сага

Пак напрежение между НЗОК и БЛС

02-11-2021 16:22
Надзорът обаче реши да уважи искането на Българския фармацевтичен съюз и да увеличат таксата за безплатните лекарства от 2 на 4 леваПак напрежение между НЗОК и БЛС
Clinica.bg

press@clinica.bg

Отново напрежение се породи между здравната каса и Българския лекарски съюз. Този път повод стана несъстоялата се среща между ръководствата на фонда и съсловната организация.

Днес след обяд представителите на БЛС и НЗОК трябваше да започнат преговори за това как ще се разпределят оставащите средства за извънболнична помощ. До края на годината се очаква джипитата да не успеят да усвоят 15 млн. лв. от планувания си бюджет, а специалистите – 22 млн. Медиците искат парите да се дадат за вече свършена дейност, а от НЗОК предлагат това да стане за бъдещата им работа. На днешната среща те трябваше да решат този въпрос. Заседанието на Надзорния съвет на касата обаче е продължило по-дълго и медиците са си тръгнали обидени.


„Дискусиите по вземане на решения

по точките от дневния ред, предвид важността на дискутираните теми, продължиха с 15 минути по-дълго от предвиденото време. Членовете на Управителния съвет на Българския лекарски съюз бяха поканени в залата в 14:45 часа, но те отказаха да се включат в срещата", заявиха от НЗОК и отправиха нова покана към БЛС за старт на преговорите.


От БЛС обаче казаха, че са чакали

на дъжда 20 минути. „Ние отидохме най-добронамерено, имахме желание преговорите да бъдат дори стриймвани, но не бяхме допуснати вътре в сградата, а бяхме оставени навън под дъжда. За пореден път се показа, че това е подигравка с лекарското съсловие, ние не сме отишли да тропаме на портата на Падишаха. У нас явно за злоупотреби с милиони няма наказания, но за кокошката няма прошка - моите колеги за една грешка са глобявани или се сторнират КП, а една шепа хора в НЗОК се разпореждат с парите за здравеопазване", коментира д-р Николай Брънзалов, зам. председател на БЛС. Той добави, че законите в България очевидно не се спазват от Надзорния съвет на НЗОК и че преговорен процес липсва.


Междувременно надзорниците решиха


да уважат искането на Българския фармацевтичен съюз и да увеличат таксата за безплатните лекарства от 2 на 4 лева, както и да дават по 10 лв. за рецепта за с реимбурсираните лекарства срещу КОВИД. Това обаче няма да стане веднага, а от началото на 2022 г.

„НС на НЗОК поема ангажимент да внесе пред министъра на здравеопазването проект за изменение и допълнение на наредбата по чл. 45, ал. 9 в насоките по т. 5 и да предвиди необходимите средства в законопроект за бюджета на НЗОК за 2022 г., който ще бъде внесен по реда на Закона за публичните финанси в Министерския съвет", съобщиха от НЗОК.


Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Моноклоналните антитела действат и на Омикрон

Терапията е ефективна и срещу новия вариант, успокои фармацевтичната компания ГСК
БСП иска управленско споразумение

БСП иска управленско споразумение

Едва след него ще обсъждаме постове и имена, тиражираните не са верни, заяви Корнелия Нинова

Разпределят парите за кислород на 197 болници

Разпределят парите за кислород на 197 болници

Те ще се поделят на базата на отчетените пациенти с КОВИД-19 за септември, октомври и ноември
Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

Залагат 723 млн. лв. повече за НЗОК

В тези средства влизат и трансферите от здравното министерство за допълнителните плащания на медиците и фармацевтите заради КОВИД

Открили сме по-малко случаи на рак

Открили сме по-малко случаи на рак

Страната ни е шампион по обща смъртност в ЕС, но детската продълажва да намалява, сочи годишният доклад за здравето на гражданите, приет от Министерския съвет
Александровска без вина за Йордан

Александровска без вина за Йордан

Вътрешна проверка е показала, че за пациента са положение нужните грижи, заявиха от лечебното заведение

Още 61 млн. за първа линия

Още 61 млн. за първа линия

Средствата се отпускат, заради удължената епидемична обстановка до края на март, казват от МС
Рекорден брой кандидати за стипендии от БЛС

Рекорден брой кандидати за стипендии от БЛС

Общо 211 бъдещи медици са подали документа по традиционната програма на съсловната организация
Инфлацията ще удари още денталното здраве

Инфлацията ще удари още денталното здраве

Над 140 000 деца са с поставени безплатно силанти, те спестяват средства на родителите за пломби, казва д-р Николай Шарков
4 лв. за безплатна рецепта

4 лв. за безплатна рецепта

Увеличението на таксата, която НЗОК ще плаща на аптеките, влиза в сила от 1 януари

1 2 3 4 5 ... 396 »
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Притеснява ли ви новият вариант на коронавируса - Омикрон?

Банер
Декември 2021 Предишен Следващ