Интервю

Стресът удря здравето на стомаха и червата

02-05-2024 07:00
Нелекуваната рефлуксна болест може да доведе до карцином, пролетта е сезонът на гастроентерологичните оплаквания, казва д-р Камен ДановСтресът удря здравето на стомаха и червата
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
През пролетта гастроентерологичните оплаквания зачестяват. В сезона на постите и последващото ги преяждане на богатите празнични трапези се обострят язви и гастрити, появява се рефлуксна болест. Можем ли да се справим със собствени сили, в какви случаи човек трябва да потърси лекарска помощ, опасен ли е честият прием на аспирин, взиман от много хора профилактично. Това попитахме д-р Камен Данов. Той е началник на Отделението по гастроентерология на „Пирогов".
- Д-р Данов, кои са най-честите гастроентерологичните проблеми през пролетта?

- Най-характерни са те при хората с хронични заболявания, като гастрити, рефлуксна болест, синдром на дразнимото черво, както и синдром на припокриването. През пролетта техните страдания се обострят. Обикновено тези пациенти са диагностицирани и се лекуват с предписани им медикаменти. Проблемът епри тези, които още не знаят своята диагноза или заболяването започва за се проявява за пръв път. Характерното за преходните сезони – пролетта и есента, е обострянето на оплакванията. Това е свързано с промяната в начина на хранене. Започва по-честата консумация на пресни плодове и зеленчуци под формата на салати. Те са малко по-трудно смилаеми продукти и са по-различни от консумираното през зимата. В резултат симптомите се обострят и хората се оплакват от появата на киселини, връщане на стомашносъдържимо към устата, болки, газове, подуване, промяна в ритъма на изхождане, като то може да бъде както учестено, така и забавено. Правило няма. Едни са по-склонни към диариини изхождания, а други се измъчват от запек.

- Какво означава синдром на дразнимото черво, от какъвто се оплакват все повече хора, защо той взима все по-масови размери?

- Това е комплекс от много оплаквания. Може да има подуване, възможни са повече газове, наличие на болка, чести или нередовни изхождания. Оказва се, че при хората, засегнати от тези неща няма хроничен проблем. Те нямат възпалителни процеси в червата, каквито има при улцерозният колит или болестта на Крон. При тях не се наблюдава онколоична патология, нито наличието на полипи. Червата им са функционални, но по една или друга причина те реагират по-бурно по време на пролетта, като това е във връзка с начина на хранене. Всичко това води до дискомфорт, който може да бъде от най-широк спектър оплаквания, включително и да се наблюдава редуването на едно с друго. От своя страна, всичко това променя качеството на живот. Човек не се чувства добре, не може да се нахрани пълноценно без да се притеснява, че ще се появи проблем. Към физиологичния проблем се прибавя и психологическия, тъй като той страда от тези обстоятелства.

- Какъв е изходът, какво можем да направим, трябва ли да се намали приемът на пресни плодове и зеленчуци?

- При хората със синдром на дразнимото черво нещата стоят малко по-различно от тези с известни хронично заболявания, като рефлуксната и язвената болест, както и с вторичния гастрит. Диагностицираните пациенти знаят много добре с какви медикаменти могат да регулират своето състояние. Обикновено, те посещават редовно своите лекуващи лекари и спазват препоръките и съветите им, а при необходимост отиват на консултация за коригиране на дозировките. Те са обучени и знаят как и от какви неблагоприятни за тяхното здраве храни да се пазят. Известно им е, че при дадено нарушение на хранителния режим, състоянието им може да се обостри.

- Ако обаче човек не е диагностициран с такива заболявания, какво трябва да направи?

- При всеки един човек могат да се появят временно оплаквания от споменатия вече спектър. Най-универсалният принцип е умереността във всяко едно отношение. Когато предлаганата храна започва да се променя на пазара със сезонна, прясна, той трябва постепенно да замества едни храни с други. Ако иска да консумира повече салати, това трябва да става постепенно, като те бъдат добре балансирани с другите неща. Напоследък доста пациенти споделят, че рязко преминават точно само на салати заради натрупаните килограми през зимата. Най-достъпни са марулите, които обаче са богати на целулоза. Тя обаче следва да се приема в умерено количество и да не се преминава изведнъж само на зеленчуци. Методът е да се продължи с основната, познатата храна, към която е добавена салата гарнитура и постепенно се намалява количеството й, но увеличава това на салатата. Така се осъществява една умерена и внимателна промяна в диетичния режим. През пролетта е и периодът на постите. Мнозина решават, че ще ги спазват с диетична цел, за да пречистят организма си. Той обаче е устроен с достатъчно добри и ефективни механизми за детоксикация, ако нещо токсично е попаднало в него с приеманите от нас храни. Най-голямата грешка в случая е рязкото преминаване от строга растителна диета с малки количества храна към рязкото хранене с тежки и трудно смилаеми ястия, месо, млечни продукти и огромно количество яйца наведнъж. Това е голяма грешка. Например, народите, практикуващи православните пости имат традиции по отношение на преминаване към по-разнообразно хранене. Гърците започват с различни видове супи, като първи хранения и постепенно преминават към тежкото печено агнешко.

Оказва се, че хората от стари времена са открили разковничето на здравословното хранене. Това е едно емпирично знание, което в крайна сметка е подсказано от лошата практика човек да не се чувства добре при практикуване на нездравословно хранене. Той знае, че в такъв случай няма добро разположение на духа и лекота на тялото. Така, в продължение на години и векове той е достигнал до някои основни здравословни правила, когато е на трапезата. Те са да не се преяжда, а храните след ограничаване, каквото е постът, да се въвеждат отново, постепенно и бавно в менюто. Старите хора не са можели да обяснят самата патофизиология на този механизъм, на случващото се в тялото им, но мъдростта ги е научила да се хранят така, както трябва, за да не страдат стомаха и червата им. Балансираната храна и навици са ключът към доброто храносмилане. Има заболявания, които без терапия не могат да минат. Ако при човек се появят нови оплаквания, които не може да контролира сам с рационалното хранене или се подобряват много слабо, е сигнал за функционален проблем. Продължи ми дискомфортът повече от седмица – две, това е сигнал да се посети гастроентеролог. Тогава могат да бъдат направени съответните изследвания, включително и кръвни, да се направят някои специфични маркери при евентуални съмнения за онкологично заболяване, да се назначи ехография и да се пристъпи към лечение, след като диагнозата вече е поставена. Напълно възможно е да се установи гастрит, язвена болест и така нататък. Колкото до диагностицираните вече, те подобно на диабетноболните знаят как да коригират нещата с консумацията на определен вид храна. Нещо повече, те мога по-добре от лекаря да преценят как се чувстват. Първата и най-важна стъпка е внимателното подбиране на продуктите и спазване на съответните принципи при приемането им. Когато състоянието не се подобрява, следва да се направи преглед при лекар.

- Мнозина се самолекуват с разтворена сода бикарбонат във вода. Може ли тя да се окаже опасна?

- Содата намалява по химичен път, чрез неутрализация, киселинността в стомаха. Освен временно облекчение, тя не може да доведе до никакви други сериозни ползи. Ако става дума за еднократно преяждане, приемането й не създава проблеми за организма. Ще се постигне само облекчаване на състоянието. Алармиращо е, когато започне да се налага ежедневната й употреба. Това означава, че е налице сериозен проблем, на който трябва да се обърне внимание и да бъде решен с лекарства и хранителни добавки. Последните се отпускат без лекарско предписание и са в помощ при епизодични случаи, като преяждане или прекаляване с едни или други храни. Добре е да се ползват, когато наблизо няма лекар. Същинското лечение се провежда след поставяне на диагноза от специалист и с препарати, закупени с рецепта.

- В какво точно се изразява Синдромът на припокриване, за който се твърди, че се наблюдава все по-често?

- При него функционалните нарушения на гастроентреналния тракт се чувстват от пациента и като нарушения на червата, и като нарушения на стомаха. Обикновено той казва, че го боли стомахът високо горе, но чувства болка и в областта на червата. Оплаква се и от газове. Ситуацията изглежда така, сякаш едновременно боледуват няколко органа. В случая става въпрос за функционални нарушения, а не за тежко заболяване. Лошото е, че когато те останат нелекувани продължително време, тяхното терапевтично повлияване е много трудно. Пациентите не се чувстват пълноценни във всекидневието си, но нямат тежко органично заболяване, което би могло да увреди организма им, ако не бъде лекувано. Преживяването е свързано с качеството на живот. Това се има предвид под синдром на припокриване.

- Мнозина страдат от рефлукс, но така са свикнали с него, че го приемат за нещо естествено. Опасен ли е той?

- Рефлуксната болест е сериозно заболяване и не бива да бъде подценявано. Тя води до възпаление в долната част на хранопровода, където не би следвало да има киселини, стомашно съдържимо с концентрирана солна киселина. Навлизането й в организма води до тежко хронично възпаление. Ако това състояние продължава твърде дълго време, се стига до промяна на хистологичната картина на клетките на хранопровода. То е предканцероза, тоест създава риск от развитието на рак. Заболяването следва да бъде лекувано внимателно, с медикаенти. Правилната му и навременна терапия води до обратното развитие, промяна на лигавицата към нормална и елиминиране на риска от развитие на злокачествени заболявания. Синдромът на припокриване може да съдържа и рефлукс. В последните години все повече се говори за уста – мозък – стомах. Знае се, че емоционалното състояние, натовареността и стресът се отразяват върху нервната система. Има механизми, по които той достига до стомаха и червата, тоест удря доброто им здраве. При хора, на които са предстояли тежки изпити помнят, че от притеснения са имали позиви за повръщане или са получавали болки в корема. Когато човек получава тежък стрес и еднократни оплаквания от червото, се говори за функционално, рисково заболяване, което може да доведе до промяна в лигавицата на хранопровода. В последните десетилетия, когато животът стана по-забързан и по-стресов доста повече хора страдат от тези неразположения.

- Може ли да бъде избегната кризата от язва и гастрит пред пролетта и как?

- Смята се, че голяма част от гастритите и язвите са причинени от бактерията хеликобактер пилори. Тя има различни щамове с различна вирулентност. Човек може да бъде заразен с нея, но въобще да не развие язвена болест и обратното. Има фактори, които допълнително влошават състоянието, както и такива, при които няма такава бактерия. Когато тя беше открита, се смяташе, че всички тези състояния се дължат на нея – нещо, което впоследствие беше опровергано. Все пак, голяма част от тях се причиняват именно от тази бактерия. Напълно възможно е човек да я носи, но тя да не го притеснява с нищо до момента на промяна на сезона и промяната в менюто с преобладаваща сурова храна, като салати например. При промяна на хранителния режим, нещата се подобряват, но е добре да се направи профилактично и преглед при гастроентеролог, както и изследвания. Личните лекари познават своите пациенти и знаят какви точно да им назначат. Така, след като си ги напарви човек ще бъде по-спокоен, след като се изключи опасението от по-сериозно заболяване. Ако пък то е налично, то по-рано ще се пристъпи към лечение, което дава и по-добри възможности за успех в терапията.

- Много хора приемат аспирин по различни причини – за разреждане на кръвта, срещу мускулни болки или профилактично срещу настинки. Създава ли той опасност за стомашночревния тракт?

- Ще цитирам един по-възрастен колега, който казваше, че като гастроентеоролог приема аспиринът като цианкалий. Този медикамент има своите плюсове, но страничните му ефекти са много тежки. Много хора, приети по спешност при нас са точно такива, които по една или друга причина приемат аспирин. На едни от тях той е предписан по медицински показания и е в малки дози. Това са пациенти с кардиологични заболявания, които го пият точно за разреждане на кръвта. Те са предупредени да следят изпражненията си и когато те стават тъмни към черни, поява на умора и анемичен вид взимат лекарства за намаляване на киселинността. Така те се предпазват от кървене. По-голям проблем за тези, които сами решават да взимат аспирин. Оказва се, че те изобщо не са малко. Ако се направи преглед на постъпилите по спешност с остро кървене в стомаха става ясно, че повече от половината го приемат без лекарско предписание. Смятат, че един вид си правят профилактика. Единственото му показание е антиагрегацията, тоест разреждането на кръвта. То става изрично по препоръка на лекаря. Всичките му други действия са такива, че не може да бъде оправдано честото му приемане. Като еднократно противовъзпалително средство той може да бъде пит, но не и ежедневно. Единственото, което човек може да постигне е да си навреди на стомаха.

- Какви са съветите на д-р Данов за добро здраве в преходния сезон?

- Да не се правят резки промени в храната, преходът към повече плодове и зеленчуци да става постепенно и балансирано. Ако сме решили да редуцираме теглото си да не бързаме да постигаме бърз ефект, тъй като здравословната промяна става бавно. Това е простичкото правило, към което всеки следва да се придържа, за да не стане пациент на гастроентеролога.


Все повече млади пациенти с кожен меланом

Все повече млади пациенти с кожен меланом

15.4% от всички регистрирани в българския регистър, са под 45 години, обясни доц. Ива Гаврилова
Азбуката на кръвта

Азбуката на кръвта

За българите най-голяма е честотата на група А - около 43%, следвана от О – 32.5%, казва д-р Елисавета Грънчарова от ВМА

Прегряването при децата често се бърка с вирус

Прегряването при децата често се бърка с вирус

Генетично сме подготвени за подобни горещини, но не и през юни, когато по-високата влажност на въздуха може да доведе до бронхоспазми, предупреждава д-р Рада Прокопова
Алергията към полените е до октомври

Алергията към полените е до октомври

Ежегодна имунотерапия облекчава проявите, ангеодемът може да блокира дишането и доведе до задушаване, казва доц. Анна Валериева
Алцхаймер засяга 30% от хората над 80 години

Алцхаймер засяга 30% от хората над 80 години

Диагнозата трябва да се приеме не само като неврологично, но и обществено, социално-икономическо заболяване, казва д-р Филип Алексиев
Кашлица над 8 седмици е признак на болест

Кашлица над 8 седмици е признак на болест

Тя трябва да се уточни от специалист, казва доц. Владимир Ходжев от УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив
Над 90 000 българи страдат от ХОББ

Над 90 000 българи страдат от ХОББ

В повечето случаи пациентите са пушачи над 40-годишна възраст, които се оплакват от хронична кашлица, задух и храчки, казва д-р София Ангелова
Болестите на щитовидната жлеза все по-чести

Болестите на щитовидната жлеза все по-чести

У нас 17% от жените до 60 г. страдат от понижената й функция, казва проф. Русанка Ковачева
Генната терапия тепърва ще навлиза и при слуха

Генната терапия тепърва ще навлиза и при слуха

Родителите трябва да знаят ползата от неонаталния скрининг, за да може всички деца с увреждания да бъдат открити възможно най-рано, казва доц. Петър Руев
Синузитът е свързан с алергичната хрема

Синузитът е свързан с алергичната хрема

Идеалната чистота у дома и чести промивки на носа са обичайната превенция, възможна е и имунопрофилактика, казва проф. Румен Бенчев
1 2 3 4 5 ... 60 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ