Промяна

Сменят трудовите книжки

25-09-2019 15:26
Clinica.bg

press@clinica.bg
Сменят трудовите книжкиНовите образци ще са с винено червени корици и ще имат допълнителни графи, става ясно от проект на социалното министерство
Нови трудови книжки ще сменят сегашните. Това предвижда проект на социалното министерство. Кориците вече ще са винено червени, а не сини. Промяната се налага по редица причини свързани както с промените в трудовото законодателство, така и с констатирани проблеми при вписването на данни в сегашните екземпляри.
Сегашният образец на документа не е актуализиран от 1996 г. Оказва се, че форматът на трудовата книжка създава затруднение, поради малките си размери не позволява четливо отразяване на данните, става ясно от мотивите на социалното министерство. Освен това трудовото законодателство е променено и се налагат допълнителни полета, каквито в сегашните документи няма.

 

Констатирани са и други проблеми свързани

 

с вписванията на различни видове данни като например стажа при прекратяване на трудовото правоотношение. Несъвършенства има и при описването на промени в обстоятелствата свързани с трудовото правоотношение на работника. Съществен проблем се оказва и липсата на регламентация относно вписването на датата на предаването на книжката от и на служителя, когато тя не е издадена от работодателя, страна по трудовия договор. Липсва уредба и на процедурата за вписване в трудовата книжка на трудов стаж, установен по съдебен ред. За да се изчистят всички тези проблеми социалното министерство предлага създаване на нови книжки.

 

Целта е те да бъдат приведени в съответствие

 

с настъпилите промени в трудовото законодателство, да осигурят достатъчна, прецизна, точна и ясна информация, както и да намалят административната тежест за работодателите.

Винено червените книжки ще са във формат 12x17 и ще съдържат 32 страници. И от двете страни на кориците ще пише „Трудова книжка" и „Република България".

Променят се и графите в образеца на трудовата книжка. Въвежда се вписване на код по НКПД, категория труд и други. Целта е осигуряване на по-пълна и точна информация във връзка с трудовото правоотношение на работника или служителя, както и по-голяма възможност за ползване на трудови и осигурителни права.

 

Въвежда се изискване за поставяне на щемпел

 

в трудовата книжка при прекратяване на трудовото правоотношение. Идеята е така да се осигури информация за датата на постъпване и прекратяване на работа, основанието за прекратяване на трудовото правоотношение и продължителността на трудовия стаж. Към момента поставянето на този щемпел е установена практика, която обаче не се прилага във всички предприятия. „Това ще доведе до намаляване на административната тежест за работодателите, които в редица случаи следва освен извършването на записи в трудовата книжка да издават и съхраняват за дълъг период образци на документи, удостоверяващи натрупания стаж.

 

Също така ще допринесе и за по-добрата закрила

 

на правата на работниците и служителите, които няма да е необходимо да съхраняват и/или изискват документи, свързани с трудовия им стаж след прекратяване на трудовото правоотношение", става ясно от мотивите на министър Бисер Петков. Отпада изискването работодателят да води дневник за издадените от него трудови книжки. Идеята е той да се замени с регистър на трудовите книжки, в който се съдържа точна информация за предаването на документа от и на работника, независимо от кого е издадена тя.

Регламентира се процедура за вписване в трудовата книжка на прекратяването на трудовия договор чрез разпореждане от инспекцията по труда. Това важи за случаите, в случаите, когато работодателят преустанови дейността, както и при вписване на стаж, установен по съдебен ред.

Премахва се изричната регламентация за признаване на трудов стаж при надомна работа. Причината е, че от 2011 г. в Кодекса на труда изрично е регламентиран трудовият договор за извършване на надомна работа и изискванията към работното време. С промените се очаква да се ограничат нарушенията на трудовото законодателство и свързаните с тях санкции, да намалеят жалбите, сигналите, както и трудовите спорове.Минималната пенсия става 300 лв.

Минималната пенсия става 300 лв.

Вицепремиерът Каракачанов каза, че увеличението е договорено, но не уточни от кога влиза в сила
1 349 лв. е средната брутна  работна заплата

1 349 лв. е средната брутна работна заплата

Данните са за месец декември, съобщават от НСИ
629 лв. достигна  издръжката на човек

629 лв. достигна издръжката на човек

Данните са на КНСБ за последното тримесечие на 2019 година
Намаляват вредните фактори на работната среда

Намаляват вредните фактори на работната среда

Близо 100 000 лв. отпуска Фонд „Условия на труд" за минимизиране на въздействието на прах, шум, вибрации, осветление, лъчения или химични агенти
Все повече българи си купуват стаж за пенсия

Все повече българи си купуват стаж за пенсия

Над 4000 души са се възползвали от това право, съобщиха от НСИ
Финансовото състояние в градовете се влошава

Финансовото състояние в градовете се влошава

Хората в селата с по-позитивни нагласи за икономиката ни, спад доверието на потребителите отчита НСИ
Последни сме в ЕС по работа от вкъщи

Последни сме в ЕС по работа от вкъщи

Едва 0.3% от заетите у нас се трудят дистанционно, при средно 5% за Европа
Питат фирмите от какви кадри се нуждаят

Питат фирмите от какви кадри се нуждаят

Агенцията по заетостта стартира пето проучване за потребностите на работодателите от перснал
24.40 лв. месечно ще плащат безработните

24.40 лв. месечно ще плащат безработните

Вноската се вдига заради ръста на минималната работна заплата
25% ръст на е-услугите на НОИ

25% ръст на е-услугите на НОИ

Онлайн услуга с най-голямо нарастване е „Справка за социално осигуряване по ЕГН – текущо състояние"
1 2 3 4 5 ... 33 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Февруари 2020