Дебат

ДСБ застана зад Москов на вота

17-02-2016 13:22
Над 4 часа депутатите обсъждаха здравната политика, гласуват го в петъкДСБ застана зад Москов на вота


Съпартийците на здравния министър Петър Москов застават зад кабинета за вота на недоверие, въпреки че са опозиция. "Не търсете подкрепа от ДСБ, обърнете се за това към ГЕРБ, заедно с които успяхте да отстраните правосъдния министър Христо Иванов. За Москов пак към тях се обърнете", заяви Радан Кънев на опозицята по време на днешните дебати. Вотът беше внесен с подписите на 69-ма народни представители от БСП, ДПС и независимите Георги Кадиев и Велизар Енчев миналата седмица.

Обсъжданията на здравната политика на правителството започна днес точно в 9 часа в пленарната зала на Народното събрание. Изходът от гласуването обаче е почти предначертан – опозицията няма достатъчно подкрепа в лицето на 121 депутата, за да прокара вота. Може би заради това и дебатите в зала не бяха особено разгорещени, здравният министър Петър Москов беше спокоен, а премиерът реши да присъства на погребението на легендарния футболист Трифон Иванов.

Скандал

Москов: Нерви, озъбени физиономии, плюнка

 

„Нерви, озъбени физиономии, плюнка". Това беше диагнозата, която министър Петър Москов постави на опозицията по време на дебатите около вота. Повод за нея стана ядът на Таско Ерменков от БСП, който скочи на трибуната, нарече Москов "уличник" и се изплю встрани. Социалистът реагира толкова бурно заради речта на Петър Москов, в която той на руски призова опозицията "да пие по малко".

„Независимо от изхода на гласуването, с този акт ние бием камбаната, алармираме за проблемите на хората, които имат все по-ограничен достъп до лечение. А в края на краищата, всички сме потенциални пациенти", коментира д-р Емил Райнов от БСП, който е и зам.-председател на комисията по здравеопазването. Въпреки желанието на социалистите, дебатът да се излъчва директно от БНТ и БНР, искането не беше прието.

„Вотът не се иска само за смяна на здравния министър, а на цялото правителство, което утвърждава водената здравна политика", допълни Райнов.

„Вотът на недоверие е форма на диалог между управляващи и опозиция, но надеждата е да има корекция на здравния сектор, защото политиката, която се води, е изключително неправилна, несистематизирана, с командно административен подход, а българските граждани са лишени от достъп до здравеопазване", подкрепи го и Хасан Адемов от ДПС.

Колегата им от БСП Желю Бойчев допълни, че политиката на кабинета, и в частност на здравното министерство, е хаотична и не работи в полза на пациентите.

„В платформите на четирите управляващи, различни идеологически партии, в частта за здравеопазване, текстовете сочеха труден и невъзможен консенсус. Това е така, защото ефективни реформи по презумпция са възможни при ценностни сходства, се сочи в мотивите за вота", припомни той.

На нападките на опозицията отговориха съпартийците на Москов. "Мотивите ви нищо не струват и с тях няма да трогнете никой. Това, което се прави днес е театър, който е скучен и номерът няма да мине ", контрира Радан Кънев, въпреки че вече не е част от управляващата коалиция.

Думите му разгневиха лидерът на БСП Михаил Миков, който го репликира тутакси: "Уважаеми г-н Кънев, явно си сънувал, че някой ти иска подкрепата. Не сме ви я искали. Каквото и да говорите, хората няма да ви припознаят за опозиция, защото подкрепяте правителството на Борисов".

Изявлението ядоса и Семир Абу Мелих от ГЕРБ, който призова ДСБ да защитят своя министър. "Вие излязохте в опозиция и оставихте своя министър сирак, който ние тук се нагърбихме да защитаваме", заяви той. И допълни, че политиката на здравеопазването не е на ГЕРБ, те само я защитавали.

Тунчер Кърджалиев от ДПС също призова ДСБ да благодарят и да се признателни на ГЕРБ, тъй като Москов получил подкрепа само заради благоволението на премиера към него.

Като "пълни глупости" определи мотивите за вота Димитър Байрактаров от ПФ. Той поясни, че от опозицията размахвала стари данни и заблуждавала хората с доклад на Световната банка от отминали години.

Самият Петър Москов бе кратък и лаконичен: "Не очаквам този вот да успее". Той поясни, че дори не става въпрос за неговата оставка, а за това, че аргументите на неговите опоненти са слаби и не хващат вяра, тъй като идват от хора, които са работили десетилетия наред за съсипията на здравеопазването. В кулоарите пък допълни, че "и в политически смисъл не е сирак, и неговата майка си е жива и здрава".

Гласуването на вота на недоверие трябва да се проведе най-рано 24 часа след приключване на обсъждането на мотивите. Това ще стане в петък. За да бъде успешен този вот, за него трябва да гласуват 121 депутати. Засега обаче, опозицията има най-много 96 народни представители.


Здравният вот не мина

Здравният вот не мина

Първият вот на недоверие към втория кабинет на Бойко Борисов не мина. 130 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ застанаха зад здравната политика на кабинета. 80 народни представители от опозицията гласуваха срещу реформите на правителството в този сектор. Сред тях бяха 69-те избраници от БСП и ДПС, които внесоха вота на недоверие заедно с двамата независими Георги Кадиев и Велизар Енчев. Днес в пленарна зала зад тях застанаха още 11 техни колеги от Атака и БДЦ.
Пръстовият отпечатък разтревожи ГЕРБ

Пръстовият отпечатък разтревожи ГЕРБ

Пръстовият отпечатък се оказа най-спорният момент от реформите на здравния министър Петър Москов за ГЕРБ. Това стана ясно след срещата му с най-голямата парламентарна група във вторник вечерта. Очакавано след нея депутатите на Бойко Борисов заявиха пълната си подкрепа за кабинета на вота на недоверие в сряда за здравната политика на правителството.
69 застанаха зад вота срещу Москов

69 застанаха зад вота срещу Москов

69 депутати от опозицията са поставили подписите си под вота на недоверие срещу здравната политка на кабинета. Сред тях основно са членове на парламентарните групи на БСП и ДПС. Делян Пеевски обаче не се е разписал под вота, тъй като бил в командировка. За сметка на това под него са сложили имената си независимите депутати Велизар Енчев и Георги Кадиев.
Вотът - за орязания достъп до лечение

Вотът - за орязания достъп до лечение

Вот на недоверие към правителстваната политика в областта на здравеопазването ще бъде внесен от БСП идната седмица. Това потвърди тази сутрин председателят на партията Михаил Миков. Въпреки това в края на деня левицата внесе вота в парламента. Миков поясни лаконично, че мотивите за протеста им все още не са готови напълно. Част от тях обаче ще са орязания достъп до лечение, казаха червени депутати. Предварителните сондажи сред партиите обаче показват, че политиката на Петър Москов намира подкрепа в управляващото мнозинство, а потенциалните партньори на левицата за вота – ДПС и БДЦ, засега мълчат. Напрактика вотът е с предизвестен край.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ