Българската Коледа

От родителската Голгота до Рождеството на надеждата

27-12-2020 08:01
9-годишната Теодора е спасена благодарение на кампанията, мечтае да стане лекарка и да изобрети хапче срещу всички болести  От родителската Голгота до Рождеството на надеждата
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Рождество Христово бележи любовта и надеждата на целия човешки род, а Витлеемската звезда, макар и незрима днес, остава непреходният пътеводител, който ни сочи вярната посока. Библейският сюжет редува Рождеството Христово с Разпъването на Христа и Възкресението. За някои днес и тук, майки и бащи на тежко болни деца обаче житейската ситуация се движи обратно - от родителската Голгота до Българската Коледа – кампанията, превърнала се в Рождеството на надежда и дала живот вече на стотици малки и по-големи българчета.
Едно от тях е 9-годишната Теодора Колева от Ловешкото село Орешене. Тя страда от гломерулонефрит. Момиченцето се бори със заболяването вече втора година. Открито й е малко преди да навърши седем годинки. Родителите й Тотка и Коста Христови забелязали, че нещо става с детето им по

подутините около очите и крачетата й.

 

"Закарахме я в Клиниката по нефрология в Университетската болница в Плевен. Откриха, че Теодора има гломерулонефрит. Така започнаха мъките ни", разказва бащата Коста. Гломерулонефритът удря тежко бъбреците и, ако не се лекува, може да е смъртоносен. Причината е отравяне на кръвта в резултат на намаленото количество на отделена урина или въобще спирането на отделянето й.

 

Токсините не могат да се изхвърлят,

 

остават в организма и започат постепенно, но сигурно да се натрупват в кръвта. Засегнатият от заболяването развива силни отоци - в началото около очите, по краката и в областта на кръста, а после и по цялото тяло. Започва да се събира течност в перитонеалната кухина (асцит), или в плевралното пространство (хидроторакс) и в сърдечната торбичка (хидроперикард). Следва затруднено дишане в резултат на получилия се белодробен оток. Оток се образува и в мозъка. Следва упорито главоболие, повръщане, загуба на съзнанието, гърчове.

 

Артериалното налягане се покачва,

 

като стойностите му могат да достигнат 220/140 мм живачен стълб. Това може да предизвика остра сърдечна недостатъчност. Малката Теди е изпитала всичко това. Ужасът от опасността да изгубят всеки миг рожбата си са изпитали и нейните родители – Тотка и Коста. Изпитали са и ужаса от третирането на детето с имуноподтискащи и кортикостероидни лекарства, каквито им изписали от болницата в Плевен. От тях обаче то започнало да се напомпва и увеличава обема си като надуваема кукла.

 

Момиченцето се закръглило осезаемо.

 

За кратко време се наложило да му се купят дрешки два размера по-големи. В училище децата започнали да сочат Теди с пръст и да я питат: „Ти защо си станала толкова дебела?" Не минавало ден малката да не се прибере от школото разплащана и подтисната. И на свой ред да попита вкъщи: „Защо съм такава?" Тотка и Коста не можели да обяснят на 6-7-годишното тогава дете, че кортикостероидните препарати го обезобразяват, че в резултат на тях губи белтък, но въпреки това трябва да ги приема, за да остане живо. Родителската Голгота за тях изглеждала сякаш вечна. Скоро състоянието на Теди се влошава още повече. Оказва се, че от шепите медикаменти, които приемала, е получила химическо отравяне. Наложило се да я приемат 


спешно в Педиатричната болница в София.

 

Там я стабилизирали. Лекари от нефрологичното отделение съобщили на родителите й, че има нов тип препарат, който е напълно подходящ за Теди. Семейството обаче не можело да отделя по 300 лева месечно за него. Бащата е общ работник в завода в Златна Панега, майката е образователен медиатор в селското училище. Имат още две деца, на 14 и 16 години. Пак медиците ги насочват и към спасението „Българската Коледа". През 2019 г. семейството кандидатствало за помощ, момиченцето било  одобрено, а животоспасяващото лекарство финансирано. Само за година, откакто Теодора приема медикамента от отоците няма и помен. Детето вече не вдига високо кръвно, както често се случвало преди. Отслабнало е, жизнено е и готово да палува като всички свои връстници, дори да излиза на разходка с батковците си Виден и Никола. Впрочем, двамата са вече тийнейджъри и имат много по-сериозни занимания от тези да бавят сестра си, затова й в повечето случаи се крият от нея, когато тръгват нанякъде. Това е и голямото огорчение на Теди. „Те не ме искат, имат си срещи с приятели и приятелки, но аз пак ги обичам. Знам, че и те ме обичат. Но, като порастна, ще излизаме заедно тримата", утешава се детето.

 

Момиченцето е украсило елхата отдавна,

 

още в началото на месеца. И оттогава чака Дядо Коледа, но не за подарък, а за да му прошепне мечтата си, която иска да осъществи като порастне. „Ще го помоля да ми помогне да стана лекарка и да измисля хапче, което може да лекува всички болести", споделя желанието си детето.

Теодора Колева е категорична, че ще следва медицина, когато стане голяма, това е единственото, което иска. И се подготвя отсега. Сутрин и вечер преслушва и измерва температурата на седемте кукли Барби. На болните дава хапче или бие инжекция и следи за здравето им така, както прави всеки отговорен лекар.

 

Kaк да подкрепим каузата

 

Всеки желаещ може да дари 1 лев на "Българската Коледа" чрез изпращане на SMS на кратък номер 1117 за А1, Vivacom и Telenor или чрез обаждане на номер 09001117 за фиксирани абонати на Vivacom и А1.

Освен това могат да се правят банкови преводи на следната сметка:

Получател: БНТ, за „Българската Коледа"

IBAN: BG13UBBS80023300186210

BIC код: UBBSBGSF

Банка: Обединена българска банка.

 

330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

330 заявления за подкрепа от Българската Коледа

Толкова са подадени към момента по настоящото издание на кампанията, съобщиха от президентството
3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

3.15 млн. са събрани за Българската Коледа

Днес президентът Румен Радев се срещна с партньорите на благотворителната инициатива
Честита Нова Година!

Честита Нова Година!

Нека 2024 г. бъде пълна със здраве, щастие, нови вдъхновения, сбъднати мечти и успехи!
2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

2.55 млн. лв. за Българската Коледа досега

Кампанията продължава целогодишно, тя е в подкрепа на детската хирургия, напомнят от президентството
Обърнете се към книгите

Обърнете се към книгите

Измина една година с предизвикателства и в личен, и в обществен план. Каква диагноза може да й бъде поставена, как да бъде описана с една дума, какво не ни достига, научихме ли уроците си от нея и с какъв багаж да влезем в 2024-та, попитахме Тео Буковски.
 Една необичайна мечта

Една необичайна мечта

„Българската Коледа" помогна за рехабилитацията на 14-годишния ни син, казва бащата на Шабан Семов
Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Нужен е скрининг за сърдечни малформации на деца

Чрез „Българската Коледа" имаме едни от най-добрите и модерни апарати, които са от изключително значение за работата ни, казва д-р Димитър Печилков
Непознатият вкус на сладоледа

Непознатият вкус на сладоледа

11-годишната Михаела Везиева страда от рядко заболяване, което по необходимост я прави веганка, „Българската Коледа" й помага тя да порасне
Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Да отворим сърцата си за чудото – за това, че Бог се роди, нека то отново ни вдъхне вяра, надежда и любов!
Носете винаги Младенеца в сърцата си

Носете винаги Младенеца в сърцата си

Рождество Христово не се измерва с богати трапези, то е увенчаване на очакванията и сбъдване на надеждите, казва архимандрит Никанор
1 2 3 4 5 ... 9 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ