Рибата е подходяща за всеки
.jpg)
- Рибата е ценен източник на пълноценни белтъци, богати на всички незаменими аминокиселини, които са лесносмилаеми поради нежната съединителна тъкан. Полезните й качества се свързват и с факта, че мазнините в рибата са богати на n-3 (омега-3) полиненаситени мастни киселини. Рибата съдържа значителни количества важни за организма витамини - А, D, витамини от В група, къкто и редица минерални вещества – селен, йод, магнезий, фосфор, добре усвоимо желязо, което намалява риске от анемия.
- Колко често трябва да ядем риба?
- Според препоръките за здравословно хранене за осигуряване на ценните биологично активни вещества се препоръчва консумиране на риба поне един-два пъти седмично (150 –200 грама порция) като основно ястие, добре е да присъства допълнително в сандвичи или супа.
- Каква е консумацията от страна на българина и достатъчна ли е тя?
- Националният център по обществено здраве и анализи провежда национално представителни проучвания за оценка на хранителния прием на населението в България. Данните, с които разполагаме, показват че въпреки тенденцията за повишаване на приема на риба през последните години, консумацията остава трайно под препоръчваните нива.
- Има ли консумацията на риба превантивен ефект за някои заболявания и кои са те?
Белтъците на рибата са важни за синтезирането и обновлението на тъканните белтъци и за поддържане на имунната защита. Наличието на n-3 (омега-3) полиненаситени мастни киселини се свързва с намаляване нивата на холестерола и треглицеридите и повишаване нивата на т.нар. „добър" холестерол, което намалява риска от сърдечно-съдови заболявания – инфаркт и инсулт. Освен това се счита, че могат да облекчат симптомите при артрит и да подпомогнат мозъчната функция и да окажат положително действие при хора, страдащи от депресия. Наличието на селен има антиоксидативен ефект, който предпазва клетките от увреждане. Магнезият подкрепя дейността на мускулите, вкл. и на сърдечния.
- Има ли рибата антиейджинг ефект и какъв е той?
- Богатството на биологично активни вещества, лесноусвоим белтък и селен с мощен антиоксидантен ефект поддържат здравето и имунната система. Мощните омега-3 дълговерижни мастни киселини могат да намалят възпалението в организма, причиняващо увреждане на клетките, което запазва здравето.
- Подходяща храна ли е за отслабване и защо?
- Рибата е нискокалорична, лесноусвоима и богата на палитра от полезни мазнини, витамини и минерали, поради което е подходяща за диетични режими за поддържане на теглото. Поради уникалният си състав рибата е много подходяща за консумация от малки деца, бременни и кърмещи жени. Но все пак тябва да се внимава с качеството и произхода на рибата.
- Как да избираме риба в магазина, на какво е важно да обърнем внимание, за да бъде тя качествена и безопасна.
- Най-добре е да купуваме незамразена, прясна риба, която е охладена. Рибата се избира по външен вид – хрилете да са розови, кожата да е гладка, очите да не са изсъхнали, миризмата да е приятна, също така е добре да е изчистена.
- Каква риба да предпочитаме като вид, предвид географския регион, в който се намираме?
- Предвид предстоящия празник Никулден се предлага българска прясна риба – шаран, толстолоб, пъстърва. Налична на пазара е и прясна риба от съседни страни – лаврак, ципура, охладена сьомга. Естествено дивите риби са по ценни, но по-трудно достъпни поради по-високата цена.
- Има ли най-полезни риби и кои са те?
- Всички видове риби са полезни, но се счита, че дълбоководните морски и океански риби са по-богати на омега -3 мастни киселини. Такива са скумрия, сьомга, херинга, сардини, но и пъстървата е добър избор.

Зачестяват офертите с ИИ за "безплатни" цярове

Водата в сиренето намалява белтъка

Вдигат водата в саламуреното сирене

Няма нарушения при райския газ
От над 4 хиляди проверки на здравните органи, нарушения са установени само в един търговски обект, отчете д-р Галя Кондева

32% от първолаците с наднормено тегло

Спешни действия заради безводието

Пълна забрана на райския газ от днес

И МВР да наказва за райския газ

Пишат имитацията на сирене в менюто
