напредък

39 болници кандидатствали за онкоапаратура

12-04-2024 06:06
В момента се обработват исканията им, междувременно здравното министерство чака одобрение от ЕК на строук-центровете39 болници кандидатствали за онкоапаратура
Clinica.bg

press@clinica.bg

Макар и с бавни темпове, изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост върви (НПВУ). Това става ясно от отговори на ведомството на въпроси на clinica.bg. 39 са лечебните заведения в страната, които са кандидатствали за онкоапаратура по него, а планът за изграждане на строук-центровете е за съгласуване в Брюксел. Ако проектите вървят добре, има шанс скоро да видим и други резултати освен ХЕМС.

Онкология

Процедурата за обновяване на онкологичната помощ бе обявена от здравните власти в края на февруари, а крайният срок за подаване на заявки изтече на 24 март. В указания срок е подадена апликационна форма от 39 лечебни заведения за болнична помощ, в момента експерти от Министерство на здравеопазването обобщават подадената информация, обясниха от ведомството. Оттам допълниха, че след това работна група ще извърши оценка на подадените апликационни форми и ще класира постъпилите инвестиционни предложения. Накрая ще се пристъпи към подготовка и провеждане на обществена поръчка за избор на изпълнители за доставка на медицинската апаратура. Общата стойност на средствата по НПВУ бяха в рамките на 124.8 млн. с ДДС.


Строук-центровете

Напредък от МЗ отчитат и за създаването на строук-центрове в страната. От ведомството съобщиха, че работна група е изготвила подробен анализ на нуждата от структури за интервенционална диагностика и ендоваскуларно лечение на мозъчно-съдови заболявания в страната. „Цялостната концепция за развитието на тази система е изпратена за съгласуване и одобрение от Европейската комисия. След получаване на становище ще се премине към следващия етап от изпълнението на инвестицията в определените срокове и параметри", казаха от МЗ, но не пожелаха да дада повече подробности на този етап.


Амбулаториите

От ведомството са решили да запазят без промяна и създаването на амбулатории, те ще останат 300, както бе заложено, въпреки че имаше намалени да бъдат намалени наполовина. Предстои подписване на оперативно споразумение с Министерството на финансите за изпълнение на инвестицията, а критериите за избор на населените места са одобрени от ръководството на Министерство на здравеопазването и изпратени за съгласуване с Европейската комисия. След получаване на становище и окончателно одобрение на критериите, ще бъде обявена процедура по набиране на инвестиционни предложения от малките общини в страната, уточниха от МЗ. Подробности за това къде ще са лечебните заведения обаче на този етап от ведомството и тук не дават.


Педиатрия и психиатрия

Работни групи има и по другите две направления от НПВУ - „Модернизиране на системата за педиатрични грижи в страната" и „Модернизация на психиатричната помощ". Първата работи по изготвянето на списък и технически спецификации на апаратурата, която да бъде закупена и доставена в клиниките и отделеният по педиатрия, а втората е в процес на изготвяне на документация за обявяване на обществена поръчка за ремонти на психиатриите.


Дигитализацията 

За създаването на „Национална цифрова платформа за медицинска диагностика" е изготвена техническа документация за обявяване на обществена поръчка. В момента тя е в процес на съгласуване и одобрение от Министерство на електронното управление и Министерство на финансите. След получаване на одобрение, ще бъде обявена обществена поръчка за изпълнител, който ще разработи платформата и ще достави необходимото сървърно и технологично оборудване, казаха още от МЗ. Така в следващите месеци има шанс да стартират доста дейности по НПВУ, които да доведат до подбряване на инфраструктурата на здравната система. Засега единсвтеното, което видяхме реално да се случва по плана беше изграждането на ХЕМС.


Няма да се огънем за детската болница

Няма да се огънем за детската болница

ДАНС започна проверка на Обществения съвет на Националната детска болница по сигнал на "Търговска лига", а от частната "Мама и аз" призоваха властите той да бъде разпуснат. Има ли атака срещу детската болница, попитахме доц. Боряна Аврамова.
Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

Заради изборните резултати в новия парламент не влизат доц. Васил Пандов, Росица Пандова и доц. Антон Тонев
Държавният резерв с помощ за 13 социална дома

Държавният резерв с помощ за 13 социална дома

Лични предпазни средства ще се отпуснат за персонала им във Велико Търново

Над 70 организации в подкрепа на детската болница

Над 70 организации в подкрепа на детската болница

Сплашването на Обществения съвет е недопустимо, казват те, успоредно с това продължават и словесните престрелки от страна на „Търговска лига"

ИО отчете пълна дигитална здравна трансформация

ИО отчете пълна дигитална здравна трансформация

Тя е постигната за три години и с това могат да се похвалят много малко държави, смятат от държавната фирма

Болниците с нов рекорд за май

Болниците с нов рекорд за май

338 млн. е платила здравната каса на лечебните заведения, което е с 15 млн. над прогнозната стойност за месеца

МБАЛ – Мездра със стипендии за медици

МБАЛ – Мездра със стипендии за медици

Те са за студенти, единственото условие е след това кандидатите да останат на работа в лечебното заведение пет години

Спасиха родилка с тежък дефицит на кръвни клетки

Спасиха родилка с тежък дефицит на кръвни клетки

Младата жена беше транспортирана в критично състояние от Плевен, тя и бебето са вън от опасност, съобщиха от Майчин дом

Жена получи 28% изгаряния след инцидент

Жена получи 28% изгаряния след инцидент

Тя е приета за лечение в Пирогов, съобщиха от спешната болница, предстои й операция

Безплатни прегледи за туберкулоза в Пловдив

Безплатни прегледи за туберкулоза в Пловдив

Те ще се проведат от 17 до 25 юни в УМБАЛ "Свети Георги", съобщиха от болницата

1 2 3 4 5 ... 814 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че частни инвеститорски интереси не застрашават Националната детска болница?

Юни 2024 Предишен Следващ