На фокус

БЛС иска промяна на здравния модел

24-10-2016 16:35
Допълнителният пакет да се поеме от втория стълб на осигурителната система, предлагат медицитеБЛС иска промяна на здравния модел
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Обществените средства за здравеопазване са крайно недостатъчни, нужен е нов модел за финансиране на системата. Около това се обединиха лекари и политици на кръгла маса, организирана от Българския лекарски съюз (БЛС) по случай 24 октомври - Протестния ден на европейските лекари.

Системата е недофинансирана, време е да прекъснем този порочен кръг, каза д-р Венцислав Грозев, председател на Българския лекарски съюз. По различни сметки в системата се въртят около 7 млрд. лв. на година, 50% от тях обаче се вадят от джоба на пациентите. За да се набавят тези средства, от съсловната организация на медиците предлагат няколко стъпки. Едната е реалното заработване на допълнителния стълб на здравното осигуряване или застраховане, който в момента дефакто не функционира. От него и други източници БЛС иска да се поеме финансирането на допълнителния пакет, който ведомството на Петър Москов предлага за втори път с проекта за промени в закона за здравното осигуряване. В момента обаче това е невъзможно. На година частните фондове акумулират около 120 млн. лв. общо от премии за заболяване и злополука, които са нищожен процент на фона на общите разходи за здравеопазване, обясни Светла Несторова, председател на Асоциацията на застрахователите у нас. Според нея един удачен модел за промяна на модела е холандският, при който има два осигурителни стълба в здравеопазването.

Повишаването на здравната вноска, както и държавата да започне да осигурява лицата, за които отговаря върху минималния осигурителен доход, предлага още д-р Грозев. Смятаме, че държавата трябва да увеличи средствата, които дава поне до 6.2% от БВП, добави д-р Галинка Павлова, зам. председател на съсловната организация. Сред другите искания на медиците са въвеждането на информационна система и по-високи заплати за лекарите.

В краткосрочен план от БЛС настояват да се коригира проектобюджета на здравната каса за 2017 г. и да се отмени въвеждането на пръстовия идентификатор от 1 ноември тази година. Разпределението на резерва на касата трябва да се направи още сега, иначе ще отиде основно за лекарства, категорична е д-р Павлова. Освен това медиците настояват да се плати всичко заработено на лечебните заведения и да не се прехвърля дефицит към тях за догодина. По първоначалните сметки на касата за болниците в края на 2016 г. няма да стигнат около 50 млн. лв.

Средствата не достигат и в областта на денталното здраве, категоричен беше и д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз. Според него един път завинаги трябва съсловието да се разбере за разпределението на парите в системата.

Медицинските сестри са на граничния минимум, заплатите им са изключително ниски, ако това не се промени, лично аз ще подкрепя колегите да напуснат страната, каза и Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.


Давам 50 000 лв. за нов закон за здравно осигуряване

Семир Абумелих, депутат от ГЕРБ


България има нужда от нов закон. Молбата ми към специалистите е да предложат нов проект, аз ще дам заплатата си до края на мандата ми на този екип, който го направи. Това са около 50 000 лв. Но законът трябва да отговаря на 4 основни фактора. Първото условие е справедливост - тоест дори да съм беден, да мога да отида в болница. Второто условие е, ако съм се старал и съм учил, успял, да получа нещо повече. Третото е да е политически устойчива – в нея да има елементи на лявото и дясното. Последното условие е да е с нулев ефект към държавния бюджет. Защото няма държавник, който да каже, че ще вади пари от хазната, за да ги даде за здраве.


Намираме се в ситуацията отпреди 20 години

Емил Райнов, депутат от БСП


Холандия е направила реформа за 20 години, у нас тя се прави от 1998 г. През 2008 г. вдигнахме вноската от 6 на 8 процента. През 2009 г. се акумулираха 1.6 млрд. лв., за да се напправи промяна и през 2010 г. да се включи допълнителен стълб на здарвно осигуряване. Но знаем, че тези средства заминаха. Така пропиляхме златния шанс на доверието, което обществото ни даде. От две години имаме лимити за болничната помощ, с което направихме пълен кръг и се върнахме до бюджетнотто финансиране от 1998 г. Контрол в системата също няма, отнехме лиценза на една болница, тази в Търговище. Сега сме в ситуацията отпреди 20 години, но с по-големи проблеми. Ние сме съгласни да подкрепим всяко едно нещо, което ще гарантира достъпа на хората до качествена здравна помощ.


Решението на КС обслужи икономически интереси

Решението на КС обслужи икономически интереси

Преди дни КС отмени лимитите на болниците по здравна каса. Какво следва оттук нататък, има ли рискове пред фонда и пациентите и кои са те, попитахме адвокат Мария Петрова.

Има ли чадър над (избрани) болници

Има ли чадър над (избрани) болници

Или защо МЗ и ИАМН отказват да кажат какви са потребностите от създаването на нови лечебни заведения в страната и има ли кадри за всички

Протест на зелените пред парламента

Протест на зелените пред парламента

Природозащитниците са срещу подготвяните процедури за ОВОЗ, които ще разрешават строеж без оценка, при изтичане на срок
Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Кадрови дефицит затрудни детските операции на сърце

Заради липсата на сестри те бяха временно спрени, започват на непълен оборот от понеделник, съобщиха от НКБ

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Приеха здравната стратегия до 2030 г.

Преработеният вариант се състои от малко над 50 страници общи насоки, той мина с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Зъболекари се събират на конгрес в Пловдив

Той ще се проведе в Медицинския университет в града на 19-20 април, в понеделник отново там ще се състои форум за ваксините
Слонът в стаята е липсата на превенция

Слонът в стаята е липсата на превенция

Тази седмица Дружеството на кардиолозите в България (ДКБ) навърши 50 години. Малко или много са те, какво бе постигнато за половин век и какво предстои. Това попитахме проф. Иван Груев. Той е научен секретар на дружеството.

Невъзможното обръщане на пирамидата

Невъзможното обръщане на пирамидата

Клиничните и амбулаторните процедури не намалиха дела на болничното лечение, само го дублираха

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Проф. Момчил Мавров поема НЗОК

Депутатите гласуваха оставката на Станимир Михайлов, въпреки че той я оттегли

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

ИСУЛ иска безплатна генетична диагностика

От нея се нуждаят деца с хематологични заболявания, сега тя струва 2000-4000 лв., малцина могат да си я позволят и това пречи на терапията, казват от болницата
1 2 3 4 5 ... 495 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия здравен министър?

Април 2024 Предишен Следващ