Промяна

Сменят трудовите книжки

25-09-2019 15:26
Clinica.bg

press@clinica.bg
Сменят трудовите книжкиНовите образци ще са с винено червени корици и ще имат допълнителни графи, става ясно от проект на социалното министерство
Нови трудови книжки ще сменят сегашните. Това предвижда проект на социалното министерство. Кориците вече ще са винено червени, а не сини. Промяната се налага по редица причини свързани както с промените в трудовото законодателство, така и с констатирани проблеми при вписването на данни в сегашните екземпляри.
Сегашният образец на документа не е актуализиран от 1996 г. Оказва се, че форматът на трудовата книжка създава затруднение, поради малките си размери не позволява четливо отразяване на данните, става ясно от мотивите на социалното министерство. Освен това трудовото законодателство е променено и се налагат допълнителни полета, каквито в сегашните документи няма.

 

Констатирани са и други проблеми свързани

 

с вписванията на различни видове данни като например стажа при прекратяване на трудовото правоотношение. Несъвършенства има и при описването на промени в обстоятелствата свързани с трудовото правоотношение на работника. Съществен проблем се оказва и липсата на регламентация относно вписването на датата на предаването на книжката от и на служителя, когато тя не е издадена от работодателя, страна по трудовия договор. Липсва уредба и на процедурата за вписване в трудовата книжка на трудов стаж, установен по съдебен ред. За да се изчистят всички тези проблеми социалното министерство предлага създаване на нови книжки.

 

Целта е те да бъдат приведени в съответствие

 

с настъпилите промени в трудовото законодателство, да осигурят достатъчна, прецизна, точна и ясна информация, както и да намалят административната тежест за работодателите.

Винено червените книжки ще са във формат 12x17 и ще съдържат 32 страници. И от двете страни на кориците ще пише „Трудова книжка" и „Република България".

Променят се и графите в образеца на трудовата книжка. Въвежда се вписване на код по НКПД, категория труд и други. Целта е осигуряване на по-пълна и точна информация във връзка с трудовото правоотношение на работника или служителя, както и по-голяма възможност за ползване на трудови и осигурителни права.

 

Въвежда се изискване за поставяне на щемпел

 

в трудовата книжка при прекратяване на трудовото правоотношение. Идеята е така да се осигури информация за датата на постъпване и прекратяване на работа, основанието за прекратяване на трудовото правоотношение и продължителността на трудовия стаж. Към момента поставянето на този щемпел е установена практика, която обаче не се прилага във всички предприятия. „Това ще доведе до намаляване на административната тежест за работодателите, които в редица случаи следва освен извършването на записи в трудовата книжка да издават и съхраняват за дълъг период образци на документи, удостоверяващи натрупания стаж.

 

Също така ще допринесе и за по-добрата закрила

 

на правата на работниците и служителите, които няма да е необходимо да съхраняват и/или изискват документи, свързани с трудовия им стаж след прекратяване на трудовото правоотношение", става ясно от мотивите на министър Бисер Петков. Отпада изискването работодателят да води дневник за издадените от него трудови книжки. Идеята е той да се замени с регистър на трудовите книжки, в който се съдържа точна информация за предаването на документа от и на работника, независимо от кого е издадена тя.

Регламентира се процедура за вписване в трудовата книжка на прекратяването на трудовия договор чрез разпореждане от инспекцията по труда. Това важи за случаите, в случаите, когато работодателят преустанови дейността, както и при вписване на стаж, установен по съдебен ред.

Премахва се изричната регламентация за признаване на трудов стаж при надомна работа. Причината е, че от 2011 г. в Кодекса на труда изрично е регламентиран трудовият договор за извършване на надомна работа и изискванията към работното време. С промените се очаква да се ограничат нарушенията на трудовото законодателство и свързаните с тях санкции, да намалеят жалбите, сигналите, както и трудовите спорове.80 сигнала срещу шефа през смартфона

80 сигнала срещу шефа през смартфона

Заплата в плик и липса на трудов договор са сред получените оплаквания, отчетоха от КНСБ
Безработицата остава 5.3% за трети месец

Безработицата остава 5.3% за трети месец

Преподаватели и продавачи са сред най-търсените кадри през септември, показват данни на Агенцията по заетостта
0.3% дефлация за септември

0.3% дефлация за септември

Разходите за здравеопазване са се увеличили с 0.7%, показват данните на НСИ
Вдигат пенсиите с 6.6% от юли 2020 г.

Вдигат пенсиите с 6.6% от юли 2020 г.

Бюджетните заплати ще се уверичат с 10%, каза министър Петков
Консултации за пенсиите във Виена

Консултации за пенсиите във Виена

Три екипа от експерти предоставиха информация на хора, които имат осигурителен трудов стаж в Австрия
Расте средният доход в страната

Расте средният доход в страната

За месец август 2019 г. тойе е 972.20 лв., казаха от Националния осигурителен институт
Искат 2,50 лв. на час за нощен труд

Искат 2,50 лв. на час за нощен труд

Сега се плаща само по 25 ст., като цената е фиксирана през 2007 г., казват от КНСБ и КТ „Подкрепа"
Работещите ще се увеличават

Работещите ще се увеличават

Най-търсени ще са здравните работници, учителите, инженерните, техническите и финансовите специалисти, каза министър Бисер Петков
Увеличават заплатите на администрацията

Увеличават заплатите на администрацията

Стратегията за удвояване на учителските заплати също присъства в бюджета за следващата година, каза министър Горанов
КНСБ: 50% от болничните заради „бърнаут“

КНСБ: 50% от болничните заради „бърнаут“

Работещите не знаят докъде се простират задълженията им, смятат от синдиката
1 2 3 4 5 ... 28 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019