Коментар

Проблем с рецептите за антибиотици няма, но има с тези за ССЗ

01-04-2024 14:00
Заради безплатните лекарства, които въведха се налага да изписваме всяко на отделна, връщат пациенти от аптеките, губим им времето, казва д-р Костадин СотировПроблем с рецептите за антибиотици няма, но има с тези за ССЗ
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
От днес, 1 април, антибиотиците се отпускат само срещу електронни рецепти, промени има и заради това, че се увеличиха безплатните лекарства с тези за сърце. Има ли проблеми с издавнането на рецептите и за двата вида медикаменти, какви са те, попитахме д-р Костадин Сотиров. Той е общопрактикуващ лекар в Пловдив.
Ние, общопрактикуващите лекари, работим с е-рецепти не от днес. За четири години сме издали близо 50 милиона. Лично аз изписвам лекарства електронно от месец март 2021 година. Нито аз, нито от колега съм чул да има затруднения с тях.

При антибиотиците нещата

вървят така, както трябва. Проблеми имаха аптеките, тъй като техните софтуери в някои случаи не бяха пригодени за работа с Националната здравноинформационна система. От друга страна, някои от тях не зареждаха, не знам как е сега, от всички складове, а от точно определен, който може би не е имал неоходимия софтуер. 

Освен това, някои от

лекарствата аптеките получаваха от различни вносители и те бяха с различни кодове. Това бяха проблемите, но в рамките на един месец, още през ноември, повечето неща бяха синхронизирани. Колкото до мобилното приложение, то работи идеално. Безпроблемно изписване рецепти през него. 

Когато не съм off linе,

написвам рецептата, тя е създадена. В момента, когато вече съм on line, само маркирам „Изпрати" и тя отива в НЗИС. Пациентите обаче да не забравят, че електронната рецепта не отменя прегледа. Имаме обаче проблеми с напълно безплатните лекарства по линия на НЗОК и за сърдечносъдовите заболявания. Това ни отвори голям проблем.

Налага се да изписваме всяка

една позиция на отделна рецепта. Така губим времето както на хората, така и нашето собствено. За тези, които сме им издали миналия месец, се налага хората да се връщат. Някои аптеки не им дават медикаментите, описани в една, и се налага болните да се връщат, за да им ги правим за всяка позиция поотделно. 

Това правим, защото от касата

са ни дали нови кодове за всеки един медикамент, който влиза в списъка на напълно реимбурсираните независимо, че някои от тях са давани с намаление и преди това. Броим лекарства, броим рецепти, както едно време плюнчехме пръст и отмятахме хартиените. От НЗОК трябваше да помислят за тези проблеми, сега те се стоварват върху лекарите, а от тях страдат пациентите – разкарваме ги, връщаме ги, чакат пред кабинетите.

Реално, болните са потърпевши.

Софтуерът й трябва да бъде преработен по такъв начин, че той да регистрира кодовете, изписвани от нея дори, когато са написани на една рецепта. Не разбирам, защо не е бил предвиден рискът от това неудобство. Лекарства, реимбурсирани на 100% не се пускат у нас за пръв път. Такива бяха въведени още преди десет години. В първите три или шест месеца те наистина бяха безплатни за хората. 

В последствие производителите 

и вносителите вдигнаха цените им, тъй като се бяха увеличили производствените им разходи. Естестевно реагира и НЗОК. В крайна сметка, те вече не са на 100 % безплатни. По правилата на касата обаче те продължават да се водят безплатни и затова ги изписване на отделни рецепти. Сега, десет години по-късно, се повтаря същото нещо. Излиза, че не всички се учат от грешките си.

По никакъв начин не се използват

истинските възможности на новите технологии. Процедурите, правилата за работа са разписани за работа с издаването им на бланки. Излиза, че елетронните рецепти са натикани в обувките на хартиените. Питам, така ли се прави Е-здравеопазване?!

Действащият Механизъм носи същите пороци

Действащият Механизъм носи същите пороци

Решението на ВАС няма пряко действие спрямо него, но налага преосмисляне на начина, по който се прогнозират потребностите на пациентите от лекарствено лечение, казват от АRParM
ВАС отмени и Механизма за лекарствата

ВАС отмени и Механизма за лекарствата

Според съда, правилото фирмите да връщат пари на касата, нарушава правата на собствеността и частната стопамска инициатива
Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Вземаме заеми, за да платим вместо НЗОК

Не е по силите ни да броим 6 000 лв. за батерията, която трябва да се смени на майка ми, която е с Паркинсон, казва Мария Кръстева
Решението на НЗОК може да е законно, но е неморално

Решението на НЗОК може да е законно, но е неморално

За някого 6 000 лв. може да не е много, но за повечето хора в България е огромен разход, казва проф. Красимир Минкин
Проблемите на хората с редки заболяваня не се решиха

Проблемите на хората с редки заболяваня не се решиха

Законът за здравето трябва да се адаптира така, че всички услуги, които се покриват от държавния бюджет за деца, трябва да се финансират и за пълнолетни, независимо кога е възникнало заболяването, казват от сдружение „Общност Мостове"

Качеството на живот на онкопациентите не е добро

Качеството на живот на онкопациентите не е добро

Какво е качеството на живот на пациентите с онкологични заболявания, добра ли е проследяемостта им, защо сме единствената дъжава с увеличаваща се смъртност от тях, защо съществува доплащане, попитахме д-р Мариела Василева.
Пациентите с Паркинсон ще доплащат 6000 лева

Пациентите с Паркинсон ще доплащат 6000 лева

Причината е промяна в правилата за реимбурсация на здравната каса без обсъждане, предупреди проф. Красимир Минкин

Поправките за редките болести - половинчати

Поправките за редките болести - половинчати

Въпреки обещанията терапията да е безплатна за всички пациенти, засега тя ще е такава само за тези, които тепърва ще навършат пълнолетие
Плащат още 34 нови лекарства

Плащат още 34 нови лекарства

Те са от 29 INN, реимбурсацията им за пациентите ще стане поетапно през годината
Поправката за редките болести има нужда от допълнение

Поправката за редките болести има нужда от допълнение

Сега от нея са изключени редица пациенти заради възрастта им, пропуснати са и децата със сърдечни малформации, предупреждава Наталия Маева
1 2 3 4 5 ... 150 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли проблеми с изписването на антибиотици изцяло чрез електронни рецепти?

Април 2024 Предишен Следващ