Политика

Пръстовият отпечатък разтревожи ГЕРБ

16-02-2016 21:47
Депутатите на Борисов ще подкрепят Москов за вота, той готви нови промени
Снимка: БГНЕС
Пръстовият отпечатък разтревожи ГЕРБ


Пръстовият отпечатък се оказа най-спорният момент от реформите на здравния министър Петър Москов за ГЕРБ. Това стана ясно след срещата му с най-голямата парламентарна група във вторник вечерта. Очакавано след нея депутатите на Бойко Борисов заявиха пълната си подкрепа за кабинета на вота на недоверие в сряда за здравната политика на правителството.

Вотът беше внесен от 69 народни представители от БСП, ДПС и двама независими - Георги Кадиев и Велизар Енчев. Шансовете да мине обаче са нулеви, тъй като трябват поне 121 депутатски гласа, а управляващото мнозиниство стои твърдо зад кабинета.„Правителството е стабилно и ние нямаме съмнения нито в премиера, нито в здравния министър», заяви Цветан Цветанов след заседанието на ПГ на ГЕРБ. Той допълни, че най-дискусионната тема в тяхната група е била за пръстовия идентификатор и дори е разделила гласовете на две. Въпреки това герберите са решили да застанат зад Москов.

«Но всеки вот трябва да се възприема като нещо здравословно. Както за правителството, така и заради препоръките, които ще бъдат дадени в предстоящият дебат", допълни още Цветанов пред медиите.

Зад Москов застават категорично и реформаторите. Д-р Димитър Шишков от Блока потвърди пред Clinica.bg, че с колегите му са заявили подкрепата си за министъра и неговия екип в предстоящия вот. Патриотите също ще дадат рамо на Москов. Реформите трябва да се направят, за да има подобрения в системата на здравеопазването, обясни Султанка Петрова. Тя допълни, че от ПФ са поискали уверения, че няма да има ограничен достъп до лечение за пациентите, нито закрити болници и редукция на леглата в тях. Министърът пък им я е дал.

Самият Москов бе категоричен, че не е притеснен преди вота. Освен Национална здравна карта, МЗ ще работи за създаването и на Национална аптечна карта, припомни той. Проектът със законовите промени се очаква да влезе съвсем скоро в Парламента. Според министъра с новата карта ще се каже къде има недостиг от аптеки и ще се даде възможност за създаването на мобилни пунктове.


Здравният вот не мина

Здравният вот не мина

Първият вот на недоверие към втория кабинет на Бойко Борисов не мина. 130 депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ застанаха зад здравната политика на кабинета. 80 народни представители от опозицията гласуваха срещу реформите на правителството в този сектор. Сред тях бяха 69-те избраници от БСП и ДПС, които внесоха вота на недоверие заедно с двамата независими Георги Кадиев и Велизар Енчев. Днес в пленарна зала зад тях застанаха още 11 техни колеги от Атака и БДЦ.
ДСБ застана зад Москов на вота

ДСБ застана зад Москов на вота

Съпартийците на здравния министър Петър Москов застават зад кабинета за вота на недоверие, въпреки че са опозиция. "Не търсете подкрепа от ДСБ, обърнете се за това към ГЕРБ, заедно с които успяхте да отстраните правосъдния министър Христо Иванов. За Москов пак към тях се обърнете", заяви Радан Кънев на опозицята по време на днешните дебати. Вотът беше внесен с подписите на 69-ма народни представители от БСП, ДПС и независимите Георги Кадиев и Велизар Енчев миналата седмица.
69 застанаха зад вота срещу Москов

69 застанаха зад вота срещу Москов

69 депутати от опозицията са поставили подписите си под вота на недоверие срещу здравната политка на кабинета. Сред тях основно са членове на парламентарните групи на БСП и ДПС. Делян Пеевски обаче не се е разписал под вота, тъй като бил в командировка. За сметка на това под него са сложили имената си независимите депутати Велизар Енчев и Георги Кадиев.
Вотът - за орязания достъп до лечение

Вотът - за орязания достъп до лечение

Вот на недоверие към правителстваната политика в областта на здравеопазването ще бъде внесен от БСП идната седмица. Това потвърди тази сутрин председателят на партията Михаил Миков. Въпреки това в края на деня левицата внесе вота в парламента. Миков поясни лаконично, че мотивите за протеста им все още не са готови напълно. Част от тях обаче ще са орязания достъп до лечение, казаха червени депутати. Предварителните сондажи сред партиите обаче показват, че политиката на Петър Москов намира подкрепа в управляващото мнозинство, а потенциалните партньори на левицата за вота – ДПС и БДЦ, засега мълчат. Напрактика вотът е с предизвестен край.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ