тристранка

Зелена светлина за хората с увреждания

16-10-2018 14:24
Десислава
Десислава
Антова
antova.desy@gmail.com
Зелена светлина за хората с уврежданияВъпреки недоволството на работодателите, законопроектът на Бисер Петков заминава за МС
Законът за хората с увреждания влиза по график за одобрение от правителството. Това обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след провелата се съгласувателна процедура в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Законът получи по-скоро подкрепата от страна на синдикатите и срещна съпротива от страна на работодателите.

Законът е правен под натиск с излишно и ненужно напрежение, каза ресорният вицепремиер Валери Симеонов и благодари на социалния министър за отговорната работа.

Удовлетворен съм, че този законопроект стигна до НСТС, заяви пък Бисер Петков. Той допълни, че ведомството му върви по изготвения график за разглеждането на документа и утре проектът ще постъпи в Министерски съвет.


„Обсъждането продължава.


Целта е законът да бъде приет в рамките на тази година. Обезпечаването с паричен ресурс е предвидено в бюджета за следващата година. В законопроекта има съответно заложени мерки за подкрепа на хората с увреждания за реализиране на различни техни права", отбеляза социалният министър. По думите му е предвидено финансиране за две национални програми - едната подпомага работодателите за пригодяване на работни места за хората с увреждания, а другата за по-достъпна жилищна среда и лична мобилност. Предвидена е и по-висока месечна подкрепа, базирана на линията на бедност.


Квотният принцип за наемане


на хора с увреждания обаче отново се оказа в основата на недоволството на бизнеса. Той задължава работодатели с 50 души персонал да осигурят 4% заетост за хората с увреждания. Според БСК квотният принцип ще засегне основно малките и средни предприятия. Остава и неясен редът, по който ще се прилагат разрешенията за тези квоти. Освен това глобите за неспазването им са изключително високи и достигат размер до 10 хиляди лева.

„На хората с увреждания гледаме

като на човешки капитал. Години наред сме предлагали да бъдат регламентирани допълнителни преференции за предприятията на хората с увреждания, където в момента има не повече от 2 000 души, преди 30 години имахме 50 000 души заетост", каза Димитър Бранков от Българска стопанска камара. Той допълни, че другата основна причина за отказа им да подкрепят закона е липсата на по-радикална реформа на медицинската експертиза на функционалността.


От КНСБ подкрепиха законопроекта.


Според тях законодателството, което досега е прилагано, гарантира права на хората с увреждания и върху тях може само да се надгражда, а не да бъдат отнемани. „Най-после става ясно, че правата на хората с увреждания не могат да са прерогатив и отговорност единствено на социалното министерство", каза Ася Гонева от КНСБ и визира ролята на общините при осигуряването на достъпна среда и заетост на хората с увреждания в готвената реформа. Според нея най-напред трябва да се помисли могат ли тези хора да стигнат до предприятията, за да имат заетост.

„Ние приветстваме този подход и твърдим, че това е правилната посока, в която да се доразвиват нещата. Ние не споделяме и няма да подкрепим, че трябвало обезателно да се приеме и Закона за личната помощ", категорична бе Гонева. По отношение на квотите тя настоя, че е изключително важно какво ще покаже практиката, но вярва, че крачката е в правилната посока.


От КТ „Подкрепа" бяха по-резервирани.


„По-скоро оценката ни е неутрална", каза Ваня Григорова. Сред положителните промени е значително увеличената финансова подкрепа за хората с увреждания. Относно спорния момент със задължителните квоти, Григорова посочи, че те са „мъртво родени". „Квотите няма да действат, ако се прилагат алтернативни мерки", коментира тя и визира оставената отворена вратичка за работодателите. В крайна сметка проектът заминава към Правителството.Социалната пенсия за старост става 141.63 лв. oт юли

Социалната пенсия за старост става 141.63 лв. oт юли

Увеличението от около 9 лв. ще повиши пенсиите на 133 600 души, реши Министерският съвет
Близо 4.2 млн. за заетост на хора с увреждания

Близо 4.2 млн. за заетост на хора с увреждания

Те са насочени към създаване, приспособяване и оборудване на работни места, казаха от социалното министерство
Търсят повече възможности за заетост за хората с увреждания

Търсят повече възможности за заетост за хората с увреждания

Социалното министерсво право разчети какви средства по програми могат да се отделят за това през втората половина на 2020 г.,каза министър Деница Сачева
Подкрепа за предприятията на хора с увреждания

Подкрепа за предприятията на хора с увреждания

Те ще могат да кандидатстват за финансова помощ от 3000 до 10 000 лв.
Интервюират хората с увреждания по телефона

Интервюират хората с увреждания по телефона

По този начин ще се гарантира, че административното им обслужване няма да се прекъсва, реши правителството
62% от фирмите наели хора с увреждания

62% от фирмите наели хора с увреждания

Това показва допитване на Българската търговско-промишлена палат до свои членове
Tрябват 900 млн. за закона за лична помощ

Tрябват 900 млн. за закона за лична помощ

Документите уреждащи подкрепата за хората с увреждания са силно фрагментирани, казва Деница Сачева
До 8 хил. за кола за хора с увреждания

До 8 хил. за кола за хора с увреждания

Държавата ще отпуска средства за приспособяване на личен автомобил
Местят  картотеката на ТЕЛК

Местят картотеката на ТЕЛК

На 7 февруари регионалната медицинска експертиза няма да работи, съобщава РЗИ- София
Не приемат документи за ТЕЛК в Сливен

Не приемат документи за ТЕЛК в Сливен

Причината, е че на 29 януари служителите са на обучение
1 2 3 4 5 ... 35 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020