Искам думата

Да се вменява несъществуваща вина не помага

16-10-2022 17:01
Коментарите на министър Меджидиев, че повишените заплати са PR на кабинета Петков буди недоумение, казва доц. Васил ПандовДа се вменява несъществуваща вина не помага
Clinica.bg

press@clinica.bg
„Обещанието за по-високи заплати в сектора е било просто PR-акция на предишния кабинет", заяви преди ден служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев. Той направи това изказване по повод напрежението в някои болници, в които не могат да бъдат постигнати нивата на възнаграждения на медицинските специалисти. „Служебният кабинет работи от два месеца и за нас това бяха наследени проблеми", каза още той. С отговор на изказването му до медиите, ден по-късно, излезе доц. Васил Пандов от „Продължаваме промяната". Публикуваме го без промяна.
Увеличението на заплатите в здравеопазването, договорено в колективния трудов договор (КТД) между Министерството на здравеопазването (МЗ) и Българския лекарски съюз (БЛС), е финансово обезпечено от последното редовно правителство.

Това беше направено чрез безпрецедентен

за последните 15 години скок в цените на клиничните пътеки, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) - средно с 25%. Ето защо болниците, които имат достатъчно пациенти и се управляват добре, имат възможност да вдигнат минималните основни заплати до 1500 лв. за медицинска сестра и 2000 лв. за лекар. На този фон будят недоумение коментарите на служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, че повишението на възнагражденията на медицинските специалисти е PR ход на министрите на здравеопазването и на финансите в кабинета на Кирил Петков.

Странно е не само твърдението му, че няма пари,

но и фактът, че д-р Меджидиев прави това „откритие" сега в качеството си на служебен министър, след като в качеството си на председател на най-голямата лекарска колегия в състава на БЛС на практика е подкрепил договорените в КТД минимални основни заплати.

През последните 12 години, включително по време на служебното правителство на Стефан Янев, не е провеждана никаква политика по доходите на медицинските специалисти. „Продължаваме промяната" в лицето на министър-председателя Кирил Петков и министрите на финансите и на здравеопазването Асен Василев и проф. Асена Сербезова издигнаха този въпрос в приоритет на управлението.

 

За първи път беше подписан КТД в сектор „Здравеопазване",

 

с който възнагражденията на здравните кадри бяха увеличени не просто с 5-10%, какъвто бе подходът до момента, а на 1500 лв. основна заплата за специалисти по здравни грижи и на 2000 лв. за млад лекар. Със задна дата от 01 май 2022 г. съгласно заложените нива в КТД бяха повишени възнагражденията на работещите в структурите, които са на пряка издръжка от МЗ – центрове за спешна медицинска помощ, държавни психиатрични болници, центове по трансфузионна хематология и други. За това бяха отделени близо 22 млн. лв.

 

В последните дни на кабинета Петков с около 10% бяха

 

 вдигнати заплатите на служителите в НЗОК. Заплатите на колегите им в Регионалните здравни инспекции, както и на останалата държавна администрация, трябваше да бъдат увеличени след реформа и оптимизиране на разходите. Служебното правителство обаче даде 10 млн. лв. на тази администрация без никакви реформи и заложени цели. По време на последното редовно правителство бяха увеличени средно с 25% цените на клиничните пътеки и НЗОК гарантира около 250 млн. лева месечно за болниците. По този начин се осигуриха пари за по-високи заплати на специалистите там.

 

Справедливото заплащане на лекари, сестри и санитари

 

бе мисия и на съсловната организация – БЛС, която е страна по националния рамков договор (НРД) и го подписа без възражения. Въпреки недоволството на някои болници целта в основната си част е постигната. Според предоставените от НЗОК данни всички големи здравни заведения – около 150, са постигнали заложените в КТД и НРД нива на заплащане. Останалите са повишили възнагражденията и са се приближили до заложените минимални размери. Важно е да се подчертае, че веднъж увеличени според КТД, заплатите вече не могат да бъдат намалени едностранно от работодателя.

 

Разбираме притесненията на служебния министър

 

на здравеопазването. Много е трудно да отговори на очакванията на медицинските специалисти, на които кабинетът на Кирил Петков за първи път даде надежда за справедливи възнаграждения. Да се вменява несъществуваща вина не помага, д-р Меджидиев. Необходими са действия и политическа воля, каквато ние показахме, че имаме.


Ние ценим високо вашия труд

Ние ценим високо вашия труд

Благодарим ви за отдадеността и усилията, които влагате всеки ден, казва председателят на БЛС д-р Иван Маджаров
Да не „възкресяваме

Да не „възкресяваме" излишни хартиени документи

Личните лекари вписват ваксината срещу КОВИД-19 в електронната система, не са длъжни да ги нанасят в дневник, казват от НСОПЛБ
БЛС пак срещу удължаването на протоколите

БЛС пак срещу удължаването на протоколите

Ако не преглеждаме пациентите, състоянието им се влошава, мотивират се от съсловната организация

Честит празник, колеги!

Честит празник, колеги!

Мирни и светли дни пожела ръководството на БЗС в деня на лекарите по дентална медицина
Защо за нашите пациенти няма ваксини?

Защо за нашите пациенти няма ваксини?

Дози се дават за имунизации от екипи на Спешна помощ, а за личните лекари няма, казва д-р Румен Алексов от Кюстендил
Спирането на плановите дейности в болниците е вредно

Спирането на плановите дейности в болниците е вредно

КОВИД не е нито най-разпространеното, нито най-смъртоносното заболяване, смятат от Националното сдружение на частните болници
Джипитата ще имунизират всеки желаещ, ако има ваксини

Джипитата ще имунизират всеки желаещ, ако има ваксини

За нас е неприемливо в условията на общ дефицит към момента да се премълчава възможността личните лекари да ваксинират всеки, заявил желание, казва председателят на НСОПЛБ доц. Любомир Киров
Има универсален подход за подкрепа на фирмите

Има универсален подход за подкрепа на фирмите

Какво става с новия компенсационен механизъм, договорен в НСТС, питат синдикати и работодатели
Настояваме за бързо и справедливо наказание

Настояваме за бързо и справедливо наказание

Пациентите и техните близки да проявяват уважение и респект към медицинските специалисти, призоваха от БАПЗГ
Продължавайте да подарявате усмивки

Продължавайте да подарявате усмивки

Денталната медицина е една от най-старите в света, казва д-р Иван Маджаров
1 2 3 4 5 ... 27 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ