След пост – внимателно с храната

Най-големият риск при постенето
идва от дефицита на желязо, което е изключително важно за доброто функциониране на организма. То се съдържа в червените меса, а те са напълно изключени от менюто. Другите рискове са по отношение на витамин В12, цинк, витамин D, въпреки че ако се комбинират достатъчно добре храни от растителен произход за по-кратък период от време, не би трябвало да има проблем, обясни специалистът. Но за по-продължителен срок недостигът може да доведе до неразположения. Липсата на млечни продукти в диетата пък лишава организма от калций. Колкото и да го има в растенията, потребностите са по-високи от това, което бихме приели.
Плодовете и зеленчуците са много важни по време на пост. Добре е да се консумират всеки ден, но не трябва да се прекалява и с тях, защото растителната храна при хора със стомашно-чревни проблеми може да създаде някои допълнителни рискове и напрежение, най-малкото дискомфорт на стомашно-чревния тракт.
Месото, яйцата, млякото съдържат
незаменими аминокиселини, които организмът не може да синтезира сам. „За да успеем да ги набавим в достатъчно количество, най-добрата комбинация е зърнени и бобови храни. Чисто емпирично доказано е, че хапването на боб и хляб добавя липсващите аминокиселини, за да се получи пълноценен белтък, необходим за нормален разтеж и развитие на организма", пояснява проф. Дулева. Постът оказва благотворно влияние, защото подобрява мастния профил. Организмът се пречиства и от съдържащите се в месните продукти хормонални препарати и антибиотици. Ако се компенсира недостигът на разнообразни храни с хляб обаче, се увеличва нивото на приеманите въглехидрати. А това може да повиши и кръвната захар.
Но най-опасен за организма след продължителен пост си остава преходът към празничната трапеза. Ако не внимаваме, може вместо с близките си, да прекараме Великден в болницата, предупреждават лекарите. Може да се стигне до възпаление на храносмилателната система, жлъчно чернодробна реакция, гастрит, панкреатит. Обяснението на проф. Дулева е следното: „Тъй като ензимните системи в стомашно-чревния тракт са подготвени да преработват растителна храна, веднага след поста не трябва да се прекалява с яйца, мазнини, агнешко месо, алкохол.
Съветът в тези случаи е да бъде
доста ограничен приемът на тези храни и поне първите 2-3 дни порциите да са малки. Освен това е добре да не се смесват всички продукти в едно ядене, а да се разпределят в рамките на деня".
Резкият прием на големи количества месо, мляко и яйца, действително води до неблагоприятни последици, затова е хубаво захранването да е постепенно, категорична е проф. Дулева. Първият ден може да се хапва малко мляко и млечни продукти, на следващия ден да се включи месото. Яйцата също задължително да се ограничат като количество. „В храненето на празника има определени рискове, защото изведнъж се получава доста агресивна натовареност на цялата храносмилателна ензимна система. Поне 2-3 дни трябва да се внимава, какво се слага в устата. В някои случаи може и повече, в зависимост от състоянието на самия човек. Но действително хора, които имат жлъчно-чернодробни проблеми, или с панкреаса, хронични заболявания, не би трябвало да спазват стриктен пост и след това да минат изведнъж рязко към нормална храна", убедена е лекарката.
Най-религиозните хора приключват
поста с три дни пълен глад, когато се пие само вода. Тогава има едно измамно усещане за приповдигнатост и повече енергия. Специалистът го обяснява с факта, че започва изгарянето на мазнини от организма, получава се вид кетоацидоза и ацетоновите тела, които циркулират в организма, и които са токсични, водят до това измамно чувство за мозъчната дейност и до това усещане за приповдигнатост и настроение. Това също понякога представлява проблем. Поради тази причина проф. Дулева препоръчва по време на поста, а и след това при захранването, да се пие много вода.
Хората, които спазват тези правила, няма да си провалят празниците, категорична е проф. Дулева. Основното е да се хранят разумно, разнообразно, да следят за количеството. Да разделят приема на тези „нови" за тях продукти в различни ястия през деня. Добре е да спазват принципите за здравословно хранене, да имат три основни хранения и две подкрепителни закуски. Да избягват в този период на захранване алкохола. Да приемат повече течности, да комбинират удачно храните, за да нямат проблеми. В крайна сметка, не храната е основното, което ни събира около Великденската трапеза.

Да посрещнем достойно Възкресението Христово

Честит празник, българи!

Да отворим сърцата си за любовта

Честит празник на всички лекари

Огромна благодарност на д-р Тотко Найденов

Денят на спасението е почит към героите в бяло

Упражнявайте с любов професията си

24 май

Честит празник!
