Интервю

Рибата е подходяща за всеки

05-12-2024 06:30
Тя е нискокалорична, лесноусвоима и богата на палитра от полезни мазнини, но внимавайте с качеството и произхода й, съветва проф. Веселка Дулева Рибата е подходяща за всеки
Clinica.bg

press@clinica.bg
На 6 декември Българската православна църква почита паметта на Св. Николай Мириклийски Чудотворец, а традицията го свързва с шарана на празничната трапеза. Защо рибата е толкова полезна, как да я избираме правилно в магазина, попитахме проф. Веселка Дулева. Тя е началник на Отдел „Храни и хранене" в Националния център за опазване на общественото здраве (НЦОЗА).
- Проф. Дулева, защо рибата е толкова полезна?

- Рибата е ценен източник на пълноценни белтъци, богати на всички незаменими аминокиселини, които са лесносмилаеми поради нежната съединителна тъкан. Полезните й качества се свързват и с факта, че мазнините в рибата са богати на n-3 (омега-3) полиненаситени мастни киселини. Рибата съдържа значителни количества важни за организма витамини - А, D, витамини от В група, къкто и редица минерални вещества – селен, йод, магнезий, фосфор, добре усвоимо желязо, което намалява риске от анемия.

- Колко често трябва да ядем риба?

- Според препоръките за здравословно хранене за осигуряване на ценните биологично активни вещества се препоръчва консумиране на риба поне един-два пъти седмично (150 –200 грама порция) като основно ястие, добре е да присъства допълнително в сандвичи или супа.

- Каква е консумацията от страна на българина и достатъчна ли е тя?

- Националният център по обществено здраве и анализи провежда национално представителни проучвания за оценка на хранителния прием на населението в България. Данните, с които разполагаме, показват че въпреки тенденцията за повишаване на приема на риба през последните години, консумацията остава трайно под препоръчваните нива.

- Има ли консумацията на риба превантивен ефект за някои заболявания и кои са те?

Белтъците на рибата са важни за синтезирането и обновлението на тъканните белтъци и за поддържане на имунната защита. Наличието на n-3 (омега-3) полиненаситени мастни киселини се свързва с намаляване нивата на холестерола и треглицеридите и повишаване нивата на т.нар. „добър" холестерол, което намалява риска от сърдечно-съдови заболявания – инфаркт и инсулт. Освен това се счита, че могат да облекчат симптомите при артрит и да подпомогнат мозъчната функция и да окажат положително действие при хора, страдащи от депресия. Наличието на селен има антиоксидативен ефект, който предпазва клетките от увреждане. Магнезият подкрепя дейността на мускулите, вкл. и на сърдечния.

-  Има ли рибата антиейджинг ефект и какъв е той?

- Богатството на биологично активни вещества, лесноусвоим белтък и селен с мощен антиоксидантен ефект поддържат здравето и имунната система. Мощните омега-3 дълговерижни мастни киселини могат да намалят възпалението в организма, причиняващо увреждане на клетките, което запазва здравето.

-  Подходяща храна ли е за отслабване и защо?

- Рибата е нискокалорична, лесноусвоима и богата на палитра от полезни мазнини, витамини и минерали, поради което е подходяща за диетични режими за поддържане на теглото. Поради уникалният си състав рибата е много подходяща за консумация от малки деца, бременни и кърмещи жени. Но все пак тябва да се внимава с качеството и произхода на рибата.

- Как да избираме риба в магазина, на какво е важно да обърнем внимание, за да бъде тя качествена и безопасна.

- Най-добре е да купуваме незамразена, прясна риба, която е охладена. Рибата се избира по външен вид – хрилете да са розови, кожата да е гладка, очите да не са изсъхнали, миризмата да е приятна, също така е добре да е изчистена.

- Каква риба да предпочитаме като вид, предвид географския регион, в който се намираме?

- Предвид предстоящия празник Никулден се предлага българска прясна риба – шаран, толстолоб, пъстърва. Налична на пазара е и прясна риба от съседни страни – лаврак, ципура, охладена сьомга. Естествено дивите риби са по ценни, но по-трудно достъпни поради по-високата цена.

- Има ли най-полезни риби и кои са те?

- Всички видове риби са полезни, но се счита, че дълбоководните морски и океански риби са по-богати на омега -3 мастни киселини. Такива са скумрия, сьомга, херинга, сардини, но и пъстървата е добър избор.


Зачестяват офертите с ИИ за

Зачестяват офертите с ИИ за "безплатни" цярове

Такива продукти са и рискови, защото не знаем какво съдържат и кой е техният производител, казва Габрела Руменова
Водата в сиренето намалява белтъка

Водата в сиренето намалява белтъка

За хубаво, българско производство по БДС, съдържанието й трябва да е от 52% до максимум 54%, казва проф. Донка Байкова
Вдигат водата в саламуреното сирене

Вдигат водата в саламуреното сирене

Горната граница се повишава на 65%, предвижда промяна в наредба на земеделското министерство
Няма нарушения при райския газ

Няма нарушения при райския газ

От над 4 хиляди проверки на здравните органи, нарушения са установени само в един търговски обект, отчете д-р Галя Кондева

32% от първолаците с наднормено тегло

32% от първолаците с наднормено тегло

Такъв дял са били те у нас през 2023 г., спрямо 28.2% през 2018 г., със затлъстяване са 15.2% при 12.4% пет години по-рано, показват данни от проучване на НЦОЗА
Спешни действия заради безводието

Спешни действия заради безводието

Разпореди ги премиерът Димитър Главчев, обемът на язовирите е паднал застрашително, водата в Шумен е негодна на пиене и готвене
Пълна забрана на райския газ от днес

Пълна забрана на райския газ от днес

За тези, които продават опасното вещество на дребно, санкциите се вдигат от 5 000 до 20 000 лева
И МВР да наказва за райския газ

И МВР да наказва за райския газ

Освен това депутатите от здравната комисия забраниха и рекламата на опасното вещество
Пишат имитацията на сирене в менюто

Пишат имитацията на сирене в менюто

Заведенията ще бъдат задължени да ги обявяват, стана ясно по време на шестото заседание на Националния съвет по храните
Насекомите са източник на алтернативен белтък

Насекомите са източник на алтернативен белтък

Те могат да набавят някои витамини и минерали, но съществува риск от алергии при по-чувствителните хора, казва проф. Веселка Дулева
1 2 3 4 5 ... 12 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Трябва ли да има финансов механизъм за контрол на средствата на НЗОК за болнична помощ, както е при останалите дейности и лекарствата?

Март 2025 Предишен Следващ
Close Този уебсайт ползва “бисквитки”, за да Ви предостави повече функционалност. Ползвайки го, вие се съгласявате с използването на бисквитки. Политика за бисквитките Съгласен съм