данни за средномесечното потребление на съответния лекарствен продукт за предходните 6 месеца. Т.е. системата регистрира автоматично риска от недостиг на базата на данните, които се подават от производителите и търговците.

Аптеките всеки ден подават

към тази система информация за доставените, отпуснатите и наличните лекарствени продукти. Административната глоба за подаването на неточна информация може да стигне до 10 000 лв. Забраната за износ е само за 7 дни, след което списъкът ще бъде обновен. Този списък, ИАЛ ще изпрати по служебен път и до Агенция Митници, която ще следи да няма износ от тези лекарства. Временното спиране на износа не означава автоматично, че засилен износ е причина за този недостиг, а означава, че количествата не са достатъчни за българските пациенти и че с ограничаването на износа ще се предотврати допълнително задълбочаване на ситуацията.

Отделно, е необходимо да се

направи анализ за причините на този недостиг – производствени, маркетингови или от друг характер. Също така е необходимо да се използва целия инструментариум за справяне със ситуации на недостиг, а не само ограничаване на износа – например генерична замяна, улесняване на паралелния внос, използване на терапевтични алтернативи, връщане на баланса в лекарствената политика и пр. Ситуациите на недостиг на лекарства поставят медицинските специалисти и правителствата в невъзможност да изпълняват моралните си задължения към пациентите и обществото за осигуряването на достъп до адекватна и навременна медицинска грижа и справянето с тях изисква по-задълбочен подход. Едно е сигурно - няма универсално решение за справяне с недостига на лекарствени продукти, тъй като неговата специфичност се обуславя от вида на лекарствения продукт, наличието на терапевтичните алтернативи и конкретната причина/и за недостиг – едва ли причината за недостиг е еднаква за тези 297 лекарства.

Ефективните решения са индивидуални,

взети въз основа на достоверна информация, обсъждане с всички заинтересовани страни и при поставяне на интересите на пациентите в центъра. Подходящото събиране на информация, сътрудничеството и навременната комуникация са важни и критични елементи от всеки ефективен план за справяне с недостига на лекарствени продукти. Мерките следва да бъдат насочени към причините за недостига и ориентирани към предотвратяването му, да бъдат цялостни и дългосрочни и да не ощетяват нито един участник в лекарствоснабдителния процес.


Отмениха правилника за Централната комисия по етика

Отмениха правилника за Централната комисия по етика

Решението на кабинета е заради отменени текстове в Закона за лекарствата, на базата на които тя е функционирала
Бюджетът бави договорите за отстъпки с фармата

Бюджетът бави договорите за отстъпки с фармата

Компаниите, които не са ги подписали, а без тях бюджетът на касата няма да стигне с над 500 млн. лв.

Аптеките у нас са повече от нужното

Аптеките у нас са повече от нужното

Заради високия им брой, специалистите не стигат за всички, въпреки че броят им е над средния за ЕС, казва маг. фармацевт Светослав Крумов

10 препоръки за недостига на лекарства

10 препоръки за недостига на лекарства

ЕМА публикува ръководство за предотвратяване дефицита на медикаменти и намаляване на въздействието му
Пациенти искат проверка за скрити лекарства

Пациенти искат проверка за скрити лекарства

Подозират, че се пазят за паралелен износ, а производителите информират, че няма да има внос до юли включително
Възраждане искат денонощна аптека във всяка област

Възраждане искат денонощна аптека във всяка област

В общинските центрове да има на всеки 10 000 души население, предлагат депутатите в проект за промени в Закона за лекарствата
Искаме информация в реално време за дефицита

Искаме информация в реално време за дефицита

Лекарите не знаят какви лекарства липсват, а не всяко е заменяемо и добро за пациента, казва д-р Филип Алексиев
Епилептиците пак без лекарства

Епилептиците пак без лекарства

Заради това пациенти и невролози ще подготвят поредния сигнал до здравната комисия в парламента, МЗ, НЗОК и ИАЛ
Започна работата по Националната аптечна карта

Започна работата по Националната аптечна карта

Работната група иска тя да бъде в електронен вариант, така че да показва актуална снимка на сектора

НЗОК ще плаща още 2 лекарства

НЗОК ще плаща още 2 лекарства

Те са за пациентите с ревматоиден артрид и лупус, освен това се добавят нови индикации за две други

1 2 3 4 5 ... 125 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юни 2023 Предишен Следващ