Коментар

Двойният стандарт при храните е политическа дъвка

20-09-2018 12:25
Нелегална практика е да не се изписва истинското съдържанието върху етикитетите, каза Сергей Иванов Двойният стандарт при храните е политическа дъвка
Десислава
Десислава
Антова
antova.desy@gmail.com
Европейският парламент гласува Доклад за двойния стандарт при храните. С него официално призна за наличието на различно качество в продуктите в Източна и Западна Европа. Повод за притеснение ли е за нас потребителите двойният стандарт, по-лоши ли са продуктите, попитахме специалистите в лицето на микробилога д-р Сергей Иванов, който често работи заедно с Асоциацията на активните потребители у нас.
Проблемът с двойния стандарт при храните е изцяло политически. Двоен стандарт наричаме разминаването в съставките на продукт, продаван с едни и същи търговски имена в различните страни. В случая не става въпрос за качество, а за разминаване в съставките на продукта, продаван у нас и в Германия, например. Качеството е много по-обширно понятие. До този доклад се стигна след проучване, направено в няколко държави, в което миналата година се включи и България. Сред страните инициатори бяха Чехия, Унгария, Словакия. Тогава се установи, че има някакъв процент от марките на пазара, в които има разминаване в съставките, но аз имам забележки по въпроса с доказването на така наречения „двоен стандарт". Представете си един завод във Великобритания и същия в България. Той използва различно оборудване, различна верига за доставки на суровини и следователно няма как да произведе еднакъв продукт.

При перилен препарат може да се постигне уеднаквяване,

но ако произвеждате сладкиш или салам, това няма как да се получи. Спомням си по времето на социализма във всяка област у нас имаше по едно предприятие, наречено "Родопа", което произвеждаше по една и съща рецепта колбаси и месни продукти, но и тогава, както и сега, си знаехме - в Ловеч си струват кренвиршите, а в Кюстендил – надениците. Представете си как в рамките на България не можеше да се постигне абсолютно еднакъв вкус, а какво остава за целия ЕС. За мен двойният стандарт е политическа дъвка. Най-важното е, че с доклада се призовават страните към сътрудничество. ЕП призовава националните органи по безопасност на храните да си сътрудничат в решаването на този проблем. Освен това настоява и за по-интензивни проверки в съдържанието на храните от страна на контролните органи по отношение на тяхната безопасност.

ЕП призовава да се включат и неправителствени организации

в този процес. Идеята е производителите, които имат практика да продават продукти под една и съща марка, но да влагат в тях различно количество съставки, да станат публично известни. Това става с предложения „черен списък" на нелоялните търговски практики. Това е начинът да бъдат накарани производителите да уеднаквяват доколкото им е възможно продуктите си. Нелегална практика е да не се изписва правилно съдържанието върху етикитетите. Ако производителят е оповестил правилно, какво има вътре в продукта – това, че е вложил по-малко от дадена съставка, не е нелегално. Производителите нищо не са нарушили в закондателството. На тях не може да им се наложи глоба, защото няма нищо незаконно в това да сложиш пет лешника по-малко в България, отколкото в Германия. Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) по закон е длъжна да прави изследвания за качеството и за безопасноста на храните. Но, когато тя вземе два шоколада и установи, че в единия има по-малко шоколад, отколкото в другия, това пак няма как да бъде санкционирано, защото не е незаконно, още повече, че това не го прави опасен за потребителя.

С промените изворната вода няма да изчезне

С промените изворната вода няма да изчезне

Измененията в наредбата се налагат заради уеднаквяване на понятията с тези в европейското законодателство, казва проф. Петър Пенчев
МЗ подготви нова наредба за минералната вода

МЗ подготви нова наредба за минералната вода

Тя е в отговор на процедура срещу страната ни от ЕС, че от един и същ извор се предлагат повече марки

Стопили сме се с 8121 души за година

Стопили сме се с 8121 души за година

Броят на починалите е намалял с 270 или с 0.3% в края на 2024 г., спрямо 2023 г., показват данните на НСИ
Без сухи супи в училищните бюфети

Без сухи супи в училищните бюфети

В стола пилето в стола трябва да е без кожа, а рибата да се включва в менюто поне веднъж седмично, предвижда Наредба на МЗ
Зачестяват офертите с ИИ за

Зачестяват офертите с ИИ за "безплатни" цярове

Такива продукти са и рискови, защото не знаем какво съдържат и кой е техният производител, казва Габрела Руменова
Водата в сиренето намалява белтъка

Водата в сиренето намалява белтъка

За хубаво, българско производство по БДС, съдържанието й трябва да е от 52% до максимум 54%, казва проф. Донка Байкова
Вдигат водата в саламуреното сирене

Вдигат водата в саламуреното сирене

Горната граница се повишава на 65%, предвижда промяна в наредба на земеделското министерство
Няма нарушения при райския газ

Няма нарушения при райския газ

От над 4 хиляди проверки на здравните органи, нарушения са установени само в един търговски обект, отчете д-р Галя Кондева

Рибата е подходяща за всеки

Рибата е подходяща за всеки

Тя е нискокалорична, лесноусвоима и богата на палитра от полезни мазнини, но внимавайте с качеството и произхода й, съветва проф. Веселка Дулева
32% от първолаците с наднормено тегло

32% от първолаците с наднормено тегло

Такъв дял са били те у нас през 2023 г., спрямо 28.2% през 2018 г., със затлъстяване са 15.2% при 12.4% пет години по-рано, показват данни от проучване на НЦОЗА
1 2 3 4 5 ... 13 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юни 2025 Предишен Следващ
Close Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки. Политика за бисквитките Съгласен съм