Малко са плюсовете при здравето на нацията
Преди броени дни Министерският съвет прие Доклада за здравето на нацията. Същевременно отново бе заявено намерение за въвеждане на ДСГ. Възможно ли е скоро клиничните пътеки да останат в историята, а здравеопазването да се подобри, попитахме доц. Христо Хинков.
Нека плащаме за здраве, а не за заболяване

Нека плащаме за здраве, а не за заболяване

За пореден път тази година страната е на прага на нов коалиционен кабинет. Само преди седмица политическите сили, които ще участват в него посочиха и приоритетите си в сферата на здравеопазването. Адресират ли те най-важните проблеми в сектора, дават ли надежда за здравна реформа в полза на обществото, попитахме д-р Таня Андреева. 

Нужно е да върнем фокуса върху човека

Нужно е да върнем фокуса върху човека

Тази седмица бъдещите коалиционни партньори очертаха основните приоритети и политики в сектор здравеопазване. До какви резултати биха довели те, ако се реализират, ще се стигне ли този път до истинска реформа и какъв министър би могъл да я осъществи, попитахме д-р Бойко Пенков. 

Оптимист съм за здравната реформа

Оптимист съм за здравната реформа

Тази седмица бъдещите коалиционни партньори очертаха основните приоритети и политики в сектор здравеопазване. Ще се стигне ли този път до истинска реформа, доволна ли е най-голямата политическа сила „Продължаваме промяната" от така зададената рамка в сектора, попитахме доц. Антон Тонев.

Големите реформи дават плодове след години

Големите реформи дават плодове след години

Преди броени дни служебният кабинет предложи стъпка във въвеждането на ДСГ. Вчера се оказа, че замяната на клиничните пътеки с този модел на финансиране на болничната помощ е приоритет и за бъдещата управленска коалиция. Какво би променило това, попитахме д-р Стефан Константинов.

Имаме твърде много ненужни болници

Имаме твърде много ненужни болници

Защо българите, като цяло са антиваксъри, кой и кога пропусна момента да създаде доверие на хората към ваксините, много ли са ни лечебните заведения и защо сме най-болната нация на Стария континент. Това и още попитахме доц. Михаил Околийски

К-19 доказа, че пазарният модел не винаги работи

К-19 доказа, че пазарният модел не винаги работи

По средата на най-яростната КОВИД-вълна, която сме имали до момента, България е на прага на ново управление, а здравната система скърца все по-силно. Какви са проблемите в нея, имат ли решения и какви, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план, попитахме д-р Дечо Дечев.

Нужно е да се плаща за качество, не само за обем

Нужно е да се плаща за качество, не само за обем

Ще издържи ли здравната система на натиска на КОВИД до края и на тази вълна, има ли опасност тя да се възобнови заради връщането на учениците в клас, какво свърши служебното правителство в сферата на здравеопазването и какво не успя, да очакваме ли промени с бюджета на НЗОК за 2022 г. и какви, попитахме д-р Александър Златанов. 

Няма политическа воля за реформи

Няма политическа воля за реформи

Няколко дни преди поредните избори за нов парламент, макар и с глътка въздух, четвъртата вълна на пандемията продължава. Какво е положението в болниците в момента, имат ли още сили лекарите, какви уроци научихме от КОВИД и как трябва да променим системата, попитахме един от най-добрите уролози у нас - акад. Чавдар Славов.

НЗОК да купува услуги от болниците по реда на ЗОП

НЗОК да купува услуги от болниците по реда на ЗОП

България все още в хватката на КОВИД-19. Какво се случва с най-големите болници в страната, успяват ли да удържат на натиска, разполагат ли с достатъчно кадри, увеличават ли се разходите им и какви промени са нужни, за да работи системата по-добре, попитахме проф. Красимир Иванов.

Има болници, за които пандемията не съществува

Има болници, за които пандемията не съществува

Четвъртата вълна на пандемията, като че ли удари страната най-тежко от всички досега. Лечебните заведения масово изнемогват под натиска на увеличаващия се брой пациенти. Кои са най-големите проблеми, пред които са изправени болниците, докога ще издържат на натиска, попитахме проф. Силва Андонова.

1 2 3 4 5 ... 57 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли идеята Лозенец да стане детска болница?

Декември 2021 Предишен Следващ