тристранка

Зелена светлина за хората с увреждания

16-10-2018 14:24
Десислава
Десислава
Антова
antova.desy@gmail.com
Зелена светлина за хората с уврежданияВъпреки недоволството на работодателите, законопроектът на Бисер Петков заминава за МС
Законът за хората с увреждания влиза по график за одобрение от правителството. Това обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след провелата се съгласувателна процедура в Националния съвет за тристранно сътрудничество. Законът получи по-скоро подкрепата от страна на синдикатите и срещна съпротива от страна на работодателите.

Законът е правен под натиск с излишно и ненужно напрежение, каза ресорният вицепремиер Валери Симеонов и благодари на социалния министър за отговорната работа.

Удовлетворен съм, че този законопроект стигна до НСТС, заяви пък Бисер Петков. Той допълни, че ведомството му върви по изготвения график за разглеждането на документа и утре проектът ще постъпи в Министерски съвет.


„Обсъждането продължава.


Целта е законът да бъде приет в рамките на тази година. Обезпечаването с паричен ресурс е предвидено в бюджета за следващата година. В законопроекта има съответно заложени мерки за подкрепа на хората с увреждания за реализиране на различни техни права", отбеляза социалният министър. По думите му е предвидено финансиране за две национални програми - едната подпомага работодателите за пригодяване на работни места за хората с увреждания, а другата за по-достъпна жилищна среда и лична мобилност. Предвидена е и по-висока месечна подкрепа, базирана на линията на бедност.


Квотният принцип за наемане


на хора с увреждания обаче отново се оказа в основата на недоволството на бизнеса. Той задължава работодатели с 50 души персонал да осигурят 4% заетост за хората с увреждания. Според БСК квотният принцип ще засегне основно малките и средни предприятия. Остава и неясен редът, по който ще се прилагат разрешенията за тези квоти. Освен това глобите за неспазването им са изключително високи и достигат размер до 10 хиляди лева.

„На хората с увреждания гледаме

като на човешки капитал. Години наред сме предлагали да бъдат регламентирани допълнителни преференции за предприятията на хората с увреждания, където в момента има не повече от 2 000 души, преди 30 години имахме 50 000 души заетост", каза Димитър Бранков от Българска стопанска камара. Той допълни, че другата основна причина за отказа им да подкрепят закона е липсата на по-радикална реформа на медицинската експертиза на функционалността.


От КНСБ подкрепиха законопроекта.


Според тях законодателството, което досега е прилагано, гарантира права на хората с увреждания и върху тях може само да се надгражда, а не да бъдат отнемани. „Най-после става ясно, че правата на хората с увреждания не могат да са прерогатив и отговорност единствено на социалното министерство", каза Ася Гонева от КНСБ и визира ролята на общините при осигуряването на достъпна среда и заетост на хората с увреждания в готвената реформа. Според нея най-напред трябва да се помисли могат ли тези хора да стигнат до предприятията, за да имат заетост.

„Ние приветстваме този подход и твърдим, че това е правилната посока, в която да се доразвиват нещата. Ние не споделяме и няма да подкрепим, че трябвало обезателно да се приеме и Закона за личната помощ", категорична бе Гонева. По отношение на квотите тя настоя, че е изключително важно какво ще покаже практиката, но вярва, че крачката е в правилната посока.


От КТ „Подкрепа" бяха по-резервирани.


„По-скоро оценката ни е неутрална", каза Ваня Григорова. Сред положителните промени е значително увеличената финансова подкрепа за хората с увреждания. Относно спорния момент със задължителните квоти, Григорова посочи, че те са „мъртво родени". „Квотите няма да действат, ако се прилагат алтернативни мерки", коментира тя и визира оставената отворена вратичка за работодателите. В крайна сметка проектът заминава към Правителството.Без специалист по заболяването на явяващия се в ТЕЛК

Без специалист по заболяването на явяващия се в ТЕЛК

Това е записано в промените в правилника за устройство работата на ТЕЛК и на регионалните картотеки на медицинските експертизи
110 фирми без квота за хора с увреждания

110 фирми без квота за хора с увреждания

Те са платили компенсационни такси в размер на 92 244 лв. за 549 работни места, каза министър Бисер Петков
Хората с увреждания крият диагнозите си

Хората с увреждания крият диагнозите си

40% от инвалидите в Европа са безработни, у нас са двойно повече
Новите къщички за възрастни задължително в близост до болница

Новите къщички за възрастни задължително в близост до болница

За деинституционализацията при децата се говори вече около 10 години. Същата реформа се предвижда и за възрастните хора с увреждания. На каквъв етап е тя, какви са плановете на социалното министерство, какви са проблемите в сегашните специализирани институции и как ще се гарантира по-добрата грижа за хората, попитахме Зорница Русинова, зам.-министър на труда и социалната политика.
5 253 души с лична помощ по новия ред

5 253 души с лична помощ по новия ред

Общо 80 000 имат право на нея, но много хора се отказват от услугата, защото така се намаляват добавките им, казва Веска Събева
Без тесни специалисти в ТЕЛК

Без тесни специалисти в ТЕЛК

Тристранката обсъди проекта за промени в работата на ТЕЛК комисиите в страната
Санаториум става център за деца с увреждания

Санаториум става център за деца с увреждания

В Самоков ще бъде открит Клуб на пенсионера, реши правителството
Улесняват доказването на ТЕЛК в НАП

Улесняват доказването на ТЕЛК в НАП

Отпада един от документите при подаване на данъчната декларация
Над 15 хил. хора с увреждания с личен асистент

Над 15 хил. хора с увреждания с личен асистент

44 хил. пък са поискали колички, протези или медицински средства
Назначиха 78 лични асистенти в Свищов

Назначиха 78 лични асистенти в Свищов

Те ще помагат на възрастни и на хора с увреждания
1 2 3 4 5 ... 33 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Октомври 2019