Политика

69 застанаха зад вота срещу Москов

12-02-2016 09:38
Пеевски не се е подписал, бил в командировка
Снимка: Нюз.бг
69 застанаха зад вота срещу Москов


69 депутати от опозицията са поставили подписите си под вота на недоверие срещу здравната политка на кабинета. Сред тях основно са членове на парламентарните групи на БСП и ДПС. Делян Пеевски обаче не се е разписал под вота, тъй като бил в командировка. За сметка на това под него са сложили имената си независимите депутати Велизар Енчев и Георги Кадиев.

Документите за вота изненадващо бяха внесени в четвъртък следобяд, въпреки изявлението на председателя на левицата Михаил Миков, че това ще стане идната седмица. Какво наложи избързването не е ясно, а вносителите уклончиво отговарят, че „така са решили".

Мотивите на вота са за погрешната правителствена политика, която ограничава достъпа до здравни услуги за гражданите. „Недоволството ни не е лично към министър Петър Москов, а към цялото правителство, защото те гласуват предложенията му", коментира д-р Емил Райнов, депутат от БСП и зам.-председател на здравната комисия в НС. Д-р Хасан Адемов допълни, че политиката в здравеопазването от година и половина е хаотична и несистематизирана, а това затруднява достъпа до лечение. „Има две бариери, срещу които протестираме. Една е структурна - Националната здравна карта. Другата е функционална – това е Постановление 57 на МС, което ограничава финансирането на лечебните заведения. Лекарствената политика също се нуждае от коректив", заяви д-р Адемов.

Разговорите по вече внесеният първи вот на недоверие към втория кабинет на Бойко Борисов вероятно ще са идната сряда, тъй като трябва да се насрочат от парламентарното ръководство не по-късно от 7 дни след датата на внасянето и не по-рано от три дни. След приключване на обсъжданията в пленарна зала, депутатите ще имат още 24 часа за размисъл, преди да гласуват.

Вероятността вотът да мине обаче е нулева. За да бъде успешен, за него трябва да гласуват 121 народни представители. Повечето партийни групи – ГЕРБ, РБ, ПФ, АБВ, са категорично против и в защита на Петър Москов.


Здравният вот не мина

Здравният вот не мина

Първият вот на недоверие към втория кабинет на Бойко Борисов не мина. 130 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ застанаха зад здравната политика на кабинета. 80 народни представители от опозицията гласуваха срещу реформите на правителството в този сектор. Сред тях бяха 69-те избраници от БСП и ДПС, които внесоха вота на недоверие заедно с двамата независими Георги Кадиев и Велизар Енчев. Днес в пленарна зала зад тях застанаха още 11 техни колеги от Атака и БДЦ.
ДСБ застана зад Москов на вота

ДСБ застана зад Москов на вота

Съпартийците на здравния министър Петър Москов застават зад кабинета за вота на недоверие, въпреки че са опозиция. "Не търсете подкрепа от ДСБ, обърнете се за това към ГЕРБ, заедно с които успяхте да отстраните правосъдния министър Христо Иванов. За Москов пак към тях се обърнете", заяви Радан Кънев на опозицята по време на днешните дебати. Вотът беше внесен с подписите на 69-ма народни представители от БСП, ДПС и независимите Георги Кадиев и Велизар Енчев миналата седмица.
Пръстовият отпечатък разтревожи ГЕРБ

Пръстовият отпечатък разтревожи ГЕРБ

Пръстовият отпечатък се оказа най-спорният момент от реформите на здравния министър Петър Москов за ГЕРБ. Това стана ясно след срещата му с най-голямата парламентарна група във вторник вечерта. Очакавано след нея депутатите на Бойко Борисов заявиха пълната си подкрепа за кабинета на вота на недоверие в сряда за здравната политика на правителството.
Вотът - за орязания достъп до лечение

Вотът - за орязания достъп до лечение

Вот на недоверие към правителстваната политика в областта на здравеопазването ще бъде внесен от БСП идната седмица. Това потвърди тази сутрин председателят на партията Михаил Миков. Въпреки това в края на деня левицата внесе вота в парламента. Миков поясни лаконично, че мотивите за протеста им все още не са готови напълно. Част от тях обаче ще са орязания достъп до лечение, казаха червени депутати. Предварителните сондажи сред партиите обаче показват, че политиката на Петър Москов намира подкрепа в управляващото мнозинство, а потенциалните партньори на левицата за вота – ДПС и БДЦ, засега мълчат. Напрактика вотът е с предизвестен край.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ