Интервю

Пандемията събуди добротата

26-12-2020 07:00
Насилването на детето с храна отключва гастроезофагиален рефлукс, казва д-р Иван ЯнковПандемията събуди добротата
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
В началото на декември беше даден старт на тазгодишното издание на кампания на "Българската Коледа". Първото беше през 2003 година. Целта е да се насочи вниманието към деца със здравословни проблеми, за чието лечение и рехабилитация се изискват много средства, както и за лечебни заведения, които се грижат за такива малки пациенти.Сред тях са и децата с гастроентерологични проблеми. С какво кампанията им е помогнала, за какви симптоми трябва да наблюдават родителите и в какво се състои здравословното им хранене, попитахме д-р Иван Янков. Той е гастроентеролог към Детска клиника в Университетска болница „Свети Георги" в Пловдив.
- Д-р Янков, през 2019 г. Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ „Св. Георги" – Пловдив получи оборудване по линия на „Българската Коледа". Какво беше то?

- „Българската Коледа" прави много за детското здраве. По линия на кампанията получихме един неонатален и един педиатричен ендоскоп към ендоскопска система за видео гастроскопия, която имахме. Така успяваме да покрием пълният диапазон на диагностика и ендоскопски манипулации при децата от новорожденческата възраст до тийнейджърството.

- Какво очаквате от тазгодишната кампания «Българската Коледа», която неизбежно преминава под знака на пандемията?

- Клиниката по детска гастроентерология в УМБАЛ «Св. Георги» в Пловдив, както и много други лечебни заведения в страната, се нуждае от повече медицински персонал, но това вече не е по възможностите на «Българската Коледа». Много се надявам догодина да дойдат нови колеги. И, ако някак си, все още могат да се намерят лекари, медицинските сестри са дефицит. Проблемът е в обучението на специалистите по здравни грижи в медицинските колежи. Преди години там отпадна профилирането по специалности. Премахнат беше профилът детска медицинска сестра. Като цяло, те работят, предимно с възрастни пациенти. На тях им липсва опитът и начинът на общуване с децата – неща, които са огромен стрес за тях, когато постъпят на работа при нас, в Клиниката по детска гастроентерология. Затова и повечето специалисти по здравни грижи отказват да работят с деца. Това може да бъде поправено, ако бъде върнат профилът детски медицински сестри. Наблюденията ми показват, че никакъв, дори финансов стимул, не може да ги мотивира да работят в педиатриите. Причината е, че работни места за тях има навсякъде и те предпочитат да имат работа с пациенти големи хора, с които се чувстват по-уверени. Надявам се от 2021 г. Клиниката по детска гастроентерология да бъде в новата си сграда и ще имаме възможност да работим в по-добри битови условия. Следващата година ще получим нов инпедантен РН метър. Предстои да бъде закупен софтуерният пакет за контрастна ехография и еластография на черния дроб. Много се надявам да имаме и назначен на пълен щат детски анестезиолог. Моите очаквания от 2021 г. са все простички неща, свързани със здравето на децата. Но, ние лекарите, които работим с малките, изглежда така сме устроени, да поставяме тях на първо място.

- Пандемията ли беше най-трудното нещо през тази година?

- Пандемията създаде наистина трудности, но беше създадена и голяма паника, особено в началото, с всекидневните оповестявания на плашещи новини и прогнози. Проблем беше, когато някой колега се разболееше, защото лекарите, като цяло, са малко. Тя обаче ни даде и доста уроци, научи хората на повече съчувствие, събуди добротата. Факт беше подкрепата на хиляди хора към лекарите особено по време на извънредното положение. Това, всъщност, е и равносметката за мен от изтичащата година, а именно – трудното показа, че в обществото ни все още е запазена човещината. Колкото до клиниката, 2020-та беше по-добра от 2019 година. Бяха въведени няколко нови методики на лечение. За съжаление, пациентите са повече, но пък добре свършената работа носи удовлетворение.

- Увеличиха ли е случаите на нелекувани навреме заболявания след първата върна на пандемията и сега, по време на втората?

- Въпреки КОВИД-19, останалите заболявания не са изчезнали. Много от тях са не по-леки от коронавирусната инфекция. Родителите на деца-пациенти с нехроникирали заболявания отлагаха плановите, дори спешните консултации заради страх от заразяване. Търсеха помощ по телефона, но това не беше достатъчно. Предприемаха самолечение, което не само, че не е ефикасно, но може да бъде и опасно. Впоследствие имахме доста случаи с усложнения, заради които се налагаше продължителна болнична терапия.

- Често пъти, за да избегнат някакво задължение, децата казват, че ги боли коремчето. Как родителите могат да различат малкия симулант от наистина страдащия малчуган?

- Има два вида коремни болки – при заболяване и т. нар. функционална коремна болка, която хората наричат нервен стомах. Във всички случаи, когато не става дума за симулация, а при децата тя е рядкост, обикновено имаме функционална коремна болка. Тя представлява 60-80 % от тези болки при тези над 4-годишна възраст. При нея заболяване няма. Алармиращите симптоми, които могат да ориентират родителите са повръщане на жлъчна течност, наличие на кръв в нея, както и в изхожданията, висока температура, отслабване, наличие на обрив, съпровождащ коремната болка, главоболие и издуване на коремчето, многократни изхождания или неефективни позиви за изхождане. Във всеки един от тези случаи децата трябва да бъдат консултирани с лекар. Ако обаче болката не събужда детето през нощта и не е съпроводена с някои от споменатите симптоми, както и скоро, след като каже, че го боли коремчето, започва да си играе, е малко вероятно то да страда наистина.

- Много деца между 2 и 6 – годишна възраст се хранят символично, наричат ги злояди. Гастроентерологичен ли е проблемът?

- Никое дете на тази възраст не яде толкова, колкото очаква неговата баба. Всеки родител иска то да изяде толкова количество храна, колкото той е преценил, че е необходимо. Съвсем друго нещо са нуждите на малчугана и неговото чувство за глад. Съществува следната физиологична особеност: растежът на детето между 2-3 и 6 години е максимално забавен. Това е възрастта на едно относително спокойствие, когато децата растат малко. В този период те се засищат много бързо и с малко. Това особено важи за тези, които приемат сладки неща, както и т. нар. боклучави храни. На тях това количесто им стига. Ако детето отказва храната, но расте бодро и весело, и наддава на килограми, трябва само да се прецени дали това, което му се дава е полезното за неговия организъм. Ако обаче децата от 2 до 6 годии отслабват на килограми и са „злояди", те трябва да бъдат консултирани с гастроентеролог. В тази възраст те трябва да приемат храни от всички групи, необходими за техния растеж и развитие. Като правило, те не бива да бъдат насилвани да ядат на всяка цена. В противен случай често се стига до реакция на отвращение, съпротива от тяхна страна. Някои от тях дори повръщат, за да предотвратят това насилие. До това не бива да се стига. Колкото до правилното хранене, то се състои предимно в домашно приготвена храна и награждаване с лакомства, ако бъде изядена. Трябва да се позволяват и някои глезотии по време на разходка, за да не чувства малчуганът изолиран от неговите връстници, които по една или друга причина получават по-големи количества лакомства. Подходът обаче трябва да бъде балансиран.

- Гастроезофагиалната рефлуксна болест при възрастните може да създаде трайни здравословни проблеми. Важи ли това и за децата или тя отшумява с възрастта?

- Има два вида гастроезофагиален рефлукс. Бебето до 6-8 месеца проявява т. нар. физиологичен гастроезофагиален рефлукс. Това е периодът, в който стомахът и хранопроводът променят не само своето положение, но и формата си в трите плоскости на човешкото тяло. На моменти се стига до пасивното връщане на храна в хранопровода, но то е естествено за възрастта. Това се предотвратява, като се промени положението на тялото на кърмачето. Във всяка друга възраст гастроезофагиален рефлукс налага консултацията с лекар, тъй като е възможно наличието на едно или друго заболяване.

- Кои грешки в хранителния режим на детето и в коя възраст могат да станат основната причина за гастроентерологични заболявания?

- Най-честата грешка, която може да предизвика проблеми в храносмилателната система в кърмаческата възраст е прехранването. Това се случва, когато майките в желанието си детето да е сито му предоставят кърма много често. Следва декомпенсиране на стомахчето, ако то не се е изпразнило от предишните порции майчино мляко. Резултатът е рефлукс, повръщане, детето не наддава на килограми. Проблем може да създаде и храненето с еднообразна храна. Голяма част от децата във възрастта от 2 до 6 години предпочитат сладката или суха храна. Ако в менюто преобладават сандвичите, пиците и други вкусни неща, но без супи, може да се стигне до запек. Не се препоръчва и голямото количество плодове, тъй като това може да доведе диария. Пикантните блюда също могат да доведат до повръщане или разстройство.

- Какъв, най-общо трябва да бъде хранителният режим на детето, за да бъде здрав стомашно-чревният му тракт?

- Препоръките на Европейското и Северноамериканското дружества по гастроентерология, патология и хранене са еднозначни. Те се изразяват в това децата да се хранят с това, с което да се хранили техните родители, баби и дядовци. Хората във всяка нация са свикнали от столетия да консумират храна от определен тип, с определен състав и приготвена по определен начин. Организмът, неизбежно, е привикнал към нея. Затова и не е възможно европейско дете да бъде на тайландска кухня или африканче да консумира това, което дават на връсничето му ескимосче. Най-важното е менюто да е съобразено с националното, като в него присъстват всички храни и съставки, необходими за правилното израстване съобразно възрастта.

Kaк да подкрепим каузата

 

Всеки желаещ може да дари 1 лев на "Българската Коледа" чрез изпращане на SMS на кратък номер 1117 за А1, Vivacom и Telenor или чрез обаждане на номер 09001117 за фиксирани абонати на Vivacom и А1.

Освен това могат да се правят банкови преводи на следната сметка:

Получател: БНТ, за „Българската Коледа"

IBAN: BG13UBBS80023300186210

BIC код: UBBSBGSF

Банка: Обединена българска банка.


Българската Коледа в подкрепа на детската хирургия

Българската Коледа в подкрепа на детската хирургия

Президентът Румен Радев даде старт на новото 21-во поред издание, то е под наслов „Дари надежда на дете в беда"
Българската Коледа събра 3.5 млн. лв.

Българската Коледа събра 3.5 млн. лв.

В новия НРД трябва да се заложи ръст на недофинансираните педиатрични клинични пътеки, каза здравният министър д-р Асен Меджидиев
Честита Нова Година!

Честита Нова Година!

С леко сърце да я приветстваме, да приемем всички хубави изненади, които ни е подготвила и нека да сбъдне мечтите ни
София ограничи фойерверките за Нова година

София ограничи фойерверките за Нова година

Те ще могат да се ползват 8 часа в празничната нощ, защото безконтролната употреба е вредна за здравето

Да оцелееш напук на болестта

Да оцелееш напук на болестта

8-годишната Ванеса Борисова страда от три тежки заболявания, „Българската Коледа" е шансът й да радва още родителите си
Над 2.7 млн. събра Българската Коледа

Над 2.7 млн. събра Българската Коледа

Двадесетото издание на благотворителната инициатива под патронажа на президента на България продължава

Мечтата да прегърнеш мама

Мечтата да прегърнеш мама

Петгодишният Симеон Мирославов е засегнат от аутизъм, „Българската Коледа" му помага да придобие умения
Държавата да поеме генетичните изследвания

Държавата да поеме генетичните изследвания

Не всички родители могат да си ги позволят, а някои струват хиляди, казва доц. Чайка Петрова, част от "Българската Коледа"
Честито Рождество Христово!

Честито Рождество Христово!

Нека то донесе светлина в душите и дните ни, бъдете здрави, весели и щастливи!
Да отворим душите си за любовта

Да отворим душите си за любовта

Коледа идва и отново се суетим около подаръците, трапезите и елхата. Какво обаче е духовното измерение на Рождество Христово, попитахме Тивериополския епископ Тихон.
1 2 3 4 5 ... 8 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да има нов здравен министър?

Декември 2023 Предишен Следващ