Коментар

Разликата в цените на лекарствата ощетява НЗОК

15-06-2022 06:22
Ако търговец е купил един медикамент за 20 единици, а болницата и касата са го платили за 100, разликата може спокойно да бъде разделена в полза на всички по веригата, казва д-р Дечо ДечевРазликата в цените на лекарствата ощетява НЗОК
Clinica.bg

press@clinica.bg
До пет пъти стигат разликите в цената на онколекарство, които плаща НЗОК на болниците. Такова е положението за още 25 медикамента. Защо е така, кой губи и кой печели от това, как може да се пресече законната, но неморална практика, попитахме д-р Дечо Дечев, директор на УМБАЛ „Св. Ив. Рилски" и бивш управител на НЗОК.
За да разберем по-детайлно къде се коренят причините трябва да се върнем назад – малко повече от две години, когато в качеството си на управител на НЗОК, си позволих да информирам депутатите какъв текст са произвели в закона и какви са последствията. А те бяха такива, че законът позволяваше без да се превишава пределната цена на един лекарствен продукт (ЛП) да се заплаща на изпълнителите на болнична помощ цени, които имаха в пъти разлика. Тогава разликата беше над 7 пъти. Повод за това стана сигнал от един от производителите, който твърдеше, че цената, на която той е продавал ЛП на търговците на едро (ТЕ) е между 7 и 10 пъти по-ниска от тази, на която съответният търговец е продавал лекарството към болницата и тя го е отчитала на касата. Тогава всички бяха много изненадани и казаха, че веднага – едва ли не за няколко дни, ще направят предложение за законови промени, които да водят в посока на това, че НЗОК ще плаща най-ниската цена за ЛП на всички лечебни заведения. Накрая такъв текст се появи. Той задължаваше НЗОК да заплаща най-ниската отчетена цена от всички лечебни заведения. Имаше и втори критерий – ако цената на проведената процедура в МЗ е по-ниска, да се заплаща тя.

 

Резултатите

 

Те показват, че това не е направено и за поне 15 лекарства се плащат различни цени, като явно при някои разликата е 4 - 5 пъти. Според мен имаме няколко дадености – първо текст, който задължава НЗОК за определени действия, в него е включен определен ангажимент на МЗ, че трябва да е провело договаряне. Като краен резултат виждаме, че нито МЗ е провело това договаряне, нито пък касата заплаща най-ниският продукт. Конкретната щета, защото според мен има такава, не мога да коментирам, защото нямам ясни параметри, но във всички случаи цифрата е 6-знакова,а може и 7-знакова.

 

Отговорността

 

Отговорността на МЗ не искам да коментирам. Но в НЗОК са отчитани лекарства с различни цени - 4 и 5 пъти, тоест, ако там са искали да стъпят на критерия най-ниска цена, нищо не им е пречело да го правят. Имаме най-ниска цена постигната от лечебно заведение и на касата не й пречи нищо да плаща на всички болници по тази най-ниска цена. Трябва само да изработи Методика, по която да уведомява лечебните заведения за отчетените в тях най-ниски цени, за да може те да знаят каква цена на ЛП трябва да заложат при предстоящ ЗОП. Иначе как „Св. Ив. Рилски" да разбере коя е най-ниската цена, ако не се даде тази информация.

 

Тесните места

 

Според мен е тотално неправилна концепцията МЗ да се натоварва с провеждането на търгове,

какво пречи касата да провежда тези договаряния при положение, че в закона това й е вменено. Там пише, че НЗОК договаря с производители и търговци цената на ЛП. Тоест, нищо не пречи това, което прави МЗ, да върши НЗОК. Друг е въпросът, че в нормативния текст, навсякъде се говори за стойност и никъде за цена. Стойността обаче е финансов показател, който засяга само производителя. Той включва всички преки и непреки разходи за производството на един продукт, оттам нататък той си слага съответния процент печалба и тогава отиваме на термина цена. Но такъв термин няма, и не знам дали не е направено умишлено, защото никой няма право да поиска всички преки и непреки разходи, защото това е търговската тайна, а цената е публичен показател, който се регистрира в ПЛС и на други места. Трудно ми е да допусна, че компетентни хора в този бранш са направили случайно подобен пропуск, а в един финансов документ, който отчита ЛЗ към касата, няма термин стойност, само цена.

 

Кой губи и кой печели

 

Ясно е кой губи – всички ние като осигурени лица, защото по този начин бюджетът за лекарства малко или много се изчерпва, независимо, че има таван, който не може да се прескочи.Спокойно този ресурс може да се насочи към нови молекули или други неща. Ако искаме да сме коректни, би трябвало контролиращите органи да тръгнат по обратния път – търговецът на едро да покаже насрещната фактура от производителя, да се види той за колко е купил лекарството и за колко го е продал на болницата. Тогава ще стане ясно кой печели. Аз съм категоричен за едно, че производителите преди две години продаваха на всички търговци на едро на приблизително еднакви цени и нямаше разлика в няколко пъти. Тоест, натрупването на цената става на ниво ТЕ, а много добре знаем, че в повечето частни болници те са и собственици на болницата. Тоест търговецът си го препродава сам на себе си, с тази разлика, че получава чиста печалба от НЗОК.

 

Как се постигат високи цени след ЗОП

 

Този въпрос трябва да се отправи към принципала на държавните болници, защото това е категоричен показател за качеството на управление на една болница. Всички знаем начините, по които може да се добие личен профит. Образно казано, ако един ЛП е придобит на цена 100 единици на хартия, касата ще плати 100. В същото време, ако ТЕ го е закупил за 20 единици, не за 100, разликата може спокойно да бъде разделена в полза и на управляващите лечебното заведение, и на търговеца, и на някои други хора по веригата.


Аптечната карта ще покаже диспропорциите

Аптечната карта ще покаже диспропорциите

Тя трябва да се превърне в инструмент за правене на политики, които да осигуряват достъпа на населението до фармацевтични услуги, казва Светослав Крумов

Проблемът с реекспорта остава актуален

Проблемът с реекспорта остава актуален

Преди броени дни в страната се проведоха за 15 път Българските фармацевтични дни. Какво постигнаха фармацевтите у нас, защо цените на някои онколекарства още са различни, има ли липса на медикаменти, попитахме маг. фармацевт Велина Григорова.

МЗ пак ще прави аптечна карта

МЗ пак ще прави аптечна карта

Методиката за изработването й вече е одобрена от проф. Асена Сербезова

Всяка аптека със софтуер за НЗОК

Всяка аптека със софтуер за НЗОК

СЕСПА ще трябва да дава данни на фармацевтите за липсата на лекарства при търговците на едро

НЗОК не знаела най-ниските цени на онколекарствата

НЗОК не знаела най-ниските цени на онколекарствата

За да ги плаща за всяка болница, от фонда искат да има информация за постигнатите минимални стойности на търговете в лечебните заведения в позитивния списък

Нови такси за клиничните проучвания

Нови такси за клиничните проучвания

Те се налагат заради въвеждането на единен европейски портал за подаване на заявленията за многоцентровите проучвания
Поне 3 причини за различните цени на онколекарствата

Поне 3 причини за различните цени на онколекарствата

Сред тях са нови молекули, за които още няма проведен централизиран търг и стари, които не са включени в предишния, казаха от МЗ
От различните цени в болниците губят и компаниите

От различните цени в болниците губят и компаниите

Когато се финализира ЦОП, за тези 26 лекарства ще се появи нов ценови таван и никоя болница няма да може да отчита над него, а той ще е максимално нисък, тъй като е постигнат в конкурентна тръжна процедура на национално ниво, казва Деян Денев

5 пъти разлика в цената на лекарство, което НЗОК плаща

5 пъти разлика в цената на лекарство, което НЗОК плаща

Тази година положението е аналогично при 26 онкомедикамента, става ясно от официален отговор на фонда до clinica

Пак липсват лекарства за епилепсия

Пак липсват лекарства за епилепсия

В момента липсва валпроевата киселина, беше изчезнала, появи се за месец, сега отново я няма, казва Веска Събева

1 2 3 4 5 ... 109 »
Банер
Банер
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Юли 2022 Предишен Следващ