Прогноза

Фармацевтичният пазар расте с 6%

08-11-2016 06:17
Отново най-голямо е увеличението при хранителните добавки, сочат анализите на IMS Health Фармацевтичният пазар расте с 6%
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Ръст от близо 6% ръст ще отбележи фармацевтичният пазар у нас през тази година. Това сочи прогнозата на международната анализаторска компания IMS Health за края на 2016 г.

През миналата година обемът на фармацевтичния пазар у нас възлизаше на 2.6 млрд. лв. При 6% ръст това означава, че той трябва да се увеличи минимум със 156 млн. лв.
И тази година най-голямо се очаква да бъде нарастването при нелекарствените продукти и хранителните добавки – с 12%. При медикаментите с рецепта прогнозното увеличение е 5 на сто, а при тези без – 2%.

Традиционно нарастването в стойност е по-голямо при оригиналните медикаменти. Увеличнието на пазара като стойност при генеричните медикаменти ще е около 30-40 млн. лв. според цифрите на IMS Health. В същото време очакваният ръст на годишна база при иновативните продукти ще е 90 млн. лв. Тази година той е разпределен основно в четири категории – диабет (инсулини), антикоагуланти, новите продукти за лечение на Хепатит С и биологичните продукти, като тези за ревматоиден артрит и псориазис, показват още анализите на IMS Health. За този ръст на пазара обаче допринася не само вътрешното потребление, но и паралелният износ. Тази година в страната отново се срещаха сигнали за недостиг в аптеките на инсулини и други медикаменти за социално значими заболявания. Точна статистика за този пазар у нас няма, но се допуска, че той възлиза на минимум 10% от целия. 

Въпреки че ръст се очаква и на болничния пазар, този път той ще е по-малък. Причината е, че основните нужди от онкологични продукти, които се покриват от здравната каса, вече са задоволени. 
При аптеките продължават тенденциите на окрупняване на сектора и удължаването на веригите, придружени от ниски маржове в сферата с най-масови лекарства и по-големи при хранителните добавки. Увеличаването на дължината на веригите обаче не води до пропорционален ръст на оборота и печалбите, предупреждават анализаторите.

Особени промени няма и при търговците на едро. Основният дял от оборота в сектора – над 85%, продължава да се извършва от петима дистрибутори - Софарма, Либра, Стинг, Фармнет, Фаркол. Подобна консолидация на пазара е нормално явление не само за България, но и за останалите страни.
Характерно за фармацевтичния пазар и през тази година е продължаващия натиск върху цените на медикаментите и опитът на обществените фондове като здравната каса да пести средства, смятат още анализаторите. Според тях тези политики за ограничаване на публичните разходи са успешни (като отстъпките за лекарствата по НЗОК), но са за сметка на преките харочве на пациентите. Кешовите плащания в здравната система у нас по различни световни проучвания са около 50%, което е много над нормалното. За допустимо в света се смята копеймънт в рамките на 20%.

Регулативните промени са с неясен резултат

 

В страната се очакват много регулативни промени. Засега обаче ефектът им е невъзможно да се предскаже, защото няма достатъчна яснота. Една от тях е въвеждането на електронния търг за лекарства от МЗ, на който все още не се знаят правилата, по които ще се прави. Но едно възможно следствие от него е редукцията на пазара и реализирането на загуби в целия сектор, смятат анализаторите.

Генеричната субституция е друга очаквана промяна. Ефектът за здравната каса от нея ще е нулев, но за компаниите ще е голям. Мярката ще доведе до налагане на нови пазарни модели, казват специалистите. Ценовият коридор ще принуди компаниите да преосмилят какви продукти да оставят на пазара и кои да изтеглят. За аптеките тази мярка би довела до по-малък марж. Пълната реимбурсация за лекарствата за есенциалната хипертония също ще има негативни последици върху някои от субектите в пазара. Тя ще увеличи разходите на здравната каса с милиони и ще доведе до загуба за аптеките, защото няма да имат право на надценка.


Честит Еньовден!

Честит Еньовден!

Днес се берат най-лековитите билки, а фармацевтите отбелязват своя професионален празник

Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Промените за изписването на повече лекарства на една е-рецепта улесняват всички, но засега са без нужните финансови параметри, казва маг. фарм. Димитър Маринов

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Тази година бюджетът на здравната каса е изправен пред повече предизвикателства от обикновено. Причината е, че КС отмени лимитите на болниците. Ще има ли дефицит, какво е решението, попитахме Боян Бойчев от АИКБ.

Ръст на пациените с лекарства по каса

Ръст на пациените с лекарства по каса

Те са се увеличили с над 19 хил. през миналата година, но ножицата в безплатната терапия остава все така широко отворена

Обмислят промяна на таксата от 5 лева за аптеките

Обмислят промяна на таксата от 5 лева за аптеките

Тя да не бъде еднаква за всички безплатни лекарства, а обвързана с цената им, предлага здравната каса

Без износ на инсулин още месец

Без износ на инсулин още месец

Здравният министър д-р Галя Кондева удължи срока на мярката до 17 юли, съобщиха от МЗ
И МЗ регламентира безплатната терапия за редки болести

И МЗ регламентира безплатната терапия за редки болести

Промените в Наредба 2 са нужни, за да започне НЗОК да я плаща и за хората над 18 години
Онкотерапията поскъпнала с 30%

Онкотерапията поскъпнала с 30%

Над 50% от разходите на здравната каса за лекарствата за рак са за 10 молекули, показва отчетът й за 2023 г.

Kасата отложи решението за безплатните лекарства

Kасата отложи решението за безплатните лекарства

Надзорният съвет утвърди промени в изискванията за лечение с медикамнети за шест заболявания

Помощник-фармацевтите стягат протести

Помощник-фармацевтите стягат протести

Те ще ги предприемат, щом се сформира новия парламент, настояват да продават лекарства с рецепта под ръководството на магистър
1 2 3 4 5 ... 154 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ