Кауза

40 000 са трансплантациите в Европа

09-10-2017 08:47
Въпреки че броят им се увеличава, списъкът с нуждаещите се расте още по-бързо40 000 са трансплантациите в Европа
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
На 9 октомври започва Европейската седмица на донорството. Въпреки че все повече знаем за него, то все още е сред темите, върху които избягваме да говорим. Затова clinica.bg реши да се включи в кампанията на Изпълнителната агенция по трансплантации и през тази седмица да ви разкаже повече за каузата да даряваш живот дори в смъртта си. Защото няма как иначе да наречем този жест на благородство, който човек съзнателно избира да направи още приживе.

39 343 са били пациентите в Европа, които са получили шанс за живот благодарение на трансплантации на органи през 2015 г. Броят на тези, които са разбрали за първи път, че се нуждаят от животоспасяващите операции обаче е бил още по-голям - 47 613. Това показват цифрите на European Directorate for the Quality of Medicines & HealthCare (EDQM). И въпреки че изглеждат обезнадеждаващо, реалността зависи изцяло от нас.


Един донор може да спаси живота на 8 болни човека,

които нямат друг шанс за живот освен трансплантация на органи. Това са хора, които страдат от сърдечна, бъбречна, чернодробна или дихателна недостатъчност. Хора, които може да се нуждаят от присаждане на черво или на панкреас. Ако към тях се прибавят и тези, които имат нужда от присаждане на тъкани или клетки, тогава броят на животите, които потенциално може да спаси един единствен

донор стават 108. Това обаче се случва в идеалния случай. Много често поради различни заболявания, лекарите не могат да трансплантират всички органи и броят на пациентите, които получават помощ се оказва по-малък. В същото време всеки час към листата с чакащи за животоспасяващи операции се вписват петима нови души само на територията на Стария континент.


Битката за живот изглежда изначално загубена, но не е така.

Всичко зависи от разбирането и благородството, с което всеки един от нас би подходил в подобен момент, ако се наложи да даде съгласие негови блзики, изпаднали в мозъчна смърт, да станат донори. Защото въпреки, че законите в повечето държави не искат изричното съгласие на близките за тази дейност, на практика няма лекар, който да пристъпи волята им. Така се оказва, че животът на хиляди хора зависи от нашето „да" или "не". И ако не го разберем всяка година другата листа – с пациентите, които не са успели да дочакат животоспасяващата операция, ще се увеличава. За 2015 г. техният брой в Европа е бил 6702 или всеки ден са си отивали 18 души, които също са имали близки, които след това са скърбяли за тях.

За съжаление все още много хора в подобна ситуация не дават своето съгласие близките им, изпаднали в мозъчна смърт, да станат донори. В 40% или почти половината от 12 730 случая, роднините са отказали на лекарите органите да бъдат присадени на други. Причините за това са различни – емоционални, религиозни, незнание. Въпреки това броят на трансплантациите в Европа бележи увеличение.


С 4.7% са нарастнали тези операции от трупни дононори

и с 1.2% от живи. Най-голяма част от органните трансплантации са бъбречни – 62% от всички. След това се нареждат тези от черен дроб – 24%, и накрая са сърдечните - 7%. На практика това съотношение съответства и на самите потребности от трансплантации, най-много са чакащите за нов бъбрек. То е свързано и с броя на органите, които се оказват годни за присаждане. Най-често отново това са бъбреците, докато при сърцето и черния дроб броят е по-малък.

Първенци в донорството и трансплантациите в Европа от години са Испания, Хърватска и Белгия. Трупните донори в Испания и Хърватска през 2015 са 40.2 на милион население, в Белгия – 31.6. Най-много са органните трансплантации изобщо отново в Испания – 100.7 на милион население, в Хърватска – 93.1 и Австрия – 88.8. Първенец по чернодробни просаждания е Хърватска – 33.6 на милион население, след това Испания – 25.2, и Белгия – 24.8. Най-много са сърдечните трансплантации в Словения – 11.4 на милион, следват Хърватска – 8.8, и Чехия – 7.9. При бъбречните трансплантации първенци са Испания – 54.6 на милион, Хърватска – 49.5 на милион, Белгия – 41.7 на милион.


Въпреки че у нас през последните години има съживяване

на донорството и трансплантациите, България все още е далече от тези показатели. Броят на трупните ни донори е около 2.4 на милион население, а на трансплантациите варира от 1 до към 7 на милион население. Подобряването на тези цифри, зад които седят спасени човешки животи обаче, зависи от всеки от нас. Защото и в България, докато лекарите се опитват да се променят съдбата на тежко болни пациенти, търсейки съгласието на близките за донорство, често чуват „не".

Какво означава трупен донор

 

Трупният донор е починал човек, изпаднал в рядкото състояние мозъчна смърт. В това състояние централната нервна система безвъзвратно престава да функционира. Смъртта на донора настъпва в реанимация, докато тялото му е на командно дишане и функцията на всички останали органи се поддържа изкуствено. Заради това починалият запазва нормалния си цвят, температура, има пулс, всички може да има движения на раменете, потрепвания, дори изправяне на цялото тяло (феномен известен като "белегът на Лазар"). Ако лекарите изключат машините, които поддържат функциите на тялото му обаче, те ще спрат, защото всички рефлекси на черепно-мозъчните нерви отсъстват. Тоест, мозъкът на този човек е мъртъв и той няма как да бъде съживен. Неговите органи обаче могат да бъдат поддържани изкуствено от лекарите още няколко часа. Това дава възможност, ако близките се съгласят, те да бъдат присадени на друг тежко болен човек.

Две са най-честите причини да се стигне до мозъчна смърт: транспортни произшествия и масивен мозъчен кръвоизлив в следствие на тумор или друго заболяване. Честотата, с която се случва мозъчната смърт, без увреждане на останалите органи, е около 50 случая годишно на 1 000 000 население в цял свят. Но само малка част от донорските ситуации успяват да бъдат реализирани - когато смъртта се случва в реанимация или в линейка с подходящата апаратура за поддържане живота на органите. За България това би могло да означава приблизително 70 случая годишно.


Изписаха от ИСУЛ детето с костно-мозъчна трансплантация

Изписаха от ИСУЛ детето с костно-мозъчна трансплантация

Даден е ход на нова, този път на 5-годишно момченце, съобщиха от лечебното заведение
Нова донорска ситуация

Нова донорска ситуация

Тя е реализирана от екип на ИСУЛ, поради медицински показания, не е имало възможност за извършване на трансплантация в България, затова бъбреците са предоставени на Румъния, съобщиха от ИАМН
Дариха на ИАМН хладилни кутии за органи

Дариха на ИАМН хладилни кутии за органи

Те са за транспортиране на органи за трансплантация, жестът е от страна на швейцарската агенция SWISSTRANSPLANT
„Св. Марина

„Св. Марина" в Европейското дружество по костно-мозъчни трансплантации

По този начин ще се помогне на професионалното развитие на лекарите и медицинските сестри в болницата

Трансплантациите са мерило за здравната система

Трансплантациите са мерило за здравната система

Координаторите по донорство да се сменят периодично, защото се изчерпват след две години, казва проф. Никола Владов
Трима българи с нов шанс за живот

Трима българи с нов шанс за живот

Донорска ситуация в Пирогов даде възможност за трансплантации на два бъбрека в Александровска  болница и черен дроб във ВМА
11 атлети в евроигрите за трансплантирани

11 атлети в евроигрите за трансплантирани

Толкова ще са участниците в българския тим, състезанието ще се проведе в Лисабон от 21 до 27 юли
Kостно-мозъчните транплантации на деца тръгнаха

Kостно-мозъчните транплантации на деца тръгнаха

Те се извършваха в ИСУЛ, но бяха спрени повече от година заради проблеми в клиниката, след редица усилия на лечебнто заведение, първата интервенция е факт
Координаторите нямат стимул да откриват донори

Координаторите нямат стимул да откриват донори

На пръстите на едната ръка са тези, които се занимават активно с тази дейност, трансплантациите да се отделят от ИАМН, казда д-р Данчо Данаилов
Изписаха пациента с трансплантирано сърце

Изписаха пациента с трансплантирано сърце

Той е първият за 2024 г., излиза от продължителния болничен престой в добро състояние, съобщиха от УМБАЛ „Св. Екатерина"
1 2 3 4 5 ... 30 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ