Интервю

Сливането на "Тева" и "Актавис" създава най-голямата фармацевтична компания у нас

19-09-2016 07:22
Новата структура в България ще работи с бранда на Сливането на
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Само преди месец и половина една от най-големите генерични компании – «Актавис», стана собственост на друг световен гигант – «Тева». Как ще се отрази сливането им у нас, какви са плановете за развитие, попитахме Николай Хаджидончев. Той е изпълнителен директор на търговската структура на обединената компания.
- Г-н Хаджидончев, как ще работят „Тева" и „Актавис" в България?

- Обединената компания в България функционира чрез 3 вида самостоятелни структури. Търговската структура (Тева + Актавис ЕАД) се ръководи от мен като изпълнителен директор. Производствената структура (Актавис Оперейшънс и двата производствени завода в Дупница и Троян) продължава да се ръководи от г-н Иван Урумов. В България работят колеги и от Глобални функции, които с дейността си подпомагат процеси и дейности на глобално или регионално ниво.

- Какво предстои пред търговската структура на «Тева» и «Актавис» в България?

- Основното предизвикателтсво пред нас е интеграцията на двете компании, в случая говоря основно за екипите им. Тя започна още преди обявяване на финала на сделката и в момента върви с много добри темпове. Със задоволство мога да кажа, че успяхме в рамките на много кратък срок да подготвим бъдещия търговски екип. Това беше от ключово значение за нас и екипът вече работи успешно, предлагайки обединеното продуктово портфолио на двете компании.

- Как се казва новата компания у нас?

- Към момента решението е да работим с името „Актавис"- част от Групата Тева. Все още имаме междинен период, в който компаниите остават две – «Актавис» и «Тева». Причината за това е, че освен интеграцията на търговския екип, където нямаше значителни промени, се налага да осъществим и други процеси, които все още са свързани с двете имена на компаниите.

- Защо така решихте?

- «Актавис» е по-голямата компания в България и е изключително познат бранд. Знаете, че брандът е част от стойността на една компания. Името «Актавис» се налага в България от години, има своите традиции, изключително силен и разпознаваем фармацевтичен бранд. Казано накратко, името „Актавис" има богато наследство и огромна стойност. Признавам – аз съм и емоционално свързан с този бранд.

- Какъв ще бъде пазарният дял на новата структура тук?

- «Актавис» беше водещата компания по брой опаковки, сега тази позиция ще се затвърди. По предварителни изчисления, за 2016 г. обединената компания ще заеме второ място по стойност. Нашата основна амбиция е през 2018 г. „Актавис" да заеме лидерска позиция и в стойност. Считам, че този срок е реалистичен.

- С какво продуктово портфолио ще работите в България?

- Обединеното продуктово портфолио на „Тева" и „Актавис" в България съдържа общо 430 продукта във всички форми, като 365 от тях са прескрипторни (с рецепта), сред тях има и 14 иновативни медикамента. Продуктовото ни портфолио съдържа още 48 продукта без лекарско предписание (OTC) и 17 хранителни добавки. През следващата година на българския пазар ще въведем 20 нови продукта в областите „Кардиология", „Централна Нервна Система", „Обща медицина", „Респираторна система", „ Онкология".

- Покрива ли портфолиото ви всички терапевтични области?

- Да, почти изцяло покрива основните терапевтични области. Имаме продукти за кардиология, неврология, психиатрия, храносмилателна сиситема, опорно-двигателен апарат, метаболизъм, дихателна система. В онкологията, ЦНС, Респираторна система имаме както генерични, така и иновативни продукти. Има и продукти на «Тева», които към момента не са представени в България. Те са свързани с женското здраве, област, в която тепърва ще навлизаме. Не пропускам да отбележа, че разполагаме и с богато портфолио от антибиотици.

- Имаше ли много дублиращи се медикаменти?

- Не, основното покритие беше в кардиологията, където е най-големият пазар и двете компании са фокусирани върху него. Но дори там имаше продукти, които липсват в едното или другото портфолио и не се припокриват. По-богатото портфолио на отдел „Кардиология" ни даде възможност да увеличим броя на представителите, които трябва да работят за него.

- Няма да има любим бранд, който лекари или пациенти изведнъж да установят, че вече липсва на пазара?

- Не, няма такава опасност.

- Вече ще работите с повече иновативни продукти, това ще промени ли маркетинговата политика на компанията?

- Начинът на работата ни няма да се промени. Има синергия между двата вида продукти и двете компании предлагат брандове, за които гарантираме. Ние сме брандиран генеричен пазар. Зад всеки един бранд е името на компанията, която гарантира за неговото качество.

- Как постигате синергията, обикновено генеричните медикаменти се противопоставят на иновативните?

- Считам, че това противопоставяне е отживелица и ярък пример за това е "Тева". За нас най-важния приоритет е как да бъдем максимално в помощ за пациентитеи тяхното комплексно лечение , ето защо предлагаме както генерични, така и иновативни медикаменти. Истината е, че вече не може да има иновации без генерика. В глобален мащаб хората живеят по-продължително и по-дълго време се нуждаят от лечение. Разходите за медикаменти на световно ниво растат и ако я няма генериката, за да спестява разходи, няма как да има големи инвестиции в истински иновации. Виждате, че иновативни компании купуват генерични и обратно, ето защо смятам, че след 5-10 години разлика няма да има. Тогава няма да говорим за различни асоциации- на генерични и иновативни компании, а за една обща такава.

- Какво ще е бъдещето на двата завода на «Актавис» у нас?

- Напомням, че наред с портфолиото на „Актавис", основна част от сделката беше и придобиването на модерните производствените мощности на компанията. Заводите на Актавис в Дупница и Троян също са собственост на глобалната компания Тева Фармасютикълс и са структурна част от TGO (Teva Global Operations), обхващаща производствени заводи, Качество, Supply Chain,Производство, Наука и Технолгии и други дейности. Конкретно за бъдещето на производствените мощности, сигурен съм, г-н Иван Урумов ще Ви предостави най-актуалната информация. От страна на Тева мога да кажа в това отношение, че вярвам в бъдещето на производството на „Актавис" у нас и се гордея с него.

- България винаги е била малка страна с малък пазар, как гледа «Тева» на нас?

- След придобиването на „Актавис" от „Тева", България вече има достойно място в европейската карта на Тева. Миналата седмица имаше представяне на компанията пред нашите инвеститори. Когато беше представено присъствието на Тева в Европа, сред ключовите пазари, наред с Германия и Швейцария, заслужено беше посочена и България. У нас компанията има 2200 служители, които са изключителни професионалисти в своята област, производствени мощности на световно ниво, лидерска позиция на пазара, богато продуктово портфолио. Това е много висока оценка на обединената компания в България.


1 млн. за ваксини и тестове за коклюш

1 млн. за ваксини и тестове за коклюш

Средствата са одобрени от кабинета и ще бъдат приведени по бюджета на здравното министерство
Половината заповеди за лечение в чужбина са за лекарства

Половината заповеди за лечение в чужбина са за лекарства

Над 77 млн. е дала здравната каса миналата година, близо 97% от тях са отишли за медикаменти и медицински изделия, същото е и през тази

Касата преполови парите за онколекарства

Касата преполови парите за онколекарства

За първите 4 месеца на годината фондът е платил 418 млн., затова компаниите ще настояват за допълнителни средства за медикаменти от 100 млн.
Обновяват фарма ръководството по пневмология

Обновяват фарма ръководството по пневмология

Актуализира се правната регламентация на терапевтичния подход при лечение на туберкулоза и белодробна болест, причинена от нетуберкулозни микобактерии
Още месец без износ на инсулин

Още месец без износ на инсулин

Здравният министър д-р Галя Кондева удължава срока на заповедта до 16 юни, съобщиха от МЗ

Обжалват указанията за медицински храни

Обжалват указанията за медицински храни

Националната мрежа за децата иска отмяната и пренаписването им, защото смята, че има дискриминативни текстове, които ще лишат пациентите от безплатната помощ
НЗОК с инструкции за безплатната терапия за редки болести

НЗОК с инструкции за безплатната терапия за редки болести

Пациентите над 18 години ще могат да продължат да я получават срещу сключването на договор, гласят правилата

Болницата в Бургас не е издала е-рецепта

Болницата в Бургас не е издала е-рецепта

Вижда се, че пациентът не може да си получи лекарствата, а аптеката, ако ги отпусне, ще направи нарушение, казва Димитър Маринов
„Сърце и мозък

„Сърце и мозък" с рецепта само за една аптека

Предписанието за лекарства не могло да бъде открито в друг обект в центъра на Бургас
Премиерът отмени

Премиерът отмени "Мама и аз"

Ако докладът за това не бъде депозиран днес от министъра на здравеопазването, Главчев ще предложи на президента Галя Кондева да бъде сменена
1 2 3 4 5 ... 152 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ