напредък

МЗ обещава 3 търга по НПВУ през юли

05-07-2024 06:09
Те ще са за модернизиране на психиатриите, пеадиатричната грижа и на онкологичната мрежа, съобщиха от ведомствотоМЗ обещава 3 търга по НПВУ през юли
Clinica.bg

press@clinica.bg

Макар и бавно, здравното министерство напредва с изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Ведомството има готовност да обяви още три търга за изпълнението на дейностите в него през юли - за модернизиране на психиатриите, пеадиатричната грижа и на онкологичната мрежа. В края на юни вече беше публикувана една – за националната цифрова платформа за диагностика, а тази за изграждане на спешната въздушна помощ вече дори е реализирана. Дали обявяването на следващите поръчки обаче ще се случи наистина до края на този месец, ще зависи и от това дали ще има нов кабинет. Ако това се случи, той вероятно ще ги подложи на ревизия и това ще забави изпълнението им.

В момента експертите в МЗ работят по техническите спецификации за обявяване на обществена поръчка за закупуване на одобреното оборудване за „Модернизиране на системата за педиатрични грижи в страната". След това документацията ще бъде съгласувана с дирекция „Национален фонд" към МФ и ще се премине към провеждане на обществената поръчка през юли, съобщиха от ведомството за clinica.


Аналогично е положението по компонент


„Модернизиране на системата за диагностика и лечение на онкологични заболявания в страната", където са събрани инвестиционните предложения на болниците. Както вече clinica писа, в тях се включиха 39 лечебни заведения. В момента работна група извършва оценка и класиране на постъпилите инвестиционни намерения, след това документацията ще бъде съгласувана с МФи ще се обяви търг през юли.


Същата процедура вече тече и при


„Модернизация на психиатричната помощ". Тук се включват дейности за обновяване и модернизиране на сградния фонд на Държавни психиатрични болници (ДПБ), Центрове за психично здраве (ЦПЗ) и психиатрични клиники и отделения в лечебни заведения, чрез извършване на строително-ремонтни/строително-монтажни работи (СМР), които обхващат 18 лечебни заведения. Също така в тях, както и в още 7 допълнителни обекта, ще се осигури медицинска апаратура, оборудване и обзавеждане. Бюджетът на инвестицията е в размер на 28 481 000 лева и до момента няма разходвани средства. На база анализите на системата са вече подготвена документация за необходимите ремонти в 18 приоритизирани обекта, като документацията е изпратена за съгласуване с ЕК и дирекция „Национален фонд" към Министерство на финансите. И тук се очаква обявяване на обществена поръчка през юли 2024 г.


По различна е ситуацията при останалите


компоненти. Създаването на „Центрове за интервенционална диагностика и ендоваскуларно лечение на мозъчно-съдови заболявания" все още е на етап „аналитичен доклад за нуждите, критериите и структурата" на тази система. Той е одобрен от ръководството на министерството на здравеопазването и е изпратен за съгласуване към ЕК. След окончателното му одобрение министерството на здравеопазването ще го публикува.


Все още се работи и по другата инвестиция


- „Развитие на амбулаторните грижи". Министерството е разработили критерии за подбор на населените места за разкриване на практикитем които са изпратени в Европейската комисия за съгласуване. В процес на разработка са насоки за кандидатстване, апликационна форма и заявление-декларация от кметовете на населени места за участие във финансирането по инвестицията, добавиха от ведомството. Предвижда се да бъдат отправени покани за участие към кметовете да изразят писмено своето желание и готовност за разкриване на амбулатория на територията им. Тези, които се съгласят, ще попишат с МЗ партньорски споразумения за изпълнение на инвестицията в качеството им на краен получател. Самите търгове за строително-монтажни дейности на амбулаториите, ако се налагат такива, както и за доставка на оборудването и обзавеждането ще се изпълнят от кметовете по места, обясниха от здравното ведомство.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
651 бебета инвитро за първите 6 месеца

651 бебета инвитро за първите 6 месеца

Във фонда за асистирана репродукция 2754 двойки са подали заявления за финансиране, съобщиха от МЗ

Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

МЗ купува радионуклидни генератори

МЗ купува радионуклидни генератори

Те ще се използват за лечение на пациентите с онкологични заболявания извън здравното осигуряване

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

Д-р Красимир Петров остав аначело на болницата, представител на държавата в борда ще е д-р Валентин Власаков, а независим член Олга Томова – Куцарова
1 2 3 4 5 ... 568 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ