Бюрокрация

Две министерства си прехвърлят кохлеарните импланти

05-08-2016 07:36
Около 500 души си плащат, за да чуват, докато институциите тупат топката Две министерства си прехвърлят кохлеарните импланти
Радостина
Радостина
Байчева
radost.baicheva@gmail.com
Кохлеарните импланти са най-доброто решение на проблемите при децата, които не могат да чуват. Колкото по-рано се поставят устройствата, толкова по-малки са проблемите, до които липсата на слух, води. След поредица от родителски битки преди няколко години здравната каса започна да покрива имплантите. И до ден днешен обаче няма кой да финансира поддръжката им. Заради това Асоциацията на родители на деца с увреден слух продължава да се бори с институциите и да ги накара да поемат своята отговорност.
Около 500 души всеки месец са принудени да си плащат, за да чуват. Причината за абсурда е, че тези хора са с кохлеарни импланти, които имат нужда от батерии, за да работят, но нито една институция не ги финансира. Проблемът седи на дневен ред от години и до ден днешен никой не иска да го реши.

Поставянето на кохлеарните импланти се поема от здравната каса, но фондът не заплаща за поддръжката им. За да чуват хората с импланти обаче, те ежедневно се нуждаят от батерии. Има още части, особено при децата, които често подлежат на смяна. Светлинка в тунела наскоро се появи, но тя е много слаба. От тази година НЗОК ще поема подмяната на апаратите 5 години след изтичане на гаранционния им срок от 3 години, тоест чак на осмата година, казва Антоанета Яричкова, зам. председател на Асоциацията на родители на деца с увреден слух. Остава въпросът, какво да правят хората с увреждания междувременно.

Не може да се направи точна калкулация колко струва тя на месец, но не е никак малко, категорична е Антоанета Яричкова. Разходите зависят, както от марката на устройството, така и от политика на съответната фирма. Затова от Асоциацията настояват за въвеждане на правила, които да регулират правата на пациентите с импланти.

„В момента, ако един апарат се повреди, от фирмата зависи, докато той е на поправка да предостави оборотен. Не смятаме, че това е редно, защото пациентът с имплант е поставен в зависимост изцяло от производителите му. Ако тя се поема от държавата, това автоматично ще въведе правила, както е при поставянето", добавя Антоанета Яричкова.

Две са министерствата – на здравеопазването и на труда и социалната политика, които могат да решат проблема. От години обаче те тупат топката и отказват да поемат разходите за поддръжка на кохлеарните импланти. Заради това от Асоциацията на родителите на деца с увреден слух заедно заведе дело през 2011 г.

Досега решение няма. От министерството на здравеопазването обжалват с мотива, че подсигуряването ремонта и поддръжката на системата не е медицинска по своя характер, а техническа. Поради тази причина поддръжката и ремонта на речевия процесор като немедицинска дейност закономерно и обективно не била въведена в обхвата на основния пакет от здравни дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК.

От Министерството на труда и социалната политика пък твърдят обратното, че импланти са медицинско изделие по смисъла на Закона за медицинските изделия. Пак според тях, след като поставянето им се поема от здравната каса, редно е те да заплащат и поддръжката. В същото време ведомството изцяло обезпечава ремонта и поддръжката на слуховите апарати за възрастни хора.

Спорът между двете министерства ще продължи и есента, за когато е насрочено следващото съдебно заседание. Докато министерствата си прехвърлят топката обаче, хората с увреждания продължават да се чудят как да оцелеят в страната на абсурдите.


Общуването започва месеци след слуховия имплант

Общуването започва месеци след слуховия имплант

Съвременната медицина може да върне слуха. Когато става дума за деца обаче, лечението не свършва с поставянето на кохлеарни импланти.
Оперират глухи деца в Стара Загора

Оперират глухи деца в Стара Загора

Германският проф. Щефан Дацерт, началник на университетската Катедра и Клиника по УНГ в Бохум, Германия, отново ще гостува в Болница „Тракия" – Стара Загора. На 27 и 28 май двамата с доц. д-р Петър Руев, началник на Клиниката по УНГ в лечебното заведение, ще оперират деца със слухови проблеми и ще им поставят кохлеарни импланти.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ