Проблем

Епилептиците пак без лекарства

18-05-2023 07:00
Заради това пациенти и невролози ще подготвят поредния сигнал до здравната комисия в парламента, МЗ, НЗОК и ИАЛЕпилептиците пак без лекарства
Clinica.bg

press@clinica.bg
Хората с епилепсия в страната отново останаха без важни лекарства. Затова Асоциацията на родителите на деца с епилепсия и невролози ще подготвят поредния сигнал до здравната комисия в парламента, МЗ, НЗОК и Изпълнителната агенция по лекарствата.
„Драмата с медикаментите е дългогодишна. Липсват не една и две позиции. Наличието им не е поетапно. Това не може да продължава постоянно, защото хората страдат", каза Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия (АРДЕ).

Към момента най-остро се чувства

липсата на три продукта. Те са окскарбазетин, карбомазепин и валпроева киселина, а са крайно необходими, потвърди неврологът д-р Филип Алексиев, завеждащ Отделението по интензивно лечение на неврологично болни в УМБАЛ „Света Анна"-София.

 

Оказва се, че лекарите нямат пълна

 

и постоянна информация за това, какви лекарства има и какви не към дадения момент на пазара. Обикновено те научават за дефицита на определена позиция, едва когато ги изпишат, а пациентите започнат да им се обаждат по телефона за липсите. Те пък на свой ред започват да търсят варианти с какво да им ги заменят. По думите му обаче, макар и да има заместители, не всички са подходящи за хората с епилепсия. Проблемът идва от това, че пациентът свиква продължително време с един или друг медикамент.

 

Когато му се изпише нов, резултат

 

не може да се очаква веднага, а в някои случаи той дори не настъпва. В такива случаи на ход са роднини, близки и приятели в чужбина, които купуват нужните медикаменти и ги изпращат в България. В последно време това е станала обичайна практика. „Такава се действаше по време на тежката ситуация през 90-те години. Сега сме страна – членка на Европейския съюз, годината е 2023-та. Може ли пациентите да са подложени на такова нещо.

 

Тази политика е геноцид спрямо тях",

 

смята Събева. По думите й неритмичната наличност в аптеките на медикаментите не се отнася само за засегнатите от епилепсия, но и за хората с други заболявания. „При нашите хора обаче нещата стават много страшни, когато човек не приема лекарството си. Той може да изпадне в епистатос, който може да доведе до летален изход. Човек губи съзнание, не може да си го възвърне. Може да изпадне в кома и да настъпи смърт", сподели тя. 

 

От асоциацията нееднократно са

 

алармирали Министерството на здравеопазването и НЗОК. „Оттам обикновено отговарят, че има лекарства заместители. Ние не говорим само за взаимозаменяемост, а и за това, че изчезнаха оригиналните препарати на повечето антиепилептиците, които имахме", каза д-р Филип Алексиев. 

 

Затова АРДЕ и невролози ще подготвят

 

поредния сигнал до здравната комисия в парламента, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Изпълнителната агенция по лекарствата. Те ще настояват невролозите да имат достъп до системата на аптечните складове, за да знаят какво е в наличност и какво не е, какво и разписани правила, как да действат при дефицит.


Аптеките у нас са повече от нужното

Аптеките у нас са повече от нужното

Заради високия им брой, специалистите не стигат за всички, въпреки че броят им е над средния за ЕС, казва маг. фармацевт Светослав Крумов

10 препоръки за недостига на лекарства

10 препоръки за недостига на лекарства

ЕМА публикува ръководство за предотвратяване дефицита на медикаменти и намаляване на въздействието му
Пациенти искат проверка за скрити лекарства

Пациенти искат проверка за скрити лекарства

Подозират, че се пазят за паралелен износ, а производителите информират, че няма да има внос до юли включително
Възраждане искат денонощна аптека във всяка област

Възраждане искат денонощна аптека във всяка област

В общинските центрове да има на всеки 10 000 души население, предлагат депутатите в проект за промени в Закона за лекарствата
Искаме информация в реално време за дефицита

Искаме информация в реално време за дефицита

Лекарите не знаят какви лекарства липсват, а не всяко е заменяемо и добро за пациента, казва д-р Филип Алексиев
Започна работата по Националната аптечна карта

Започна работата по Националната аптечна карта

Работната група иска тя да бъде в електронен вариант, така че да показва актуална снимка на сектора

НЗОК ще плаща още 2 лекарства

НЗОК ще плаща още 2 лекарства

Те са за пациентите с ревматоиден артрид и лупус, освен това се добавят нови индикации за две други

ГЕРБ предлага затягане на контрола за лекарствата

ГЕРБ предлага затягане на контрола за лекарствата

Промените предвиждат машинен обмен на данни между лечебните заведения, БОВЛ и институциите, за да няма злоупотреби с реимбурсирането им

Вече са издадени 22404 е-протокола

Вече са издадени 22404 е-протокола

Процесът започна на 1 март и не е преустановяван, от началото на май има техническа възможност и за болниците, казаха от НЗОК

УСБАЛО предава раковия регистър на НЦОЗА

УСБАЛО предава раковия регистър на НЦОЗА

Лъчелечение вече ще се прави и в специализираната извънболнична помощ, гласят промени на МЗ

1 2 3 4 5 ... 125 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Смятате ли, че този път опитът за построяване на Национална детска болница ще се увенчае с успех?

Май 2023 Предишен Следващ