Имунология

1000 българи са в световния регистър на донорите

27-10-2016 09:41
Едва 25% е вероятността да се намери подходящ дарител на стволови клетки сред роднините, казва д-р Людмила Куин1000 българи са в световния регистър на донорите
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Тази седмица целият Европейски съюз почита един от най-хуманните актове в медицината – донорството. Начините, по които можем да дарим живот на болен човек са много. Един от тях е предоставянето на стволови клетки. Кога се налага това, на кои хора можем да помогнем с тях, попитахме д-р Людмила Милева Куин. Тя е част от екипа на Клиниката по имунология в „Александровска болница"
Стволовите клетки могат да помогнат на всички, които имат нужда от костно-мозъчна трансплантация. Тя се налага при хора с онкологични заболявания, казва д-р Людмила Милева Куин. За да се осъществи тази операция, е нужно да се намери и съответния дарител.

Търсенето на подходящ донор започва от роднините на болния човек, шансът да се намери такъв сред тях обаче е едва 25%. При 70% от пациентите се отива на следващо ниво и се търси дарител в Световната банка с донори, казва д-р Куин. Затова в цял свят съществуват регистри с хората, които са дали съгласие да помогнат в подобни случаи. Българския не прави изключение.

Нашият регистър за донори на стволови клетки се намира в „Александровска", но обслужва нуждите на цялата страна. Той функционира пълноценно от 2005 г. и е част от световния, в който има вписани над 28 милиона души, казва д-р Куин. Тази цифра непрекъснато се повишава, само за последните две години тя се е увеличила с 3 милиона имена. Идеята на световния регистър е в него да се търси най-подходящия донор за всеки нуждаещ се.

Много наши пациенти са оцелели благодарение на готовността на донорите от Германия да окажат съдействие, казва д-р Куин. Според нея работата между отделните държави е стикована много добре. Само за една седмица през септември в един от центровете ни в България се извършиха 2 трансплантации от неродствен донор от Германия, казва тя.

Регистрираните донори в българския регистър към момента са около 2550 души. От тях над 1000 са типизирани за специфични антигени, които са основните фактори, определящи степента на съвместимост между донор и пациент. Това означава, че над 1000 българи активно са включени листата на Световния регистър, обяснява д-р Куин. Тази цифра обаче може да се увеличи, ако повече хора проявят желание да се включат в регистъра ни. За тази цел те трябва да потърсят контакт с болницата.

Обикновено желание да даряват стволови клетки са членовете от семейството на пациенти. За да станат донори, те трябва да отидат в „Александровска" и да дадат кръвни проби. Това може да стане и чрез лаборатории, с които работи лечебното заведение в Бургас, Пловдив и Варна.

Дори човек да има желание, не винаги може да стане донор на стволови клетки. Основните противопоказания са различни заболявания. Хората с автоимунните заболявания, множествена склероза, ревматоиден артрит, тумори, СПИН, хепатит В не могат да станат донори. Желаещите с високо кръвно налягане, което трудно се контролира с медикаменти, както и други хронични заболявания на сърцето, вродени аномалии също не могат да бъдат донори на стволови клетки.

Затова преди един човек да бъде вписан в регистъра, той се разпитва подробно за здравословното му състояние. Ако е подходящ, неговото име влиза в световната система за донори в очакване на момента, когато може да помогне.

При появата на подходящ пациент, специалистите се свързват със съответния човек. За да дари стволови клетки, той минава през определена подготовка. Седмица или две преди донацията се извършва подробен вирусологичен панел, който включва тестове за ХИВ, хепатит, прави се щателен медицински преглед, за да се види, че този човек е здрав, обяснява д-р Куин. Това е важно, за да не навреди на реципиента.

Самата процедура по даване на стволови клетки е безболезнена, тя представлява вземане на кръв от вена. За да има в кръвта достатъчно количество стволови клетки обаче, преди това трябва да се направи мобилизация с растежен хормон. За целта са необходими 1-2 дни, през които донорът се стимулира с растежен хормон. Рискът за здравето в случая е минимален, казва д-р Куин. Един човек обаче може да бъде донор най-много веднъж годишно. Между две дарявания трябва да има не по-малко от 6 месеца разлика. Целта е да се щади здравето на донора, по принцип човек, който веднъж е давал стволови клетки се ползва отново в краен случай, добавя д-р Куин. Всички хора, които искат да станат потенциални дарители на стволови клетки и да помогнат в случай на нужда могат да я потърсят в клиниката по имунология на „Александровска болница".


Изписаха от ИСУЛ детето с костно-мозъчна трансплантация

Изписаха от ИСУЛ детето с костно-мозъчна трансплантация

Даден е ход на нова, този път на 5-годишно момченце, съобщиха от лечебното заведение
Нова донорска ситуация

Нова донорска ситуация

Тя е реализирана от екип на ИСУЛ, поради медицински показания, не е имало възможност за извършване на трансплантация в България, затова бъбреците са предоставени на Румъния, съобщиха от ИАМН
Дариха на ИАМН хладилни кутии за органи

Дариха на ИАМН хладилни кутии за органи

Те са за транспортиране на органи за трансплантация, жестът е от страна на швейцарската агенция SWISSTRANSPLANT
„Св. Марина

„Св. Марина" в Европейското дружество по костно-мозъчни трансплантации

По този начин ще се помогне на професионалното развитие на лекарите и медицинските сестри в болницата

Трансплантациите са мерило за здравната система

Трансплантациите са мерило за здравната система

Координаторите по донорство да се сменят периодично, защото се изчерпват след две години, казва проф. Никола Владов
Трима българи с нов шанс за живот

Трима българи с нов шанс за живот

Донорска ситуация в Пирогов даде възможност за трансплантации на два бъбрека в Александровска  болница и черен дроб във ВМА
11 атлети в евроигрите за трансплантирани

11 атлети в евроигрите за трансплантирани

Толкова ще са участниците в българския тим, състезанието ще се проведе в Лисабон от 21 до 27 юли
Kостно-мозъчните транплантации на деца тръгнаха

Kостно-мозъчните транплантации на деца тръгнаха

Те се извършваха в ИСУЛ, но бяха спрени повече от година заради проблеми в клиниката, след редица усилия на лечебнто заведение, първата интервенция е факт
Координаторите нямат стимул да откриват донори

Координаторите нямат стимул да откриват донори

На пръстите на едната ръка са тези, които се занимават активно с тази дейност, трансплантациите да се отделят от ИАМН, казда д-р Данчо Данаилов
Изписаха пациента с трансплантирано сърце

Изписаха пациента с трансплантирано сърце

Той е първият за 2024 г., излиза от продължителния болничен престой в добро състояние, съобщиха от УМБАЛ „Св. Екатерина"
1 2 3 4 5 ... 30 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ