Политика

Здравният вот не мина

19-02-2016 10:33
130 депутати подкрепиха кабинета на Борисов
Снимка: БГНЕС
Здравният вот не мина


Първият вот на недоверие към втория кабинет на Бойко Борисов не мина. 130 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ застанаха зад здравната политика на кабинета. 80 народни представители от опозицията гласуваха срещу реформите на правителството в този сектор. Сред тях бяха 69-те народни избраници от БСП и ДПС, които внесоха вота на недоверие заедно с двамата независими Георги Кадиев и Велизар Енчев. Днес в пленарна зала зад тях застанаха още 11 техни колеги от Атака и БДЦ.

"След този вот, отговорността за "експеримента Петър Москов" е изцяло върху управляващите от ГЕРБ", обобщи резултатите червеният депутат Емил Райнов. 
Обсъждането на мотивите за вота се проведе преди ден. Пет часа депутатите бистриха здравната политика. Дебатите завършиха със скандал, грозни обиди и нападки между министър Петър Москов и депутатът от БСП Таско Ерменков.

„По-лесно е да си против, отколкото да си прав", заяви днес Москов. По негово мнение, каквото и да казват от опозицията, реформите, предприети от МЗ трябва да продължат. "Аз декларирах, че една от целите ще е надграждане на здравноосигурителната система", допълни той. 
Не е ясно обаче дали намеренията за реформи на министъра ще се сбъднат въпреки неуспешния вот. Причината е, че се чака решение на съда за валидността на методиката за здравната карта. Ако то е отрицателно, тя ще бъде невалидна. С липсата на карта временно ще отпадне и възможността за селективно договаряне на касата. В основата на реформата обаче са точно тези две стъпки. Дори това да не се случи, министърът сам няколко пъти каза, че нито една болница или легло няма да се съкрати. И в двата случая има реален шанс и тази година нищо да не се промени. Единственото сигурно за момента е бетонирането на лимитите за болниците, по които касата ще им плаща.


ДСБ застана зад Москов на вота

ДСБ застана зад Москов на вота

Съпартийците на здравния министър Петър Москов застават зад кабинета за вота на недоверие, въпреки че са опозиция. "Не търсете подкрепа от ДСБ, обърнете се за това към ГЕРБ, заедно с които успяхте да отстраните правосъдния министър Христо Иванов. За Москов пак към тях се обърнете", заяви Радан Кънев на опозицята по време на днешните дебати. Вотът беше внесен с подписите на 69-ма народни представители от БСП, ДПС и независимите Георги Кадиев и Велизар Енчев миналата седмица.
Пръстовият отпечатък разтревожи ГЕРБ

Пръстовият отпечатък разтревожи ГЕРБ

Пръстовият отпечатък се оказа най-спорният момент от реформите на здравния министър Петър Москов за ГЕРБ. Това стана ясно след срещата му с най-голямата парламентарна група във вторник вечерта. Очакавано след нея депутатите на Бойко Борисов заявиха пълната си подкрепа за кабинета на вота на недоверие в сряда за здравната политика на правителството.
69 застанаха зад вота срещу Москов

69 застанаха зад вота срещу Москов

69 депутати от опозицията са поставили подписите си под вота на недоверие срещу здравната политка на кабинета. Сред тях основно са членове на парламентарните групи на БСП и ДПС. Делян Пеевски обаче не се е разписал под вота, тъй като бил в командировка. За сметка на това под него са сложили имената си независимите депутати Велизар Енчев и Георги Кадиев.
Вотът - за орязания достъп до лечение

Вотът - за орязания достъп до лечение

Вот на недоверие към правителстваната политика в областта на здравеопазването ще бъде внесен от БСП идната седмица. Това потвърди тази сутрин председателят на партията Михаил Миков. Въпреки това в края на деня левицата внесе вота в парламента. Миков поясни лаконично, че мотивите за протеста им все още не са готови напълно. Част от тях обаче ще са орязания достъп до лечение, казаха червени депутати. Предварителните сондажи сред партиите обаче показват, че политиката на Петър Москов намира подкрепа в управляващото мнозинство, а потенциалните партньори на левицата за вота – ДПС и БДЦ, засега мълчат. Напрактика вотът е с предизвестен край.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ