искам думата

Джипитата ще имунизират всеки желаещ, ако има ваксини

02-03-2021 11:17
За нас е неприемливо в условията на общ дефицит към момента да се премълчава възможността личните лекари да ваксинират всеки, заявил желание, казва председателят на НСОПЛБ доц. Любомир КировДжипитата ще имунизират всеки желаещ, ако има ваксини
Clinica.bg

press@clinica.bg
Имунизационната кампания у нас тръгна, но липсата на достатъчно ваксини не позволява достатъчно бързо тепмо. От миналата седмица се включиха и личните лекари. По повод постъпили сигнали в здравно министерство за откази от общопрактикуващи да участват в именизационната кампания, министър Костадин Ангелов е изпратил писмо до Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, в което предупреждава, че това е нарушение на Закона за здравето и подлежи на санкция. Публикуваме отговора на председателя на НСОПЛБ доц. Любомир Киров без редакторска намеса.

Уважаеми проф. Ангелов,


НСОПЛБ напълно подкрепя възприетата преди дни политика на МЗ за масово и бързо имунизиране. Не случайно в мои медийни участия като официален представител на нашата организация през последните седмици многократно съм заявявал, че е крайно време да се преразгледа „тактиката на фазите" като се даде възможност да бъде ваксиниран всеки заявил такова желание български гражданин. В този смисъл, наложената от г-н Бойко Борисов

нова тактика на „масова ваксинация"

е най-удачният подход за бързо постигане на необходимия праг за постигане на колективен имунитет.

Доказателство за това са следните факти:

• Всички ОПЛ, които успяха да получат средно 2–3 флакона (20–30 дози) ваксина, а едва ли това са повече от половината от 4000 ОПЛ, се включиха активно в процеса на ваксиниране;

• В резултат на посоченото, ръстът на броя ваксинирани скочи рязко в рамките на 2–3 дни;

• Бяха ваксинирани, макар и малка част, от заявилите се отпреди около 30 дни преобладаващо хора във висок риск на възраст над 65 години със средно 2 и повече придружаващи хронични заболявания;

• ОПЛ желаят и могат да ваксинират всеки, който желае да бъде ваксиниран, при условие че има осигурени ваксини.

• Всичко това се случи, въпреки че за всеки един от нас, получаването на неочаквано малко количество ваксини (някои не получиха) отне средно 2–3 часа от работния ден, а в някои случаи ангажира почивните дни.

• В една част от 350-те „пункта" за ваксиниране (извън нашите практики) дейността се осъществява от ОПЛ, а също така има и немалко практики на ОПЛ, включени в одобрения списък с „пунктове".


Факти, за да има яснота

и на които трябва да се обърне внимание при изявления по какъвто и да било повод от която и да било страна:

• За работата на ОПЛ бяха предвидени около 31 000 дози от ваксината.

• Това означава, че при среден брой на ОПЛ – 4000, всеки от нас трябваше да получи по 7.75 дози, което е практически невъзможно, тъй като един флакон съдържа 10 (11 при много прецизна употреба) дози.

• По официално обявената информация от доставката, получена на 28 февруари – 52 000 дози, половината или 26 000 дози ще бъдат разпределени между ОПЛ. Ако това е равномерно направено, означава по 6.5 дози на ОПЛ. Ако бъдат разпределени по 20 дози, това означава само 1300 от 4000 ОПЛ да получат ваксини, при 30 дози, само 866. За справка, това е само броят на ОПЛ в София град, които са около 800 колеги.

• ОПЛ получиха средно ¼ и по-малко от заявените количества, при условие че заявените бяха предимно възрастни хора и в условия на отсъствие на дадена възможност за ваксиниране и на всички останали.

• Ако приемем, че всеки ОПЛ отделя по 2 часа дневно за имунизация, а всички пунктове по 8 часа, бихме могли по отношение на този вид дейност

да приравним 350 пункта на 1400 практики.

Следователно, равностойното разпределение на ваксините ПИМП/Пунктове се очаква да бъде 3/1.

• В практиките за ПИМП има осигурена перфектна софтуерна логистика по отношение на процеса, за която използвам случая да благодаря на хората, участвали в подготовката ѝ: представителя на НСОПЛБ, специалистите от Информационно обслужване, фирмите за медицински софтуер и представителя на МЗ.

• Благодарим на МЗ и за предоставената по искане на ОПЛ информация по повод на ваксините и на колегите от Експертните бордове по специалности, които изготвиха съответните становища. За необходимостта от тази информация, говори огромният интерес към нея след разпространението й от нас.

• За нас е неприемливо в условията на общ дефицит към момента да се премълчава възможността ОПЛ да ваксинират всеки заявил желание, като за това се посочват само „пунктовете". Това създава впечатление за опит за приоритизиране и създаване на напрежение между двете структури. На последното ОПЛ няма да се поддадат и ще бъдем, както винаги, коректни спрямо колегите си.

Въз основа на всичко изброено, за нас е

странен поводът и съдържанието

на полученото на официалната поща на НСОПЛБ писмо от Вас в петък (26 февруари) след обяд по следния повод: „Обръщам се към Вас по повод на постъпващите в Министерство на здравеопазването сигнали за отказ на общопрактикуващи лекари да участват в имунизационната кампания срещу COVID-19."

В тази връзка заявяваме следното:

• Ние, ОПЛ сме За и явно участваме активно ефективно, доколкото ни се дава възможност, в кампанията по масова ваксинопрофилактика срещу КОВИД-19.

• Възможно е да има и подобни случаи на отказ, но коректността изисква и настояваме да получим списък с броя и конкретните имена на тези колеги, за да проверим всеки един и потърсим решение на проблема, тъй като причините могат да са различни.

• Във връзка с посоченото в горната точка, да се има предвид, че изброените в настоящото писмо проблеми като нищожните количества ваксина, осигурена за ОПЛ, която на практика ги изхвърля от процеса на ваксинация, начина на предоставянето и неясната логика на разпределение и др. също имат демотивиращ ефект.

• Изключително

демотивиращо за колегите

е да виждат как, докато чакат на опашка, се предоставят голям брой флакони за други места за ваксиниране, а след това на тях им се отказва поради изчерпване или се отпуска по 1 флакон. Това са реалностите.

• Считаме обаче, че е по-важно да бъдат подпомогнати мнозинството от ОПЛ, които са готови и участват в процеса на масова ваксинация (за справка, колегите, които и в днешния ден (неделя, 28 февруари) се редиха на опашка в София, за да получат ваксини), отколкото да се акцентира на малцината, които създават някакъв проблем, който на фона на общата мобилизация на ОПЛ, на пунктовете и мобилните екипи, едва ли ще компрометира процеса.

• Предлагаме, приоритетно да бъдат доставяни ваксини за осигуряване на ваксинацията на

подадените от нас списъци от хора.


• Вместо да се губи време в чакане на опашка за ваксини, да се пусне в действие доставката на ваксини до практиките, каквато логистика бе обещана (подобна практика има при други Национални програми за ваксинопрофилактика с други препоръчителни ваксини).

Уважаеми проф. Ангелов, напълно сте прав в казаното: „Бих искал да подчертая, че участието на общопрактикуващите лекари в имунизационната кампания е от изключителна важност за гарантиране на бърз достъп до ваксинация на всеки желаещ гражданин". Мисля, че колегите масово го доказват с действията си, поради което вниманието трябва да бъде насочено към оптимизиране условията на работа на добрите практики чрез бързо отстраняване на посочените в настоящото писмо пречки.


С уважение!

Доц. д-р Любомир Киров, дм


Ние ценим високо вашия труд

Ние ценим високо вашия труд

Благодарим ви за отдадеността и усилията, които влагате всеки ден, казва председателят на БЛС д-р Иван Маджаров
Да се вменява несъществуваща вина не помага

Да се вменява несъществуваща вина не помага

Коментарите на министър Меджидиев, че повишените заплати са PR на кабинета Петков буди недоумение, казва доц. Васил Пандов
Да не „възкресяваме

Да не „възкресяваме" излишни хартиени документи

Личните лекари вписват ваксината срещу КОВИД-19 в електронната система, не са длъжни да ги нанасят в дневник, казват от НСОПЛБ
БЛС пак срещу удължаването на протоколите

БЛС пак срещу удължаването на протоколите

Ако не преглеждаме пациентите, състоянието им се влошава, мотивират се от съсловната организация

Честит празник, колеги!

Честит празник, колеги!

Мирни и светли дни пожела ръководството на БЗС в деня на лекарите по дентална медицина
Защо за нашите пациенти няма ваксини?

Защо за нашите пациенти няма ваксини?

Дози се дават за имунизации от екипи на Спешна помощ, а за личните лекари няма, казва д-р Румен Алексов от Кюстендил
Спирането на плановите дейности в болниците е вредно

Спирането на плановите дейности в болниците е вредно

КОВИД не е нито най-разпространеното, нито най-смъртоносното заболяване, смятат от Националното сдружение на частните болници
Има универсален подход за подкрепа на фирмите

Има универсален подход за подкрепа на фирмите

Какво става с новия компенсационен механизъм, договорен в НСТС, питат синдикати и работодатели
Настояваме за бързо и справедливо наказание

Настояваме за бързо и справедливо наказание

Пациентите и техните близки да проявяват уважение и респект към медицинските специалисти, призоваха от БАПЗГ
Продължавайте да подарявате усмивки

Продължавайте да подарявате усмивки

Денталната медицина е една от най-старите в света, казва д-р Иван Маджаров
1 2 3 4 5 ... 27 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ