Искам думата

Следим с безпокойство ескалацията на напрежение

06-03-2020 18:13
Подкрепяме исканията на нашите колеги, но не приемаме начина им на действиеСледим с безпокойство ескалацията на напрежение
Clinica.bg

press@clinica.bg
Пет медицински сестри останаха цяла нощ в парламента, като сутринта дори излязоха на прозореца на сградата. Те се появиха вчера на заседание на здравната комисия с идеята да разговарят с министър Кирил Ананиев, но след като се разбра, че той е на среша с колегите си в Брюксел, решиха да "окупират" залата. По този повод Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи излезе с позиция, която публикуваме без редакторска намеса.
Специалистите по здравни грижи от цялата страна следят с безпокойство и загриженост ескалацията на напрежение в сградата на Парламента. От името на УС на БАПЗГ заявяваме, че това е естественият резултат от неглижирането на проблемите на съсловието от 20 години насам.

 

От началото на безкрайния ни преход до момента специалистите по здравни грижи намаляха драстично, дотолкова, че дори работейки на две и три места не могат да „задоволят" нуждите от кадри в системата. Здравето се превръща в скъпа стока, а в системата парите за адекватни заплати не достигат до нас. Професиите са ниско платени и на дъното на обществения престиж.

 

В резултат от голямото натоварване

 

много хора от съсловието ни прегоряха, а хората очакват от нас да бъдем пълноценни в грижата си за тях. Никой от изпълнителната власт не се ангажира с дългосрочни планове. Политическите сили не стигнаха до съгласие за развитие на една от ключовите системи за националната сигурност на България, а инвестициите в здравните грижи спасяват живот. От създаването си БАПЗГ е написала томове доклади, отворени писма, обръщения, становища, предложения, подписки, водила е преговори, организирала е протести, разговори, дискусии, кръгли маси, и т. н. с искания, обобщени в няколко точки:

1. Регламентиране на професиите на медицинските сестри, акушерките, фелдшерите/лекарските асистенти, рехабилитаторите, медицинските и рентгеновите лаборанти - създаване на ясни професионални рамки, правила за работа и контрол за прилагането им.

2. Предвидимо и планирано бъдеще – рамка за развитие на всяка от нашите професии (автономни дейности, самостоятелни практики, договори с финансиращи институции, застрахователи, общини), подкрепена с политическо съгласие.

3. Достойно заплащане на труда според квалификацията и по ясни правила.

 

Същите искания, формулирани като

 

синдикални, поставя и новият синдикат на медицинските специалисти с председател Мая Илиева:

1. Професиите на медицинските специалисти да станат защитени от държавата.

2. Гарантирана стартова заплата за професиите ни, равна на две минимални работни заплати за страната.Да се спре търговията със здраве.

3. По-високо заплащане на нощния труд, промяна на категорията труд и други конкретни синдикални искания.

УС на БАПЗГ отново заявява подкрепата си за справедливите искания на нашите колеги, но не приема начина, по който те се опитват да ги постигнат. Ще направим всичко възможно да продължим разговорите си с тях, да търсим възможности за решаване на съсловните проблеми. Очакваме парламентарно представените партии да демонстрират политическа воля, за да не се създават условия за подобна ескалация на напрежението, особено в годината, обявена от Световната здравна организация за Международна година на медицинската сестра и акушерката.

Милка Василева,

Председател на УС на БАПЗГ


Ние ценим високо вашия труд

Ние ценим високо вашия труд

Благодарим ви за отдадеността и усилията, които влагате всеки ден, казва председателят на БЛС д-р Иван Маджаров
Да се вменява несъществуваща вина не помага

Да се вменява несъществуваща вина не помага

Коментарите на министър Меджидиев, че повишените заплати са PR на кабинета Петков буди недоумение, казва доц. Васил Пандов
Да не „възкресяваме

Да не „възкресяваме" излишни хартиени документи

Личните лекари вписват ваксината срещу КОВИД-19 в електронната система, не са длъжни да ги нанасят в дневник, казват от НСОПЛБ
БЛС пак срещу удължаването на протоколите

БЛС пак срещу удължаването на протоколите

Ако не преглеждаме пациентите, състоянието им се влошава, мотивират се от съсловната организация

Честит празник, колеги!

Честит празник, колеги!

Мирни и светли дни пожела ръководството на БЗС в деня на лекарите по дентална медицина
Защо за нашите пациенти няма ваксини?

Защо за нашите пациенти няма ваксини?

Дози се дават за имунизации от екипи на Спешна помощ, а за личните лекари няма, казва д-р Румен Алексов от Кюстендил
Спирането на плановите дейности в болниците е вредно

Спирането на плановите дейности в болниците е вредно

КОВИД не е нито най-разпространеното, нито най-смъртоносното заболяване, смятат от Националното сдружение на частните болници
Джипитата ще имунизират всеки желаещ, ако има ваксини

Джипитата ще имунизират всеки желаещ, ако има ваксини

За нас е неприемливо в условията на общ дефицит към момента да се премълчава възможността личните лекари да ваксинират всеки, заявил желание, казва председателят на НСОПЛБ доц. Любомир Киров
Има универсален подход за подкрепа на фирмите

Има универсален подход за подкрепа на фирмите

Какво става с новия компенсационен механизъм, договорен в НСТС, питат синдикати и работодатели
Настояваме за бързо и справедливо наказание

Настояваме за бързо и справедливо наказание

Пациентите и техните близки да проявяват уважение и респект към медицинските специалисти, призоваха от БАПЗГ
1 2 3 4 5 ... 27 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво свърши служебния кабинет в здравеопазването?

Юли 2024 Предишен Следващ