най-накрая

Забраниха износа за 297 лекарства

16-11-2021 12:22
Сред тях са редица антибиотици, медикаменти за КОВИД и химиотерапевтици, причината е, че може да има недостигЗабраниха износа за 297 лекарства
Clinica.bg

press@clinica.bg

Износът на 297 лекарства от България е временно спрян. Причината е, че в противен случай има опасност от недостиг на тези продукти в страната ни. Това става ясно от първия списък, който публикува Изпълнителната агенция по лекарствата. Той е изготвен чрез електронната система СЕСПА. Целта на мярката, която законодателно беше въведена преди няколко години, е да ограничи негативните последици за българските пациенти от прекомерните размери на паралелния износ.

Списъкът се генерира автоматично от информационнаата система СЕСПА и се публикува от агенцията по лекарствата. Тя има ролята да мониторира пазара и ако установи, че е налице потенциална възможност за недостиг на лекарства, да ги включва в него, което автоматично забранява износа им. Това трябваше да се случи отдавна, заради технологични забавяния обаче, първият списък стана наличен едва през тази седмица.


В него са включени 297 лекарства.

Сред тях са редица разфасовки на онкомедикаменти като Herceptin, Keytruda, Cyramza, Sutent, Nexavar, Tasigna, скъпи лекарства за домашно лечение като RoActemra за реавматоиден артрит и много други във всички терапевтични области. Значима част от списъка антибиотиците като Ciprofloxacin, Gentamicin, Vancomycin, Metronidazole, Cefuroxime, Bromhexine, както и редица други медикаменти, които са важни за лечението на КОВИД. Сред тях са фраксипарин, кортикостероиди и др. Всички те са доказани обекти на паралелен износ през годините или в месеците на пандемията.


Включването на тези медикаменти в

списъка означава, че наличностите от тях в страната са по-малко от 65 на сто от необходимите количества за задоволяване на здравните потребности на населението за период от един месец. Нуждите пък са изчислени въз основа на средномесечното потребление на съответните лекарства за предходните 6 месеца, считано от деня на извършване на анализа. За да се направи той, данни подават МЗ, НЗОК, болниците, аптеките, търговците на едро и производителите.


Списъкът се актуализира на седмична

база или при промяна на количествата на медикаментите. На практика това означава, че износът им може да се разреши до дни и няма ощетяване на търговския интерес. В същото време се защитават правата на българските пациенти, които имат нужда от лечение не по-малко от тези в по-богатите държави като Германия, Франция, Англия и т.н., където най-често се продават медикаментите от паралелните износители.


КОМЕНТАРИТЕ

Богдан Кирилов, директор на ИАЛ:

"В петък 12.11.2021 г. беше публикуван първият списък по чл. 217в от ЗЛПХМ. Списъкът е генериран от системата на база повече от 120 милиона транзакции подадени от задължените лица, отразяващи актуалната ситуация на българския пазар. В списъка са включени лекарствени продукти от различни терапевтични групи, включително използвани при лечението на пациенти с COVID-19. Списъкът ще бъде актуализиран на седмична база".


Деян Денев, директор на АРФАРМ:

„Специализирана електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти има за цел да следи наличностите от лекарствени продукти на територията на България, да установява кога те са спаднали под критичния минимум, определен в закона и необходим за задоволяване на здравните потребности на пациентите у нас, и да спира временно износа им, за да не се стигне до пълно изчерпване на количествата. Правилното функциониране на системата гарантира, че няма да се стига до дефицит на лекарствени продукти у нас в резултат на износ".


Боряна Маринкова, директор на  БАРПТЛ:

„Направихме щателен анализ на първия публикуван списък и нашите данни показват, че установеният недостиг не се дължи на износ. Нашият извод се дължи и на наблюдението ни над пазара у нас от години, който показва, че само чрез допълнителен внос ще се постигне устойчиво преодоляване на риска от недостиг. Многократно сме призовавали за по-активни действия при установяване на недостиг и отново ще предложим всички тези 297 лекарствени продукти да бъдат автоматично включени за бързи доставки от Европа. Ето защо отново предлагаме регламентиране автоматично след попадане в забранителен списък, лекарствата да бъдат обект на извънреден внос, за който готовност са изразили всички наши членове, които имат паневропейски опит на дистрибутори на лекарства".

Оля Василева, директор на БАТЕЛ:

"Изненадана съм от големия брой на Лекарствените продукти от ПЛС, чиито наличности са по-малко от 65% от средно месечното потребление на българските пациенти и че се надявам, че всички задължени лица подават информация в електронната система, за да се гарантира достоверност на данните. Бих искала да уточня, че включването на тези лекарствени продукти в Списъка не означава, че пациентите нямат достъп до тях, защото начинът на изчисляване на недостиг не отразява особеностите на веригата на доставки".

Аделина Любенова, собственик на Стинг:

"Адмирирам това действие на ИАЛ и МЗ. Това трябваше много по-рано да се случи, имайки предвид тежката ситуация и високата болестност в страната".


Учениците обратно в клас

Учениците обратно в клас

С новите доставки вече са осигурени тестове за всички деца от I до XII клас за изследването на 6 декември, казаха от МОН
2018 са новите случаи на КОВИД

2018 са новите случаи на КОВИД

За последното денонощие са починали 114 души, а излекуваните са 3344, показват данните на Единния информационен портал
EMA вече наблюдава ваксината на Valneva

EMA вече наблюдава ваксината на Valneva

Европейският регулатор започна непрекъснат преглед на продукта срещу КОВИД-19
КОВИД оформи политически ров

КОВИД оформи политически ров

Той е тук, за да остане, тоест трябва да измислим как да живеем редом с него, казва Първан Симеонов

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Терапията е ефективна и срещу новия вариант, успокои фармацевтичната компания ГСК
Трябват още 150 хил. теста за понеделник

Трябват още 150 хил. теста за понеделник

Това е необходимо, за да могат да се върнат всички ученици, казаха от МОН
Китайци открили антитяло срещу Омикрон

Китайци открили антитяло срещу Омикрон

Да започнат дебати за въвеждане на задължителна ваксина срещу КОВИД-19, призова председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен
Възобновяват плановия прием

Възобновяват плановия прием

От понеделник връщат и всички деца в клас, ще се тестват само веднъж, каза здравният министър д-р Стойчо Кацаров
Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

В тези средства влизат и трансферите от здравното министерство за допълнителните плащания на медиците и фармацевтите заради КОВИД

2105 са новите случаи на КОВИД

2105 са новите случаи на КОВИД

За изминалите 24 часа са починало 89 души, а излекуваните са 2089, показват данните от Единния информационен портал
1 2 3 4 5 ... 484 »
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Притеснява ли ви новият вариант на коронавируса - Омикрон?

Декември 2021 Предишен Следващ